Mazón: "Alacant està sent una de les províncies més solidàries d'Espanya amb els refugiats ucraïnesos"

Més de 4.000 persones procedents d’aquest país en conflicte han arribat als municipis alacantins per a iniciar una nova vida

Mazón: "Alacant està sent una de les províncies més solidàries d'Espanya amb els refugiats ucraïnesos"
13/06/2022 -

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha detallat el destí del més del milió d’euros concedit a diverses ONG’s per a ajudar humanitàriament als refugiats que fugen del conflicte bèl·lic a Ucraïna i es desplacen cap a camps d’atenció situats a Polònia, Eslovàquia, Hongria, Moldàvia, Romania o Bielorússia.

L’aportació institucional, la partida de la qual està dotada inicialment amb dos milions d’euros, dels quals s’han sol·licitat i atorgat 1.140.000 euros, s’ha canalitzat a través de Creu Roja Espanyola, UNICEF Comunitat Valenciana, Càritas Diocesana d’Oriola-Alacant i ACNUR Espanya, Comunitat Valenciana. Responsables d’aquestes organitzacions han intervingut aquest matí en roda de premsa per a concretar els projectes als quals s’ha dirigit l’ajuda provincial, al costat de Mazón i a la diputada de Cooperació i Voluntariat, Teresa Belmonte.

El president de la Diputació, qui ha reiterat el suport i solidaritat de la institució amb els milions de refugiats que fugen del seu país, ha destacat l'”encomiable treball que estan duent a terme aquestes quatre ONG’s en l’atenció, ajuda i suport a les famílies ucraïneses que deixen la seua vida arrere i que lluny de treballar de manera aïllada, fins i tot en destí, ho estan fent coordinadament en molts dels projectes que s’entrecreuen, amb una extraordinària organització”.

Mazón ha assenyalat que la província d’Alacant, “a través dels seus impostos, està sent una de les més solidàries d’Espanya”, al mateix temps que ha posat el focus d’atenció en “la tranquil·litat absoluta que ens donen Creu Roja, UNICEF, ACNUR i Càritas a l’hora de saber on s’està destinant l’esforç dels nostres impostos, a través de la Diputació, la qual cosa mostra, una vegada més, que som una de les província més solidària de totes”.

El president, que ha parlat de la necessitat d’informar sobre aquesta “dació de comptes dels recursos que s’estan gestionant de manera professional i amb gran coneixement”, ha qualificat de “desastre moral, humà i internacional que està ocorrent a Ucraïna i continuarem tractant que tinga la visibilitat necessària”, per al que ha apel·lat als mitjans de comunicació.

El responsable institucional ha recordat que les quatre organitzacions no governamentals ja treballaven en la zona abans del conflicte, “per la qual cosa coneixen del que parlen, coneixen a la gent que estan tractant i coneixen com es produeixen els fluxos”. A més, ha volgut reconéixer “la doble solidaritat de la província d’Alacant, amb l’ajuda a través d’aquestes ONG’s tant a Ucraïna com als seus països limítrofs, com amb els refugiats ucraïnesos que estem rebent, més de 4.000, les majors xifres de tota Espanya”, encara que, segons ha detallat, Creu Roja ha arribat a atendre més de 9.000 a la província.

Finalment, el president ha volgut concloure la seua intervenció injuriant “la indignitat que suposa aquesta odiosa invasió de Putin”, i s’ha compromés a continuar ajudant “perquè ha mort ja molta gent i perquè quan acabe la guerra la reconciliació serà igual de difícil que la pròpia guerra i probablement durarà molt més”.

Totes les ONG’s han agraït tant l’aportació econòmica i el compromís de la Diputació des del primer moment, com el suport i visibilitat que està donant la institució a la labor que desenvolupen.

Respecte al destí de les subvencions, el vicepresident autonòmic i president provincial de Creu Roja, Francisco Galvañ, entitat que ha sol·licitat 500.000 euros, ha explicat que aquest muntant s’ha destinat fonamentalment a proferir un suport als diferents països de la zona fronterera que assumeixen la càrrega de més de 6 milions de refugiats, així com a Ucraïna, amb prop de 20 milions de persones ateses.

Per part seua, el president d’UNICEF Comunitat Valenciana, Jorge Cardona, ha concretat que la seua entitat va requerir una quantia de 300.000 euros per a habilitar punts blaus, llocs que es troben en el trajecte d’eixida dels refugiats, on hi ha treballadors de l’ONG que registren a xiquets i xiquetes i els paren atenció sanitària, psicològica i d’esplai. Concretament, l’ajuda de la Diputació es dirigeix als punts blaus de Moldàvia, un dels països més pobres de la Unió Europea que ha rebut mig milió de persones durant aquests mesos.

ACNUR Comunitat Valenciana, beneficiada amb altres 300.000 euros, ha invertit aquesta aportació a atendre la població amb elements de primera necessitat dins del mateix país, amb ajuda essencial de material que pogueren requerir de manera urgent, com a mantes, productes d’higiene, menjar, etc., segons ha detallat la coordinadora del Comité Espanyol en la Comunitat, Arancha García.

Finalment, el director de Càritas Diocesana d’Oriola-Alacant, Víctor Mellado, qui va sol·licitar a la Diputació una contribució de 40.000 euros, ha puntualitzat que han focalitzat també a Moldàvia l’ajuda, perquè és un país amb escassos recursos que rep a refugiats i necessita intendència bàsica per a atendre aqueix primer impacte de persones. També se centra en la promoció i projecció d’aqueixes persones que fugen d’Ucraïna, en una segona fase focalitzada a trobar una ocupació, prestant l’acompanyament i assessorament pertinent que els permeta visualitzar un futur.

Cadascuna d’aquestes ONG’s ha sol·licitat la quantia necessària segons els seus objectius i full de ruta establit, ascendint a 1.140.000 els euros consignats d’una partida global de dos milions d’euros. El diferencial fins a aconseguir la totalitat de la subvenció s’assignarà segons les necessitats i requeriments de les pròpies entitats durant els pròxims mesos.

Teresa Belmonte ha remarcat l'”acreditada solvència i confiança d’aquestes ONG’s en la labor que realitzen i que arriba a cadascuna de les persones a les quals va destinada”. “No podem portar a l’oblit aquest conflicte que continua i per això demane que la solidaritat inicial es mantinga i es materialitze en ajudes econòmiques i materials per a aquestes i altres organitzacions sense ànim de lucre”, ha emfatitzat.

Com a conclusió, la diputada ha reafirmat la “condemna de la Diputació a aquest atac a la sobirania del poble ucraïnés, perquè els seus efectes traspassen les fronteres del conflicte, generant nefastos efectes sobre l’economia mundial i amenaçant amb una terrible crisi alimentària als països més desfavorits del món”.

La Diputació va aprovar al març d’enguany un paquet d’emergència dotat inicialment amb dos milions d’euros en origen, amb la finalitat de fer costat humanitàriament als refugiats, en la zona de conflicte, a través d’ONG’s homologades. Així mateix, va donar llum verda a una línia d’ajudes directes articulada per la Diputació per als ajuntaments que compten amb refugiats ucraïnesos acollits, amb la voluntat de sufragar les despeses socials derivades de la seua atenció, assistència, manutenció, alimentació, sanitat i habitatge. Aquest paquet inversor de 7 milions d’euros s’ha destinat tant a aquest efecte com a col·laborar amb els consistoris a combatre la pobresa energètica.

Altres accions d’ajuda a Ucraïna

Durant tots aquests mesos, la Diputació d’Alacant ha activat diverses accions per a ajudar material, econòmica i humanament als refugiats procedents d’Ucraïna. A més de les diferents subvencions aportades, ha propiciat altres iniciatives com la disposició de les instal·lacions de la Llar Provincial per a acollir fins a un màxim d’uns vint refugiats. En aquesta línia, efectius del Consorci Provincial de Bombers es van desplaçar al març fins a la ciutat polonesa de Medyca, en la zona fronterera amb Ucraïna, per a portar material de primera necessitat i tornar amb un grup de 27 refugiats que fugien de la guerra.

Carlos Mazón es va reunir el mes de maig passat a Benidorm amb el Cònsol d’Ucraïna en la Comunitat Valenciana, Pablo Gil, amb la finalitat de traslladar-li totes aquestes accions d’ajuda al poble ucraïnés. El president li va entregar un detallat informe amb les iniciatives executades per la institució des que esclatara el conflicte.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

eleven − 5 =