Més d'un centenar d'alcaldes i alcaldesses de la província s'han donat cita este matí en el MARQ, convocats pel president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, per a participar en el Fòrum d'Alcaldes que ha organitzat la Diputació d'Alacant amb l'objectiu de reforçar la comunicació amb els ajuntaments i avançar en municipalisme.
“Esta trobada ha de servir perquè ens escoltem tots els municipis, perquè els pobles de la província s'escolten els uns als altres”, ha apuntat Toni Pérez durant la clausura d'este fòrum, en el qual s'han desenrotllat dos taules de debat amb la participació dels màxims representants municipals de diferents partits polítics, els qui han plantejat les necessitats dels ajuntaments i les principals inquietuds en la seua relació amb la Diputació.
El dirigent alacantí ha advocat per "l'escolta activa permanent” i el “diàleg” entre les administracions locals per a avançar com a província i ha defés la labor de la Diputació d'Alacant, “on estem treballant per a optimitzar recursos, fomentar acords i continuar complint el nostre objectiu, que és prestar assistència i suport als municipis, de manera especial pel cap alt xicotets”.
En este sentit, Toni Pérez ha apuntat que la Diputació d'Alacant “sempre està atenta a la realitat dels 141 municipis i tres entitats menors de la província, però no sempre un alcalde o alcaldessa pot escoltar un altre alcalde o alcaldessa de la seua província parlar de la singularitat de la seua localitat i de les seues inquietuds… i per a això ha de servir també este fòrum”.

En el seu discurs, el president ha defés el paper de la institució provincial “en la vertebració del territori, el desenrotllament del qual passa per fer avançar, sense excepció, a tots els nostres municipis, generant en el territori un espai de benestar on qualsevol veí, visca on viva, tinga les mateixes oportunitats”.
Al respecte, ha destacat la inversió realitzada per la institució en infraestructures i carreteres o l'assessorament que Summa Gestió Tributària està oferint als ajuntaments, especialment als més xicotets, per a adaptar els seus ordenances a la Llei 7/2022 de tractament de residus.
D'altra banda, Toni Pérez ha reclamat durant la seua intervenció un finançament local adequat, així com la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local que imposen regles fiscals als ajuntaments impedint que puguen fer ús dels seus estalvis per a afrontar gastos i inversions.
La tramitació de subvencions, l'execució de les inversions, la mobilitat i el transport o la gestió dels servicis han sigut alguns dels temes tractats en este Fòrum, que ha obert la vicepresidenta primera i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, qui ha exposat alguns dels programes de suport als municipis que la institució provincial desenrotlla, com el servici de gestió d'aigua potable i clavegueram per a poblacions més xicotetes o les ajudes per a la gestió de residus, entre moltes altres. Així mateix, ha recordat que el pressupost de la Diputació per a este exercici destina el 50% dels seus més de 334 milions d'euros al municipalisme.
“Esta trobada ha de servir-nos per a afavorir la participació dels alcaldes i alcaldesses en les polítiques públiques que impulsem des de la pròpia Diputació”, ha apuntat Serna, qui ha afegit que “esta institució aposta per una gestió seriosa, eficaç, realista i útil, una gestió que done una resposta concorde a les necessitats dels nostres municipis, de manera especial a aquells que compten amb menys recursos econòmics, materials i humans”, ha afegit.
Les localitats de més de 5.000 habitants han protagonitzat la primera taula redona on han participat els alcaldes de Pedreguer, Sergi Ferrús, Rojales, Antonio Pérez, i Teulada, Raúl Llobell.
El primer a prendre la paraula ha sigut Sergi Ferrús, de Compromís, qui ha advocat, a nivell general, per la supressió de les diputacions o, si és el cas, per una reestructuració que porte a la professionalització i despolitització d'estes administracions. Respecte a la Diputació d'Alacant, ha criticat el descens de les inversions arreplegades en el Pla +A prop o les ajudes per a gasto social, així com el retard en l'execució de les obres del Pla Planifica, al mateix temps que ha sol·licitat que la Diputació se sume al Fons de Cooperació Municipal.
Per part del PSPV ha intervingut el primer edil de Rojales, Antonio Pérez García, qui ha defés el paper "d'ajuntament d'ajuntaments” que exercix la Diputació i ha plantejat diferents propostes, com la millora dels sistemes informàtics, una gestió més directa dels ajuntaments en els projectes del Pla Planifica o que, tal com ja es va realitzar l'any passat, el Pla +A prop es dirigisca a finançar gasto corrent. Un augment de les partides destinades a Cicle Hídric o a la prevenció d'incendis forestals o la implicació de la Diputació en la millora del transport, encara que no és competència provincial, han sigut unes altres de les reivindicacions de l'alcalde de Rojales.
El primer edil de Teulada-Moraira, Raúl Llobell, del PP, ha agraït, per part seua, la labor de la Diputació i ha sostingut que sense el suport de la institució provincial alguns municipis no podrien fer front a molts servicis i inversions “i no podrien subsistir”. De manera concreta, ha destacat les ajudes en matèria de Cicle Hídric, així com la seua labor de coordinació en el Consorci d'Aigües de la Marina Alta. Com a propostes de millora, ha plantejat la necessitat de reduir la burocràcia i una tramitació administrativa més àgil i ha demanat el suport de la Diputació d'Alacant a les reivindicacions de la comarca perquè el Ministeri de Transports pose en marxa el tren de la costa.
El Fòrum dels Alcaldes ha centrat la seua última part en els municipis de menys de 5.000 habitants, que han estat representats en el debat pels primers edils de Daya Vieja, José Vicente Fernández, Tibi, José Luis Candela, i Agres, María García.
José Vicente Fernández, de Compromís, ha repassat les dificultats amb les quals es troben les poblacions més xicotetes per a fer front a la prestació de servicis i ha reclamat, en este sentit, més ajudes econòmiques a la Diputació per a estos pobles d'acord amb els principis de solidaritat i equilibre intermunicipal que establix la llei. Així mateix, el primer edil de Tibi ha demanat un major suport en la prestació i gestió dels servicis públics bàsics, com el tractament de residus, i una major representació política de les localitats xicotetes en la corporació provincial.
L'alcalde de Tibi, el socialista José Luis Candela també ha reclamat que es prioritze als municipis més xicotets en el repartiment de les ajudes, així com que s'optimitzen els tràmits burocràtics, al mateix temps que ha defés que des de la Diputació d'Alacant es tinguen en compte les característiques de cada localitat en el repartiment de subvencions perquè estes s'ajusten a les necessitats concretes. El primer edil ha insistit, a més, que es compte amb borses d'ocupació que donen servici als ajuntaments, així com que la institució provincial se sume al Fons de Cooperació Municipal.
Finalment, l'alcaldessa d'Agres ha centrat la seua intervenció a proposar diferents millores en les convocatòries de subvencions com l'agrupació de les ajudes en una única convocatòria, -com ja es fa en Cultura o Desenrotllament Econòmic, donant llibertat als ajuntaments per a acollir-se a la línia que necessiten-, o l'ampliació dels terminis per a realitzar les activitats, acollir-se a les convocatòries o presentar les justificacions. María García ha sol·licitat també un reforç del personal al servici de les poblacions més xicotetes, com a secretaris o interventors, i ha posat en valor l'aportació de la Diputació per a afrontar les diferents necessitats dels municipis.
El Fòrum dels Alcaldes de la Província ve recollit en el Reglament Orgànic de la Diputació d'Alacant i és el segon que se celebra en la història de la institució provincial amb la finalitat de propiciar la participació dels ajuntaments en les polítiques de la institució i obrir noves línies de diàleg entre administracions.