El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha defés hui en el Debat de l'Estat de la Província la capacitat de gestió i execució pressupostària de la institució provincial que només enguany haurà mobilitzat al tancament de l'exercici més de 520 milions d'euros en inversions i projectes, encara que el pressupost inicial va ser de 295 milions d'euros.
Durant la sessió extraordinària, en la qual tots els grups polítics han traslladat les seues condolences als damnificats per la DANA, el dirigent alacantí ha posat en valor, per això, la gestió “seriosa, eficaç, realista i útil” de la Diputació, “sempre al servici dels nostres 141 municipis i tres entitats locals menors”.
“Este grup de diputats i diputades s'està deixant la pell per a desplegar la major capacitat inversora en la història d'esta Diputació i l'està fent per damunt del mateix pressupost i arribant a tots els racons de la província, fent especial èmfasi a lluitar contra el repte demogràfic”, ha assenyalat Toni Pérez, al mateix temps que ha lloat les polítiques desenrotllades per l'anterior corporació provincial presidida per Carlos Mazón, “qui va convertir la Diputació en el principal motor d'inversió a la província, quan no l'únic, i en sustentació essencial dels ajuntaments”.
“La Diputació és el millor garant de l'autonomia local, una ferramenta al servici de les corporacions locals”, ha insistit Toni Pérez, qui ha destacat les inversions que la institució provincial ha impulsat en estos últims mesos. En este sentit, ha apuntat que des de l'Àrea d'Infraestructures actualment s'estan gestionant més de 950 obres gràcies als Plans +A prop, Planifica o +Esport.
La defensa de l'aigua ha sigut una altra de les línies argumentals que ha exposat el president de la Diputació en este debat, ressaltant les polítiques desenrotllades per la institució, com els més de 7,3 milions d'euros destinats a la millora de l'eficiència de l'aigua per a regadiu o el suport prestat als ajuntaments per a garantir el proveïment i sanejament, de manera especial a aquells que com Teulada i Benitatxell van patir restriccions este estiu per la sequera. En este punt, també ha recordat que la Diputació portarà a 70 xicotetes poblacions de la província, 15 d'elles en risc de despoblació, més de 8,3 milions d'euros de fons PERTE per a la digitalització del cicle de l'aigua.
Enfront d'això, Toni Pérez ha tornat a denunciar la política hídrica del Govern de Pedro Sánchez que posa en risc el transvasament Tajo-Segura i ha reclamat un Pacte Nacional de l'Aigua. “La política actual, nefasta, no sols va en direcció contrària, sinó que ens allunya del que s'establix tant en l'Agenda 2030 com en els Objectius de Desenrotllament Sostenible”, ha apuntat el president. Així, ha reiterat que “res farà que deixem de reivindicar amb força la necessitat que té esta província d'una política hídrica que passe per la inversió i per portar aigua d'on hi ha on es necessita” i ha aprofitat este moment per a ressaltar la posada en marxa “en temps rècord” de les obres del post transvase Xúquer-Vinalopó per part del Govern de Mazón, “que ara sí que té clara la defensa de l'aigua per a la província d'Alacant, sense tuteles de ningú i amb un discurs clar i sense malícies”.
En este mateix sentit, el president de la Diputació ha elogiat les polítiques impulsades per la Generalitat “que en poc temps ha demostrat que les coses es podien fer d'una altra manera, que Alacant compta i molt i que treballant en una mateixa direcció, tota la Comunitat guanya”, citant mesures com les deduccions fiscals, el Pla Viu per a facilitar l'accés a la vivenda, l'eliminació de la taxa turística, la reducció de les llistes d'espera en Sanitat -de fins a un 60% en prioritat un-, la creació de 445 places en hospitals de dia per a la província, la devolució del CICU a Alacant o la universalització de la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys amb una inversió de 163 milions d'euros sol enguany, entre altres.
“Confrontem el que succeïx en la societat quan una administració actua i complix, mentres s'espera que una altra escolte o atenga reivindicacions més que justes”, ha argumentat Toni Pérez, qui ha reclamat per això a l'Administració central un just finançament que tinga en compte el creixement poblacional de la qual és ja la quarta província en nombre d'habitants d'Espanya. “Seguim sotmesos a un injust infrafinançament, situant-nos en els últims anys en la cua, la 52 de 52 en inversió de l'Estat per càpita”, ha assenyalat el president, qui ha alertat que “amb els pressupostos prorrogats, Alacant seguirà l'última”.
El dirigent alacantí ha criticat també els efectes negatius que tindrà la reactivació de les regles fiscals en les entitats locals, així com el ‘basurazo” en referir-se a la nova càrrega impositiva derivada de la Llei 7/2022 de residus sòlids. “El Govern central ha utilitzat als ajuntaments d'Espanya com a oficines de recaptació d'un nou impost estatal, convertint als alcaldes i alcaldesses en cobradors d'eixe nou impost, que multiplicarà el rebut que han de pagar els ciutadans”, ha denunciat.
El president també ha fet una contundent defensa del turisme, que enguany tornarà a batre rècord de visitants, per la qual cosa ha rebutjat els episodis de turismofòbia i els seus efectes.
Des del Grup Popular, el seu portaveu, Ana Serna, ha aprofundit en la capacitat d'execució de la Diputació i ha argumentat, sobre aquest tema, que “esta no pot mesurar-se només amb el pressupost inicial -295 milions-, ja que cal tindre en compte totes les incorporacions de romanent que es van realitzant”.
En este punt, ha detallat que, amb eixos romanents, s'ha passat a gestionar un pressupost definitiu de 520 milions d'euros, dels quals a 21 de novembre de 2024 ja s'han executat 327 milions d'euros (obligacions reconegudes), 60 més que en l'exercici anterior. “Estaran amb mi en què l'esforç que s'ha fet per part d'estos diputats i dels treballadors d'esta institució ha sigut titànic”, ha apuntat Serna, qui ha estimat que es tancarà l'exercici amb un nivell d'execució de 400 milions. En este punt, ha defés proposades com el Bo Consum -20 milions- o el Pla +A prop -30 milions d'euros-.
Des de l'oposició, els diferents grups polítics han enfocat part de la seua intervenció a criticar la gestió de la Dana que va assolar València el 29 d'octubre, centrant-se PSOE i Compromís a qüestionar l'acció de la Generalitat i Vox fent-la extensiva també al Govern central.
Respecte a la política provincial, el portaveu del Grup Socialista, Vicente Arques, ha criticat “el bloqueig i falta d'ambició” de la institució provincial, així com la “falta de projectes i la baixíssima execució pressupostària”, i ha tendit la mà del seu grup per a millorar la gestió dels fons europeus i optimitzar l'execució dels plans, al mateix temps que ha instat l'equip de govern a sumar-se al Fons de Cooperació Municipal, igual que ho ha fet Compromís.
Des de la formació valencianista, el seu diputat, Ximo Perles, ha lamentat l'absència de propostes en la intervenció del president, a qui ha reclamat que “trenque el cordó umbilical amb el senyor Mazón i tinga un lideratge propi”.
Vox, per part seua, ha denunciat que l'equip de govern “ha ignorat sistemàticament” totes les propostes formulades per este grup i ha reclamat, en este sentit, major diàleg. “Alacant es mereix una Diputació valenta que la impulse”, ha assenyalat Gema Alemán.