La Diputació impulsarà un pla per a combatre la soledat després que un estudi de la UA revele que un 29% de la població la patix de manera severa o molt severa

Guardar

Presentació Pla Estratègic per a combatre la soledat
Presentació Pla Estratègic per a combatre la soledat

La Diputació d'Alacant impulsarà un Pla Estratègic per a combatre la soledat a la província després dels resultats d'un estudi realitzat per un equip d'investigació de la Universitat d'Alacant que revela que un 29% de la població a la província experimenta la soledat de manera severa o molt severa i fins a un 44,8 de manera moderada.

El diagnòstic, finançat per la institució provincial, ha analitzat els factors que contribuïxen a la soledat i a l'aïllament social, detectant com a grups especialment vulnerables les persones majors, de manera cridanera els joves, i també la població en situació de precarietat social, així com factors de risc que requerixen una resposta institucional coordinada.

La diputada de Benestar Social, Loreto Serrano, ha presentat este matí els resultats d'este estudi al costat de la vicerectora d'Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la Universitat d'Alacant, Carmen Vives, i el professor associat del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA, José Antonio Rabadán, que ha dirigit la investigació.

"Des de la Diputació d'Alacant som plenament conscients de la rellevància d'este fenomen i, per això, liderarem una resposta coordinada i eficaç que puga millorar la qualitat de vida dels ciutadans", ha ressaltat Serrano, qui ha posat en valor l'estudi realitzat "com a punt de partida per a abordar la soledat des d'una perspectiva integral i solidària".

En este sentit, l'estudi, realitzat en 2024 mitjançant un qüestionari sobre una mostra de 1.898 persones de més de 18 anys residents a la província, ha considerat diverses variables sociodemogràfiques, de salut i de qualitat de vida. Els resultats reflectixen, sobre la base de l'Escala de Soledad De Jong Gierveld (DJGLS) – eina emprada per a mesurar el grau de soledat que sent una persona en la seua vida diària- el 29% dels enquestats experimenten la soledat d'una forma severa o molt severa i fins a un 44,80% una soledat moderada.

En funció de les variables sociodemogràfiques, el diagnòstic establix que no hi ha diferències substancials entre homes i dones i que la percepció de la soledat global i emocional disminuïxen amb l'augment de l'edat, excepte a partir dels 75 anys, quan torna a incrementar-se. Crida l'atenció de l'estudi, segons ha destacat José Antonio Rabadán, la prevalença de soledat entre els joves (18 a 25 anys) que llança l'enquesta -6,27 punts sobre 11- pel que en els pròxims mesos s'aprofundirà més en l'estudi en esta franja d'edat per a intentar determinar els possibles factors que influïxen en este aspecte com pot ser la "hiperconnexió digital".

Les persones casades o en parella tenen també una percepció més baixa de la soledat que les solteres, viudes i divorciades, mentre que els estudis, la situació laboral i el nivell econòmic també són elements de protecció contra la soledat. D'esta manera, les persones sense estudis, sense ocupació remunerada o amb un nivell econòmic baix presenten puntuacions més elevades en l'escala DJGLS, superiors en estos casos als 6 punts. De l'estudi es desprén, així mateix, que el teixit veïnal "s'està desfent", mentre que creix les relacions laborals.

El professor de la UA també ha detallat que tenint en compte la salut i la qualitat de vida es desprén de l'anàlisi que, a majors dificultats quotidianes, majors problemes emocionals i de salut i baixos nivells d'activitat física major és la percepció de soledat, arribant fins i tot al 9,77 sobre 11 quan es manca de suport social.

És en este últim aspecte en el qual Rabadán ha posat l'accent sobre la necessitat de desenvolupar estratègies per part de les administracions públiques i les associacions per a lluitar contra el fenomen de la soledat.

Per això, tal com ha avançat Loreto Serrano, la Diputació liderarà al costat de la UA i amb la col·laboració del teixit associatiu de la província, un Pla Estratègic contra la Soledat "que permeta articular programes d'intervenció en tota la província. Este pla buscarà coordinar esforços entre administracions locals, entitats del tercer sector i altres agents clau amb l'objectiu de dissenyar i implementar mesures eficaces per a reduir l'aïllament social".

La redacció d'eixe pla es realitzarà al llarg d'enguany perquè este preparat en 2026 per a un període de quatre anys, segons ha precisat el professor de la UA.

Finalment, la vicerectora d'Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA, Carmen Vives, ha assenyalat que "la col·laboració entre la Diputació i la Universitat és crucial per a desenvolupar estratègies sòlides i eficaces contra la soledat basades en evidències científiques i orientades cap a solucions pràctiques".

Destacats