El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón, han firmat este matí l'acord de cooperació per al finançament i execució d'infraestructures i actuacions en els sistemes de sanejament i de tractament, depuració i reutilització d'aigües residuals a la província d'Alacant.
El conveni, que tindrà una vigència de quatre anys i en què també participa l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR), contempla un pressupost de 15,5 milions d'euros amb què es preveu executar un total de 27 actuacions per distints municipis de la província. La Generalitat invertirà entre les anualitats 2025 i 2028 un total de 14,2 milions d'euros, mentre que l'aportació provincial serà d'1,3 milions d'euros.
“Este conveni històric, que ‘rega’ amb actuacions tota la província d'Alacant i fa justícia a les reivindicacions de la institució provincial i dels municipis, és un exemple de la col·laboració interadministrativa”, ha apuntat Toni Pérez després de la firma, a la qual també han assistit la vicepresidenta primera i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Javier Sendra, representants de l'EPSAR i Proaguas i nombrosos alcaldes i alcaldesses dels municipis on s'executaran les actuacions
El dirigent alacantí ha posat en valor que les obres projectades “s'escometran de forma majoritària en les localitats de menor població, que no podrien afrontar per si soles este tipus d'obres, sumant-se al missatge de sostenibilitat ambiental, social i econòmica que representa la província d'Alacant, també en l'ús intel·ligent d'un recurs tan escàs com l'aigua”. Respecte d'això, ha precisat que, de les 27 actuacions previstes, 22 recauen en municipis, molts d'ells de menys d'un miler d'habitants.
En este sentit, l'acord establix que es beneficiaran dels projectes previstos els sistemes de sanejament i depuració de fins a 10.000 habitants, encara que en cas d'urgència o necessitat, si així ho acorden les parts, es podran actuar en altres de major població. Els projectes aprovats inicialment inclouen la reforma integral d'estacions depuradores com la de Sanet i Negrals, Vall de Laguar, Gorga, Orba, Tibi o Gata de Gorgos, la millora d'altres com la de Benijòfar, Murla, Benigembla, Planes, Finestrat o la Romana, entre altres, o l'execució de noves estacions depuradores com les del barri La Estació i Les Virtuts de Villena.
Carlos Mazón ha ressaltat que este pla d'inversions en depuració impulsat “en la legislatura de l'aigua” és fruit de “la coordinació i la suma d'esforços” i s'assenta sobre “un concepte de Comunitat Valenciana que ja no veu les províncies i les diputacions com un enemic ni un contrapés, sinó com la base fonamental del que és la Comunitat”.
En este sentit, ha explicat que l'acord “arreplega, per primera vegada, inversions directes des de la Generalitat a la Diputació, transferint i depositant la confiança en la institució provincial, que compta amb la capacitat tècnica, administrativa i humana per a arribar amb una gestió més ràpida i coordinada als llocs que hem d'arribar per a millorar les nostres instal·lacions de depuració i sanejament i complir així amb el dret bàsic d'accés a l'aigua que a esta província se li ve negant des de fa molt de temps”.
Per això, el president de la Generalitat ha tornat a reivindicar el transvasament Tajo-Segura i ha assegurat que per a fer-ho la província d'Alacant “té la capacitat de demostrar que s'han fet els deures, perquè ningú té dret a demanar aigua si no la tracta com es mereix i aprofita cada gota com si fora or i depura tota l'aigua que siga possible per a reutilitzar-la per al seu propi consum, com els 120 hm3 a l'any que es destinen ací a reg per una bona depuració”.
Sobre esta mateixa apreciació, el president de la Diputació ha apuntat que “la província d'Alacant és un exemple i un model en la gestió integral de l'aigua, ja que altres territoris fora de la Comunitat estan molt lluny d'acostar-se als paràmetres de qualitat, eficiència energètica i sostenibilitat ambiental en l'ús de l'aigua d'esta terra”.
El conveni subscrit hui establix que a la Diputació d'Alacant li correspondrà la redacció dels projectes i la direcció facultativa, entre altres actuacions, així com el finançament del 10% de les obres en instal·lacions de titularitat local. Una comissió de seguiment avaluarà la programació existent.
Diputació i Generalitat destinen 15,5 milions a millorar el sanejament i depuració d'aigües
Toni Pérez i Carlos Mazón segellen l'acord que contempla l'execució d'aproximadament una trentena d'actuacions en municipis de menys de 10.000 habitants
Comentaris
Guardar

Destacats