Toni Pérez: “Som un destí de referència internacional per la nostra gastronomia mediterrània”

Esta cita culinària, considerada l'esdeveniment experiencial en este camp més gran d'Espanya, reunirà 120 Estreles Michelin i Sols Repsol

Guardar

Alicante Gastronómica 2024
Alicante Gastronómica 2024

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha participat esta #vesprada en l'ADDA  en la presentació de la sexta edició del certamen ‘Alacant Gastronòmica’, una cita que és considerada com l'esdeveniment  culinari més experiencial d'Espanya i que arrancarà el pròxim 27 de setembre en Fira Alacant -IFA-.

 Durant quatre dies, el recinte firal de la província serà escenari de nombroses propostes i activitats en les quals els protagonistes seran les 120 Estreles Michelin i Sols Repsol que participen en l'esdeveniment per a mostrar tot el seu potencial creatiu.

 Durant la seua intervenció, Toni Pérez ha destacat l'excel·lència gastronòmica d'una província que té com un dels seus majors reclams turístics la cuina mediterrània, amb plats típics i productes autòctons de l'horta i de la mar.

“Som un destí de referència internacional per la nostra completa oferta turística, entre la qual destaca la gastronomia. Els nostres restaurants atresoren un total de 15 Estretes Michelin repartides en onze establiments que aconseguixen un grau d'excel·lència, innovació i investigació d'alt nivell” ha sentenciat el president.  

Estos elements conviuen de manera complementària, tal com ha assegurat el responsable provincial, “amb una extensa i diversa cuina tradicional, diferent i singular en cada comarca del nostre territori, on podem assaborir tot tipus d'arrossos, calders i olleta, amb altres sabors autèntics com el de la pericana, el gaspatxo o el bullit amb pilotes”, ha puntualitzat.

 El president també ha animat als alacantins i alacantines, així com als nombrosos visitants que en eixes dates visitaran la província, al fet que s'acosten al recinte firal a gaudir de l'extens  calendari organitzat, que contempla diverses cites paral·leles i complementàries, així com a consumir i adquirir productes autòctons, “no sols durant estos dies del certamen, sinó durant tot l'any”.

En este sentit, ha lloat la qualitat i prestigi dels vins alacantins, emparats sota el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida, que compten amb nombrosos premis i reconeixements, des del moscatell fins als rosats i licors. També ha recordat altres productes amb este segell D.O. o el d'Indicació Geogràfica Protegida com el nispro de Callosa d'en Sarrià, el torró de Xixona i Alacant, les cireres de la muntanya, el raïm de taula embossada del Vinalopó, les begudes espirituoses o la magrana mollar d'Elx.

A més, la província s'enriquix amb altres productes que sense tindre encara esta distinció són característics i recognoscibles, entre ells la gamba roja de Dénia o de Santa Pola, d'on també s'extrau la sal, igual que de Torrevieja, el #xocolate de La Vila Joiosa, el dàtil d'Elx, l'embotit  del Pinós, la carxofa d'Albatera o l'alficòs  de la muntanya, entre molts altres.

L'acte, que ha clausurat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha comptat també amb la presència de la presidenta del certamen, Gema Amor, el president de la Cambra de Comerç d'Alacant, Carlos Baño, o el crític gastronòmic Rafael García Santos.

‘Alacant gastronòmica’ congregarà a cuiners de diferents països, uns 250 expositors i més d'un centenar de ponències i tallers participatius oberts al públic conformaran esta iniciativa que, del 27  al 30 de setembre, comptarà també amb tastos, degustacions, venda de productes a preus de fira, informació sobre establiments de restauració, obradors o productors de diferents sectors, especialment dels consells reguladors i d'indicacions geogràfiques protegides.

 Enguany la fira compta amb diverses novetats, com la I edició del Concurs Internacional d'Alta Pastisseria Torreblanca al millor pastís de #xocolate del món, que se suma al XVII  Campionat d'Espanya de Truita de #Creïlla Trofeu Tescoma, al costat de l'III  Congrés Nacional de la Truita de #Creïlla.

 A més, enguany el país convidat al certamen serà el Marroc, la participació del qual permetrà al públic descobrir una gastronomia aromàtica, especiada i exòtica, representada per la cuinera Najat Kaanche. Formada en els restaurants més importants del món, entre ells El Buli, Kaanche representa el millor de la cuina alauí amb innovadors creacions.

  Esta cita culinària sumarà també concursos, tallers i activitats paral·leles enfocades a l'oci, els hàbits saludables, l'esport i la formació. A més, hi haurà, com cada any, un component altruista amb ‘Alacant Gastronòmica Solidària’, mitjançant la polsera d'accés la recaptació del qual -dos euros per entrada- es destinarà de manera íntegra a l'elaboració de menús solidaris.

 L'esdeveniment, que ha albergat la sala de Conferències de l'Auditori de la Diputació d'Alacant, ha comptat també amb l'assistència de nombroses personalitats, entre elles la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, el conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, el president d'IFA, Alejandro Morant, la delegada del Consell a Alacant, Agustina Esteve, el rector de la UMH, Juan José Ruiz, a més d'alcaldes i regidors de la província, diputats autonòmics i provincials, presidents i responsables d'associacions turístiques i gastronòmiques de la província, així com cuiners i representants del sector empresarial.

Per a Carlos Baño “esta és la fira de la gran família de la gastronomia. Una fira en la qual, un any més, els empresaris del sector agroalimentari i de la restauració tenen l'oportunitat de mostrar a tothom l'excel·lència de la província d'Alacant com a destinació turística a través dels seus productes i creacions gastronòmiques”.

El president de la Cambra ha afirmat “una fira que creix edició rere edició gràcies a la col·laboració de tots els que participen en el projecte. Un exemple perfecte de la col·laboració públic-privada que tant reclamem els empresaris”. En este sentit Bany ha destacat la necessitat d'anar de bracet empreses i institucions “perquè quan anem tots units en lloc de sumar multipliquem com en el projecte que hui presentem”.

Per part seua, Gema Amor ha assenyalat que la fira “perseguix crear un espai experiencial on es fusione el gran públic amb els professionals del sector. Un lloc on els més de 75.000 visitants que s'esperen enguany puguen compartir el seu interés per la gastronomia amb els expositors i professionals convidats”.

Des del seu punt de vista, “Alacant Gastronòmica està enfocada al públic, ja que són els clients dels restaurants, bars, forns i botigues d'alimentació. A tots ells, Alacant Gastronòmica els oferix un lloc on unir-se, compartir i poder gaudir amb els cinc sentits de tota l'oferta gastronòmica”.

Espais Costa Blanca

El Patronat Provincial de Turisme de la Costa Blanca compte en esta fira amb una zona per a promocionar les propostes dels municipis alacantins. ‘Assaborix Costa Blanca’ albergarà showcookings i presentacions d'algunes localitats i d'associacions gastronòmiques de la província.

Les poblacions participants amb estand propi són Albatera, Altea, Benejúzar, El Poble Nou de Benitatxell, Callosa de Segura, Crevillent, El Campello, Ibi, L'Alfàs del Pi, Monforte del Cid, Mutxamel, Onil, Orba, Relleu i Santa Pola, així com la Ruta del Vi d'Alacant i l'Associació de la Bacora.

         L'organisme autònom de la Diputació ha participat en les sis edicions de ‘Alacant Gastronòmica’ donant suport a la gastronomia local amb un espai per a promocionar els seus plats típics. En l'última edició es van realitzar 36 degustacions de diferents municipis de la província.

Costa Blanca difondrà en les seues xarxes socials les diferents presentacions i showcookings que es desenrotllen en l'espai Assaborix Costa Blanca. A més, estes presentacions gastronòmiques es podran seguir en directe a tráves del canal de Youtube de Turisme Costa Blanca @costablancaorg.

 

Destacats