La Comissió Provincial de l'Aigua i la Diputació reclamaran al Govern els estudis que fonamenten l'augment dels cabals ecològics del Tajo

La institució provincial sol·licitarà a més al Ministeri de Transició Ecològica un estudi d'alternatives a la planta solar de Sant Miquel de les Salines

Guardar

Comisió de l'Aigua
Comisió de l'Aigua

La Diputació d'Alacant presentarà, a proposta de la Comissió Provincial de l'Aigua, una moció en el ple per a reclamar al Ministeri de Transició Ecològica (MITECO) els estudis tècnics que fonamenten l'augment dels cabals ecològics del Tajo, després que fins a tres ocasions el Govern central no haja atés la petició que en este mateix sentit han fet els Servicis Jurídics de la mateixa institució provincial a través del Tribunal Suprem per a preparar la demanda contra esta mesura.

Durant la reunió de la Comissió Provincial de l'Aigua celebrada este matí en el Palau Provincial s'ha posat de manifest la “falta de transparència” del Govern central a l'hora de fixar els cabals ambientals en la nova planificació del Tajo, segons ha apuntat el president de la Diputació, Toni Pérez.

“És molt important donar veu a esta província i més enllà dels requeriments que per via judicial s'estan realitzant perquè s'aporten eixos informes tècnics, i que desgraciadament no estan sent atesos, cal actuar des del punt de vista polític i reclamar al Ministeri, a través d'una moció en el ple d'esta Diputació, total transparència en este procés”, ha apuntat el dirigent alacantí, qui ha destacat, per contra, el “rigor científic” de les proves pericials que la institució provincial presentarà en la seua demanda davant el TS.

En este mateix sentit, el portaveu de la Comissió Provincial de l'Aigua, Joaquín Melgarejo, ha destacat que “es tracta d'un assumpte transcendental perquè afectarà, fins a l'any 2027, a l'arribada d'aigua del transvasament Tajo-Segura a la província, amb un minvament de més de 100 hectòmetres cúbics a l'any per al conjunt de la conca del Segura”. El catedràtic de la UA ha recordat, a més, que des del mateix Congrés dels Diputats s'han sol·licitat també eixos informes tècnics “i tampoc ha sigut atesa la petició malgrat ser d'obligat compliment donar eixa informació”.

La demanda de la Diputació d'Alacant contra la planificació del Tajo es formalitzarà en breu, tal com s'ha avançat en la reunió. “Tenim l'obligació moral d'interposar este recurs perquè estem convençuts que ens assistix la raó”, ha apuntat Toni Pérez.

D'altra banda, la Mesa de l'Aigua també ha proposat per unanimitat elevar en el ple provincial una altra moció per a instar l'Executiu central que elabore un estudi d'alternatives a la planta solar de San Miguel de Salinas per a la dessaladora de Torrevieja, ja que la proposta plantejada pel MITECO suposaria la pèrdua de 200 hectàrees de regadiu, tal com ja s'ha alertat en diverses ocasions des de la mateixa Diputació.

L'origen de recursos transferits a la Marina Baixa, la millora de la gestió a la Marina Alta, la modificació de les normes d'explotació del transvasament Tajo-Segura que es presentarà en breu o les inversions en el post transvasament Xúquer-Vinalopó han sigut uns altres dels temes abordat en la sessió ordinària celebrada este matí, en la qual la que també s'ha presentat un diagnòstic de la situació de sequera a la província d'Alacant.

D'esta anàlisi es conclou, de manera general, que hi ha un greu problema de subministrament per a l'agricultura mentres que el proveïment en les grans poblacions està garantit gràcies a l'elevat nivell d'interconnexió que permet mobilitzar i desplaçar diferents tipus de recursos.

“Som una província que ha fet bé els deures durant les últimes dècades i no hi ha amenaces greus per al proveïment”, ha indicat el president, qui, no obstant això, ha insistit en la necessitat que “cal continuar treballant perquè és cert que poden sorgir problemes”.

Respecte a l'agricultura, Joaquín Melgarejo ha assenyalat que la sequera afecta especialment a la Marina Alta i al regadiu tradicional del Segura. Sobre este últim, ha apuntat la necessitat de sol·licitar que s'òbriguen els pous de sequera de Calasparra “perquè s'habilite un recurs d'almenys 31 hm³ que facilitarien algun reg de socors”.

Destacats