Toni Pérez aposta per la sostenibilitat ambiental, social i econòmica per a generar desenvolupaments resilientes

El president de la Diputació d'Alacant participa a Màlaga en la inauguració de la IV Assemblea de la Xarxa d'Entitats Locals Agenda 2030

Guardar

Toni Perez participa en la Xarxa d'Entitats Locals
Toni Perez participa en la Xarxa d'Entitats Locals

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha participat este matí a Màlaga en la jornada inaugural de la IV Assemblea de la Xarxa d'Entitats Locals Agenda 2030, un òrgan del qual és president. Este fòrum, que es desenvoluparà durant hui i demà amb el propòsit d'abordar els diferents reptes que plantegen els objectius de desenvolupament sostenible aprovats per l'ONU -Organització de Nacions Unides-, analitzarà les estratègies i accions socials, culturals, econòmiques i mig ambientals que han de seguir les administracions locals, provincials, autonòmiques i nacionals per a implementar estos processos.

El president ha apostat per impulsar la triple sostenibilitat ambiental, social i econòmica, “que és el gran objectiu de l'Agenda 2030”, amb el propòsit de generar desenvolupaments resilients en els territoris i propiciar que les ciutats i pobles del futur cohabiten en un ecosistema on l'urbà i el rural estiguen interrelacionats i fomenten estils de vida saludables i ecològics. “L'Agenda 2030 és un instrument que ens permet millorar la política i la forma d'entendre el planeta”, ha afegit Toni Pérez.

En este sentit, ha admés que “la implantació i el desenvolupament dels compromisos de l'Agenda 2030 són complexos, però tots els dies podem fer xicotetes accions que ens porten en eixa adreça. En este cas, la reflexió ‘pensa globalment i actua localment’ adquirix tot el seu sentit i si tenim cada dia un comportament correcte, tant els individus com les administracions amb les seues polítiques públiques, estarem contribuint a millorar la qualitat de vida i a fer un planeta millor”.

El dirigent alacantí, qui ha intervingut en l'obertura institucional de l'esdeveniment al costat del ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, el president de la Diputació de Màlaga, José Francisco Salado, i el secretari general de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Luis Martínez-Sicluna, ha ressaltat en la seua intervenció que la Diputació d'Alacant va adoptar per unanimitat, en sessió plenària de juny de 2020, l'acord d'assumir la responsabilitat d'impulsar l'Agenda 2030 a la província mitjançant la redacció d'un pla d'acció.

El full de ruta establit, segons ha detallat el responsable provincial, disposava analitzar la situació dels objectius de desenvolupament sostenible en les polítiques i instruments ja existents en la institució; establir metes i indicadors; arreplegar les polítiques palanca i accions transformadores, així com establir una metodologia d'autoavaluació.

Al llarg de les dos pròximes jornades es desenvoluparan a l'Auditori Edgar Neville de la ciutat malaguenya diverses taules redones i panells experiencials sobre la implicació multinivell en l'execució de l'Agenda 2030 i la conscienciació referent a les entitats locals; la importància dels indicadors per a augmentar el compromís dels governs, de la indústria i de les empreses en l'establiment de coherències polítiques, així com els reptes comunicatius en este àmbit.

El president de la Diputació també ha avançat, en el seu torn de paraula, que la institució provincial ha implantat una ferramenta informàtica amb una base de dades “que monitora i visibilitza la informació dels indicadors i la seua evolució i tendències per a estructurar en el futur un treball col·laboratiu i sostenible per part de tots els centres gestors”.

Entre les accions més destacades del pla d'acció institucional alacantí destaquen la transformació energètica i canvi climàtic; l'atenció a les persones; el repte demogràfic i de l'aigua, amb ciutats i pobles verds; el desenvolupament sostenible a nivell econòmic, productiu, de consum i gestió dels residus; la protecció i millora del patrimoni natural; l'administració eficient i la societat digital i innovadora, així com l'ocupació, turisme sostenible i protecció del llegat històric-cultural.

Durant la seua actuació, Toni Pérez ha abordat també alguna de les mesures que ha implementat com a alcalde de Benidorm, “una ciutat sostenible des de la seua pròpia concepció i definició urbanística, circumstància que hem reforçat amb la gestió diària dels recursos disponibles”.

Tal com ha concretat, “el model vertical en altura i el fet que més del 60% del seu terme municipal estiga protegit fan de Benidorm un referent de sostenibilitat ambiental, al qual s'afig la gestió del cicle integral de l'aigua, amb un rendiment de la xarxa d'aigua potable per damunt del 95% -més de 20 punts per damunt de la mitjana nacional- i amb un percentatge d'ús d'aigua regenerada per a l'aigualeig de carrers i reg de jardins de més del 35%”.

Així mateix, ha relatat que en els últims anys el desplegament del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i tots els plans sectorials que han derivat del mateix han propiciat la reducció d'emissions de CO₂ i la configuració d'una ciutat més amable per al vianant, que ha recuperat espai públic gràcies a la conversió en zona de vianants progressiva de més de 40 carrers, i amb una mobilitat més blana en propiciar més de 130 quilòmetres de carrils-bici, cicle vies i cicle senderes.

A més, actualment s'està potenciant la mobilitat elèctrica a Benidorm, amb l'objectiu d'aconseguir el mig miler i s'han generat nous espais i zones verdes a la disposició de la ciutadania amb la creació dels parcs urbans de Foietes i la Séquia Mare, o amb El Moralet, que supera el milió de metres quadrats.

Xarxa d'Entitats Locals Agenda 2030

Sorgix en el marc del XII Ple de la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies) el setembre de 2019, on es va aprovar per unanimitat una declaració específica a favor de l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Esta xarxa unix als governs locals de manera voluntària per a treballar en la seua implementació. El propòsit és afavorir i impulsar diferents actuacions entre els ajuntaments per a aconseguir millors resultats en la implementació de l'Agenda 2030 en els municipis i províncies d'Espanya. Actualment formen part 637 entitats locals –dels quals 608 són ajuntaments, 24 diputacions provincials, 3 capítols i 2 consells insulars) que engloben a més de 32 milions d'habitants, xifra que representa un 66,12% de la població total.

Destacats