Mancebo: "S'han de millorar les infraestructures i la connectivitat a la província d'Alacant"

El director del Patronat de Turisme Costa Blanca assegura que la millor connexió ferroviària és fonamental per a acompanyar l'esforç del sector i les institucions per oferir un destí de qualitat

Guardar

josé mancebo patronato costa blanca
josé mancebo patronato costa blanca
L'aposta de tots els actors implicats en matèria turística a la província d'Alacant, tant institucions com sector privat, passa per posar el segell de qualitat a l'oferta del destí. Eixa va ser una de les premisses que va sorgir en el primer Fòrum de Proximitat entre À Punt i Alacant Extra celebrat ahir en la capital alacantina. En aquesta trobada es va tractar sobre el present i el futur del turisme a la província i per al director del Patronat de Turisme Costa Blanca, José Mancebo, el concepte de qualitat no ha d'anar tan sols associat a l'oferta d'oci, activitats o serveis, sinó també a la mobilitat i connectivitat.El responsable turístic de la Diputació d'Alacant va posar el focus, principalment, en el flux aeri, que considera un "vector clau", ja que l'aeroport Alacant-Elx tornarà a trencar la barrera dels 15 milions de passatgers aquest 2023. "Tenim l'únic aeroport nivell 1 de tota Europa que no està connectat per via ferroviària amb el destí. La falta de connexió amb el sud de la província és incomprensible, però també amb les dues marines que reben un gran nombre de població turística. Tenim una connexió de tren que podria ser considerada de vapor i això s'ha de resoldre", esgrimeix Mancebo.Per al director del Patronat Costa Blanca la solució passa per la posada en marxa de l'estació Intermodal d'Alacant, així com del corredor mediterrani. "Hi ha infraestructures que s'han de planificar de dalt a baix, i ja hem perdut massa temps", qualifica. En aquest sentit, el pilar de la mobilitat sembla un dels grans reptes futurs d'un sector que representa el 14% del PIB provincial i un gran dinamitzador de l'economia.Aquesta millora quant a les infraestructures complementaria el gran canvi promogut pel sector a partir de la pandèmia. "Particularment estima molta l'esforç de reinversió que hi ha hagut a la província per part del sector i eixe enteniment que no ens podem quedar arrere quant a desenvolupament d'una oferta hotelera de qualitat, oci o gastronomia de primer nivell", manifesta Mancebo.A més, el responsable turístic provincial ha reconegut el gran canvi en el turisme d'interior, que "ha sabut interpretar la demanda d'espais oberts, naturals i experiències més sofisticades, encara que el sol i la platja continuen sent la locomotora". De la mateixa manera, segons les dades oferides pel Patronat en aquest fòrum de debat, els pics de temporada alta i baixa a la província es dilueixen, aproximant-se cada vegada més a una desestacionalització real. "Això s'aconsegueix diversificant molt l'oferta, i que siga continuada i de qualitat", assegura.

Turisme sostenible i intel·ligent

La sostenibilitat és un altre dels objectius de la Diputació d'Alacant en matèria turística. Per a Mancebo aquesta paraula ha deixat de ser un concepte buit per a circumscriure's a objectius concrets, a 17 ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i a polítiques i línies d'actuació concretes. "Les administracions hem d'avançar cap a plans de contractació, subvenció, iniciatives, programes o projectes relacionats amb sostenibilitat no sols mediambiental, sinó també social, cultural i, per descomptat, econòmica".Però al mateix temps, un dels grans pilars del treball de la institució provincial passa per acostar la tecnologia al mateix funcionament de les destinacions turístiques. "Aquesta clau és fonamental, però no ens podem perdre en conceptes grandiloqüents. Cal aterrar perquè la informació, la promoció turística i les eines de màrqueting es beneficien també del treball i els avanços que ja existeixen. M'agrada combinar la intel·ligència artificial amb la intel·ligència natural que ve de moltes generacions i emprenedors que ara són empresaris consolidats", conclou Mancebo.
Destacats