La Diputació posa el focus en programes per a lluitar contra la despoblació

L'entitat provincial concorre a fons europeus amb el projecte 'Incubadora Alacant Avant', que busca revitalitzar l'economia en entorns rurals mitjançant la creació d'empreses innovadores i sostenibles

Guardar

Imagen del pueblo de Penàguila
Imagen del pueblo de Penàguila

La Diputació d'Alacant ha presentat el projecte ‘Incubadora Alacant Avant’, amb el qual perseguix la revitalització econòmica i social dels municipis en risc de despoblació de la província mitjançant la creació i consolidació d'empreses innovadores i sostenibles, a la convocatòria de fons europeus que gestiona el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Fomentar la creació de noves empreses amb alt impacte econòmic i social, impulsar la innovació i el desenrotllament tecnològic en les empreses locals, dinamitzar l'ecosistema emprenedor de la província, millorar la competitivitat i sostenibilitat i facilitar l'accés a mercats internacionals i fonts de finançament de les empreses incubades són els fins específics d'este projecte, per al qual la institució provincial ha sol·licitat una subvenció de 287.500 euros.

“Des de la Diputació d'Alacant estem fent un enorme treball per a afavorir l'arribada de fons europeus a la província, en este cas liderant un projecte que perseguix un dels nostres principals objectius, que és el de lluitar contra la despoblació impulsat iniciatives que contribuïsquen a fer més atractius els nostres pobles i a millorar la qualitat de vida en els entorns rurals”, ha indicat el diputat responsable de l'àrea, Carlos Pastor, qui s'ha mostrat confiant que la proposta siga seleccionada pel Ministeri.

El projecte presentat per la institució provincial presenta tres línies d'actuació. La primera i principal és un programa d'incubació i està dissenyat per a fer costat a les empreses seleccionades que millor s'ajusten a les actuacions de la incubadora, que tindran accés a les instal·lacions de la Cambra de Comerç d'Alacant i rebran servicis integrals de mentoria, formació i tutories.

Les activitats incloses en este programa són la implementació de la metodologia d'incubació, l'elaboració d'estratègies de creixement i plans de treball, assessorament estratègic i en processos d'internacionalització i mobilitat i la transferència de coneixement i tecnologia. Els resultats esperats inclouen un augment en les vendes, la comercialització de patents, la creació de noves ocupacions i ocupacions femenines, l'obertura de nous mercats, la creació d'empreses, l'increment de la rendibilitat, la reducció de costos, l'obtenció de finançament públic i crèdits financers i un augment en la productivitat.

La segona línia d'acció contempla un programa d'impuls a la innovació i l'emprenedoria dirigida a les empreses preseleccionades per al procés d'incubació que no hagen avançat a la fase final a causa de diversos factors. L'objectiu d'esta línia és millorar el desenrotllament empresarial i el grau de maduresa tecnològica de les empreses, així com millorar els seus models de negoci i plantejaments empresarials. Les actuacions inclouen la comunicació de casos d'èxit, trobades de networking, formació en solucions tecnològiques, programes d'innovació amb la Cambra de Comerç d'Alacant, formació en accés a finançament, i seminaris en línia sobre processos d'internacionalització.

Finalment, la tercera línia és la del programa de sensibilització a l'emprenedoria, enfocat a contribuir al desenrotllament d'un ecosistema innovador i dirigit a empreses que no han resultat seleccionades per als anteriors programes incubació, ja siga perquè no complien amb els criteris o perquè mai van aplicar. Este programa contempla accions de sensibilització, comunicació i dinamització tant físiques com digitals. A més, busca divulgar el propi projecte d'incubació per a atraure a més potencials emprenedors i enfortir l'ecosistema emprenedor local.

Destacats