Toni Pérez advoca per la cooperació internacional per a promoure territoris "sostenibles, resilients i interconnectats"

El president de la Diputació d'Alacant participa en Sevilla en la inauguració del VI Fòrum Mundial de Desenvolupament Econòmic Local

Guardar

El president de la Diputació en el Fòrum de Sevilla
El president de la Diputació en el Fòrum de Sevilla

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha participat este matí a Sevilla en una taula redona organitzada per la Xarxa d'Entitats Locals de l'Agenda 2030 i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per a abordar la cooperació i les aliances en les polítiques de desenvolupament sostenible. Esta iniciativa s'emmarca en el VI Fòrum Mundial de Desenvolupament Econòmic Local que s'inaugura esta vesprada en la capital sevillana i que pretén explorar el paper que exercixen els ens locals en la col·laboració descentralitzada i en la implementació dels ODS -Objectius de Desenvolupament Sostenible-.

Toni Pérez, en qualitat de president de la Xarxa d'Entitats Locals de l'Agenda 2023 per al desenvolupament sostenible de la FEMP, president de la Diputació d'Alacant i alcalde de Benidorm, ha exposat durant la seua intervenció la necessitat d'analitzar “experiències exitoses de cooperació entre entitats locals i la creació d'aliances alineades amb els processos de localització d'Agenda 2030”.

A més, ha insistit a implementar el finançament i els instruments idonis per a propiciar una xarxa de col·laboració estructurada a través d'estratègies i accions socials, culturals, econòmiques i mig ambientals.

En este sentit, el responsable provincial ha apostat per impulsar la triple sostenibilitat ambiental, social i econòmica, “que és el gran objectiu de l'Agenda 2030”, amb el propòsit de generar desenvolupaments resilients en els territoris i propiciar que les ciutats i pobles del futur cohabiten en un ecosistema interrelacionat que fomente un estil de vida saludable i ecològic.

La taula redona, moderada pel director general de Servicis Jurídics i Coordinació Territorial de la FEMP, Francisco Díaz, i en la qual, a més de Toni Pérez han participat el vicepresident primer de la Xarxa d'Entitats Locals de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de la FEMP i alcalde de Coslada, Ángel Viveros; la vicepresidenta segona de la Xarxa d'Entitats Locals de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de la FEMP i alcaldessa d'Osca, Lorena Orduna; el president de la Comissió de Cooperació per al  Desenvolupament i ODS de la FEMP i president de la Diputació de Càceres, Miguel Ángel Morales; i el vicepresident de la Comissió de Cooperació per al Desenvolupament i ODS de la FEMP i president de la Diputació de Ciudad Real, Miguel Ángel Valverde, ha versat sobre la cooperació descentralitzada i l'Agenda 2030: aliances per al Desenvolupament Sostenible, enfortint l'acció local i global per a un futur sostenible.

Toni Pérez ha considerat durant el seu parlament que les entitats locals poden, a través de la cooperació al desenvolupament, contribuir a generar sinergies mitjançant l'intercanvi de coneixement, recursos i millors pràctiques.

“L'assistència conjunta és un vehicle per a promoure experiències i enfortir relacions entre ciutats i territoris, creant espais comuns en aspectes com el medi ambient, la inclusió social, la igualtat de gènere o la justícia econòmica”, ha sostingut el president, qui també ha constatat que els agermanaments entre municipis de diferents països “estan demostrant ser una de les formes més efectives de fomentar la compressió mutual, l'intercanvi cultural i el suport recíproc entre comunitats”.

En esta línia, Pérez ha aclarit que la transferència de coneixement i l'enfortiment de relacions diplomàtiques i de cooperació a nivell mundial permet fixar uns objectius clars i mesurables per a compartir coneixements i bones pràctiques.

Respecte als principals reptes als quals s'enfronten ajuntaments i diputacions, el president ha asseverat que les institucions provincials “exercim un paper clau en el desenvolupament local, ja que ens correspon aportar servicis essencials als municipis, especialment a aquells amb menys recursos i capacitat tècnica”.

Per això, “un enfocament de treball col·laboratiu és fonamental per a analitzar i adaptar les nostres partides pressupostàries i alinear-les amb els objectius de desenvolupament sostenible”. Toni Pérez ha conclòs que la sostenibilitat “no és un concepte abstracte, sinó un full de ruta que ens guia cap a un futur més equitatiu, resilient i pròsper per a la ciutadania”.

Destacats