Un total de 81 municipis de menys de 5.000 habitants i les tres entitats locals menors de la província es beneficiaran del projecte Alacant Rural.com que lidera la Diputació d'Alacant per a dinamitzar i afavorir la transformació digital del comerç local. La institució provincial ha aconseguit 500.000 euros dels fons europeus Next Generation per al desenrotllament d'esta iniciativa, que compta també amb una partida provincial de 125.000 euros.
El diputat de Desenrotllament Econòmic, Carlos Pastor, al costat del director d'esta àrea, Ángel Navarro, i el diputat de Repte Demogràfic, Francisco Cano, han presentat este matí este projecte que té com a objectiu impulsar la transformació digital i la transició ecològica en les poblacions més xicotetes de la província.
“Gràcies a este projecte, la Diputació d'Alacant ha atret una important inversió a la província d'Alacant que ens permetrà promocionar el comerç local en les zones rurals, millorant amb això la competitivitat, sostenibilitat i diversificació de les seues economies, al mateix temps que lluitem contra el despoblament en estos xicotets nuclis poblacionals”, ha indicat Pastor, qui ha precisat que la iniciativa repercutirà sobre una població de més de 104.000 habitants i en més de 2.000 xicotets comerços.
Alacant Rural-com contempla una sèrie d'actuacions dirigides per a aconseguir els objectius proposats, entre elles la instal·lació en els municipis adherits de punts d'accés Wifi públics i gratuïts en el lloc de la localitat que designen els responsables municipals, alguna cosa que està previst que s'inicie en les pròximes setmanes. A més, s'està treballant ja en el desenrotllament d'una aplicació digital que concentre l'oferta privada comercial, de restauració i de pimes. Esta app albergarà també l'oferta pública municipal de servicis, esport, oci o cultura i possibilitarà fer vendes i reserves en línia, així com dinamitzar el municipi amb programes de fidelització, jocs i mecàniques de ludificació.
El projecte preveu, així mateix, el repartiment de 17.000 bosses de cotó ecològic certificat per a contribuir a eliminar l'ús de les bosses de plàstic i així donar suport a la transició ecològica i l'economia circular. Finalment, s'han programat 360 hores de formació sobre l'ús i gestió de ferramentes digitals per a la venda en línia, que inclou atenció personalitzada i acompanyament als comerciants en este procés.
“Des de la Diputació d'Alacant som coneixedors de la bretxa digital i el repte que això suposa per al comerç de proximitat en xicotets nuclis rurals i volem donar-los suport en este sentit”, ha apuntat Pastor, qui ha destacat que esta iniciativa se suma a les campanyes de bo consum en suport als comerços que també finança la institució provincial.
Per part seua, el responsable de Repte Demogràfic, Francisco Cano, ha aprofitat l'ocasió per a reiterar el valor intrínsec que tenen els municipis rurals per a la província d'Alacant, “ja que ens doten d'identitat i és #ací on residixen gran part dels nostres recursos endògens”. És per això que ha destacat la importància que les entitats més xicotetes participen de manera activa i protagonista en totes aquelles convocatòries que provinguen de la UE i que en els pròxims anys es continue treballant i desenrotllant projectes de manera conjunta i coordinada en tota la província.
Municipis que es beneficiaran de la iniciativa
La Diputació va convocar fa mesos a tots els municipis de menys de 5.000 habitants i a les entitats locals per a exposar-los els detalls del projecte amb la finalitat que pogueren, si així ho estimaven, adherir-se a ell. Finalment, han sigut 84 les que han presentat la documentació pertinent per a participar en este.
Per comarques, a L'Alacantí s'han sumat Agost, Aigües, Busot i Torremançanes; a L'Alcoià; Benifallim, Penàguila i Tibi; i al Comtat, Agres, Alcosser, Aloleja, Alfafara, Almudaina, L'Alqueria d'Asnar, Balones, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Facheca, Famorca, Gaianes, Gorga, l'Orxa, Millena, Plans, Quatretondeta i Tollos.
En l'Alt Vinalopó, Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, Cañada i Salinas; i en el Mitjà Vinalopó, Algueña, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes i La Romana. En el cas de la Veja Baixa es tracta d'Algorfa, Benferri, Benijófar, Daya Nueva, Daya Vieja, Formentera del Segura, Granja de Rocamora, Jacarilla, Rafal i San Isidro.
A la Marina Alta, L'Atzúbia, Alcalalí, Beniarbeig, Benigembla, Benimeli, Benitatxell, Castell de Castells, Xaló, Llíber, Murla, Orba, Parcent, Els Poblets, La Ràfol d’Almunia, Sagra, Sanet y Negrals, Senija, Tormos, La Vall d'Alcalà, La Vall d'Ebo, La Vall de Gallinera, La Vall de Laguar, El Verger, La Xara, Llosa de Camacho i Jesús Pobre; i a la Marina Baixa, Beniardà, Benifato, Benimantell, Bolulla, Confrides, Guadalest, Orxeta, Relleu, Sella i Tàrbena.