La Diputació d'Alacant finançarà este any amb 2,3 milions d'euros la prestació de servicis socials d'atenció primera en distints municipis de la província després que el ple provincial aprove hui per unanimitat els Contracte Programa per a la col·laboració en esta matèria amb els ajuntaments d'Agost, Cox, Dolores, Los Montesinos, Onil, Pinoso i Sax i les mancomunitats de La Vid i El Mármol i El Xarpolar.
Gràcies a estos acords, emmarcats en el conveni que en el seu moment se signà amb la Generalitat Valenciana, la institució provincial col·labora en la prestació de servicis com l'ajuda a domicili, les ajudes econòmiques individuals per emergència social o el programa Menjar a casa i cobrix gran part de despeses de personal de treballadors socials, psicòlegs, pedagogs, educadors, assessors i personal administratiu que es presten des de les àrees de Servicis Socials municipals.
“Des de la Diputació d'Alacant fem un esforç molt important per a garantir la prestació de servicis socials essencials en els nostres municipis col·laborant amb els ajuntaments, que són realment els que coneixen les necessitats més urgents dels distints col·lectius, especialment els més vulnerables, en esta tasca”, ha indicat la diputada de Benestar Social, Loreto Serrano.
Durant la sessió plenària també s'ha donat el vistiplau a la convocatòria de subvencions no dineràries a ajuntaments per a l'execució del primer grup de projectes del Pla d'Estalvi Energètic Optimitza, amb un import total de 697.000 euros. Xaló, Biar, La Vall de Gallinera, Llíber, Ondara, Catral, Pego, Benimantell, Els Poblets, Gorga, Benigembla i La Torre de les Maçanes són els municipis que han entrat en esta primera tanda amb projectes que inclouen la millora de l'eficiència energètica en l'enllumenat públic, la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum en edificis municipals i altres energies renovables.
Mocions
En l'apartat de fora de l'orde del dia s'han abordat distintes mocions dels grups polítics, dues d'elles presentades per Compromís i Partit Popular en les quals condemnen la corrupció en les institucions, encara que debatudes per separat después que la formació valencianista haja rebutjat una esmena del Grup Popular, en la qual incloïa una petició expressa de dimissió al president del Govern, Pedro Sánchez, i reclamaven la convocatòria d'eleccions generals. El portaveu de Compromís, Ximo Perles, ha admés compartir la petició de dimissió del líder socialista però ha rebutjat l'esmena per entendre que modificava la part expositiva de la seua moció.
Encara que ambdós textos compartien pràcticament totes les propostes d'acord, finalment la de Compromís no ha comptat amb el suport suficient -ja que sols ha votat a favor el Grup PSOE-, mentre que la defensada per l'equip de govern sí ha aconseguit el respatler majoritari - PP i Vox-
La moció aprovada finalment condemna qualsevol acte corrupte a nivell de l'administració i insten al Govern d'Espanya a ‘depurar totes les responsabilitats derivades d'estos amb les dimissions no sols de les persones relacionades directament, sinó també dels responsables polítics directes’. A més a més, es demana que es modifique el Codi Penal per a incloure sancions específiques per als implicats en casos de corrupció, com la prohibició de contractar amb l'administració pública.
Així mateix, es reclama a la Generalitat que es reforcen els mecanismes de control institucional contra la corrupció, al mateix temps que la Diputació, que es mostra favorable a l'eliminació de l'aforament dels càrrecs públics, es compromet a promoure mesures de prevenció.
La moció del grup Popular defensada per la seua portaveu, Ana Serna, també ha inclòs una esmena en l'últim moment incorporant un punt d'acord defensat tant per PP com per Vox en el qual se sol·licita la dimissió del president del Govern pels casos de corrupció en el PSOE i la convocatòria urgent d'eleccions generals.
Per altra banda, Compromís ha presentat altra moció al ple, en este cas en defensa de l'oficialitat del valencià a la ciutat d'Alacant i condemnant la persecució lingüística arran de la declaració institucional promoguda per l'Ajuntament d'Alacant sol·licitant a la Generalitat l'exclusió de la ciutat del règim actual de predomini lingüístic valencià.
La moció ha tirat avant amb el suport dels grups PP i PSOE i el vot en contra de Vox després que s'acceptara una esmena in voce presentada pels populars després d'alertar que la Diputació no pot oposar-se a l'autonomia d'altra entitat local i assenyalar que la qüestió debatuda no és una competència pròpia de la institució provincial, tal com ha apuntat el diputat de Desenvolupament Econòmic, Carlos Pastor.
En el text aprovat finalment s'acorda reafirmar el compromís de la Diputació en la defensa del valencià com a llengua oficial històrica i de convivència i el reconeixement de la ciutat d'Alacant de predomini lingüístic valencià segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.
Una altra de les mocions debatudes en el ple de hui ha sigut la presentada pel Grup Socialista sobre la situació socioeconòmica de la província d'Alacant en la qual denuncia, entre altres qüestions, la baixa execució del Pla Planifica de la Diputació, que ha situat únicament en el 15%, la reducció de la partida econòmica del Pla +A prop o la no participació en el Fons de Col·laboració Municipal per part de la institució provincial alacantina pel que reclama que es convoque este mateix mes de juliol el Consell Econòmic i Social de la Diputació i la celebració en setembre del Debat sobre l'Estat de la Província. La proposta ha comptat amb el suport de Compromís encara que ha sigut rebutjada pel Grup Popular i Vox.
La diputada socialista, Isabel López, ha criticat la “falta de gestió i previsió de l'equip de govern provincial”, mentre que la vicepresidenta i diputada d'Hisenda, Marina Sáez, ha defensat la gestió de l'equip de govern. En este sentit, ha indicat que Planifica “es troba en la seua fase inicial, ja que sólo ha transcorregut un any i mig des de la seua aprovació i requerix una tramitació que inclou la redacció i licitació de les obres… el pla està en marxa amb rigor i planificació i donarà resultats en els temps previstos”.
Així mateix, ha defensat la pròxima posada en marxa del Pla Més A prop, subjecte a un Pla Econòmic Financer i la reactivació de les regles fiscals, i ha avançat que els òrgans sol·licitats pel PSOE se celebraran en temps i forma. En este punt, el president Toni Pérez ha avançat que el Consell Econòmic i Social de la Diputació es reunirà el pròxim dimarts 22 de juliol a les 11.00 hores.
Finalment, Vox ha presentat un text en defensa dels Centres de Dia de Gestió Integral de la província d'Alacant, amb especial atenció al Centre de Dia d'Ibi. En la moció, esta formació reclama a la Generalitat que aplique de forma immediata i efectiva els convenis signats per als centres de dia i residències de gestió integral de la província i que publique amb urgència les noves licitacions sense que es reduïsquen la qualitat assistencial ni es retallen les plantilles.
La diputada de Benestar Social, Loreto Serrano, ha explicat el treball que s'està desenvolupant entorn d'esta problemàtica “per a intentar solucionar la situació irregular que deixà el Consell Botànic”. “S'està treballant molt intensament per part de la Conselleria per a regular tota la situació heretada que ens trobem i solucionar-ho”, ha apuntat, justificant per això el no respatler a la moció. “Ja s'està treballant en això i en el primer trimestre de 2026 podria estar resolt”, ha insistit.