Mazón: "El nostre repte és posicionar l'oli d'oliva verge extra de la província com a referència internacional"

El president de la Diputació d’Alacant clausura en el MARQ el primer ‘Congrés AOVE: cultura, gastronomia i salut”

Mazón: "El nostre repte és posicionar l'oli d'oliva verge extra de la província com a referència internacional"
02/06/2022 -

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha clausurat aquest matí en el MARQ l”I Congrés AOVE: cultura, gastronomia i salut’, on ha assegurat que la província compta amb un oli d’oliva verge extra (AOVE) d'”inigualable qualitat” que s’ha convertit en un producte sostenible i de proximitat, “indispensable en la nostra gastronomia mediterrània”. Segons ha ressaltat, el repte ara és “posicionar-lo com a referent internacional”.

Mazón, qui ha definit aquest congrés com una “iniciativa extraordinària darrere de la qual hi ha molta faena prèvia”, ha insistit que la primera edició d’aquest esdeveniment té “l’èxit assegurat, no sols pel treball previ que hi ha, sinó pels reptes de futur que s’extrauen d’ell”.

Després de donar la benvinguda als assistents tant a la ciutat d’Alacant com al MARQ, i convidar-los a gaudir de l’exposició de gladiadors, “una mostra única i excepcional”, el president ha sostingut que arribar a aquest propòsit, el de ser referència nacional i internacional de l’oli d’oliva verge extra, “per molt ambiciós que semble, és factible pels components del nostre producte, per la seua qualitat, per l’afecte i per la professionalitat emprats en la seua elaboració”.

“Tenim la terra, els elements i la climatologia i ara hem de fer aqueix salt de qualitat en els components de luxe, amb un sector molt enfortit”, ha recalcat.

Mazón ha defensat que la unió de la Cambra de Comerç, l’Ajuntament i la Diputació en la difusió d’aquest conclave “no és només una picada d’ullet, és una aposta i un reforç institucional que posa de manifest l’aposta estratègica per la nostra terra i els nostres productes”.

A més, segons ha recordat el president, citant les dades extretes d’un estudi recent d’INECA, consumint tan sols un 5% més de productes alacantins s’incrementarien en 45.000 els nous llocs de treball a la província, incentivant l’economia.

Finalment, ha advocat perquè les terres productores d’oli a Espanya treballen com un sector unit, i no per a competir, al mateix temps que ha concretat que des del Patronat Costa Blanca “impulsarem la promoció del nostre oli, de la mà de Turisme GVA, amb l’assistència a fires per a difondre el producte, pensant en la universalitat del sector”.

Mazón ha volgut concloure la seua intervenció reconeixent el treball dels productors i agricultors, als qui considera protagonistes “de l’èxit del nostre oli, i el que hem de fer les administracions és secundar i col·laborar en la seua difusió. Aqueix és l’exemple de col·laboració publicoprivada”, ha testimoniat.

L’acte de clausura ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, el director general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Herick Campos, el president de ADAVOE, Juan Riera, l’associació per a la defensa del AOVE, així com ponents i conferenciants, participants i patrocinadors de l’esdeveniment.

La jornada s’ha desenvolupat en la Sala d’actes del museu a través de tres blocs diferenciats. En el primer d’ells, dedicat a la salut, han participat metges, nutricionistes i experts en ciència i tecnologia dels aliments, els qui han abordat les virtuts i beneficis saludables que aporta l’oli d’oliva verge extra.

La segona secció, de gastronomia, ha comptat amb la implicació de xefs i sumillers que han detallat les propietats i possibilitats de l’AOVE en la cuina i les nombroses elaboracions que tenen aquest producte com a base, mentre que, en la tercera, enfocada en la legislació i el màrqueting, s’ha incidit en la necessitat d’implementar mesures que ajuden i fomenten la imatge d’aquest líquid daurat a través d’estratègies per a la seua diferenciació i posada en valor.

La Diputació impulsa, des de la seua presentació a Alacant fa a penes un any, l’Associació de la Defensa de l’Oli d’Oliva Verge Extra (ADAOVE) amb la finalitat de potenciar aquest producte característic de la gastronomia mediterrània i un dels senyals d’identitat de la Marca Espanya.

Encara que Andalusia es posiciona com el primer productor d’oli d’oliva verge, la província d’Alacant s’ha convertit en l’epicentre de la investigació i difusió de pràctiques i eines relacionades amb aquesta matèria.

L’entitat va nàixer també amb el propòsit i compromís de coordinar la col·laboració entre agricultors, almàsseres, cooperatives, comercialitzadors, distribuïdors, hostalers, investigadors i institucions per a posicionar l’oli com un dels productes privilegiats de la cuina.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

thirteen − 12 =