politica

La UMH qualifica de "deslleial" la implantació de Medicina en la UA i defensa la col·laboració entre universitats

El rector sosté que l'acord per a compartir els estudis amb la UA portava anys negociant-se i no va sorgir "per generació espontània"

1 minut

Campus de Sant Joan de la UMH

La implantació del grau de Medicina en la Universitat d'Alacant centra l'inici del curs acadèmic. L'entitat alacantina defensa l'engegada fd'estos estudis, que tornen a la UA després de diverses dècades, però la UMH ho qualifica de "deslleial" i seguix avant amb el recurs presentat davant la justícia. Un procés en el qual la Generalitat Valenciana actuava com a ens defensor del grau, però que després de l'entrada del nou Consell presidit per Carlos Mazón ha acabat desmarcant-se per a "actuar amb neutralitat".

Així, després del Consell de Govern de la UA celebrat la setmana passada en la qual la rectora Amparo Navarro va tancar files garantint els estudis a l'alumnat matriculat, ara és el seu homòleg en la Universitat Miguel Hernández, Juan José Ruiz, qui ha mostrat públicament la postura crítica d'esta universitat davant la creació nou del grau. En este sentit, el màxim responsable de la institució qualifica la situació com "una greu il·legalitat" i exigix un major respecte cap a la normativa vigent i les institucions involucrades.

En un comunicat emés per la UMH, Ruiz insistix que esta implantació no solament infringix la llei, sinó que també reflectix una "falta de consideració" cap a la gestió responsable dels fons públics i, sobretot, cap als propis estudiants de Medicina que es veuen afectats pel que considera com a irregularitats del procés. Una idea que també sosté la Generalitat Valenciana i per la qual advoca, en cas de confirmar-se, buscaria els mecanismes per a tornar a refer el procés "de forma correcta", encara que manté la seguretat i garantia dels estudis per a l'alumnat ja matriculat.

Col·laboració interuniversitària

Una de les solucions plantejades a este conflicte latent és la possibilitat de la creació d'un campus interuniversitari en l'àmbit de la salut. El rector de la UMH destaca que la possible col·laboració entre la UMH i la UA en la impartició d'estos estudis no va ser fruit d'una idea recent, sinó que portava anys en negociació. A través de diverses reunions i acords proposats entre 2019 i 2022, ambdues universitats havien explorat la possibilitat de compartir el Grau en Medicina amb la finalitat d'evitar una duplicitat innecessària de recursos i garantir una oferta educativa equilibrada i de qualitat.

Un “esforç” que, segons Ruiz, comptava amb el suport de la consellera d'Universitats i altres actors clau en el sistema universitari valencià i que seguix defés com la solució “més adequada per a servir a la societat alacantina i garantir el futur de l'ensenyament de Medicina”. D'esta manera, el rector de la UMH sosté que la creació d'un campus interuniversitari és una proposta que “permetria optimitzar els recursos disponibles, des de les infraestructures hospitalàries fins al personal docent, garantint així una formació de qualitat i respectuosa amb els recursos públics”.

Rector de la Universitat Miguel Hernández

No obstant això, Ruiz lamenta que la Universitat d'Alacant va rebutjar constantment la possibilitat de col·laborar en l'oferta conjunta del Grau en Medicina. Va ser llavors quan, el 26 d'abril de 2022, el president de la Generalitat en eixe moment, Ximo Puig, "va sorprendre a molts", en paraules del rector de la UMH, en anunciar la creació d'una Facultat de Medicina en la UA, afirmant que la rectora d'esta institució podria gestionar el nou grau i planificar el seu calendari i organització. Este anunci va ser rebut amb escepticisme per part de la UMH, que ho seguix considerant com una "deslleialtat flagrant" enfront de les negociacions que portaven anys en marxa.

“El més alarmant va ser que no tenia suport legal en eixe moment”, explica el rector al mateix temps que recorda que la “veritable aprovació” per part de la Generalitat no va ocórrer fins a quasi quatre mesos després, l'agost de 2022. A més, Ruiz subratlla que fins a eixa data, els informes tècnics necessaris per a la validació del Grau eren desfavorables. “Un informe emés el juliol de 2022, en el qual es va basar l'aprovació final, resultava eteri i mancava de la firma del funcionari competent, sent firmat en el seu lloc per un subdirector sense atribucions en la matèria”, afirma el rector en un comunicat.

Així mateix, Ruiz també critica l'actitud de la Generalitat durant el procés judicial iniciat per la UMH, indicant que les autoritats autonòmiques es "van aplanar de manera sorprenent i extemporània", la qual cosa va afectar el desenrotllament normal del contenciós. Esta maniobra, segons el rector, es va basar en un informe de l'Advocacia de la Generalitat que, segons el seu parer, afavoria la postura de la UA. No obstant això, Ruiz és contundent a l'hora de mantindre la postura ferma de la UMH, que, segons el rector, ha presentat proves que recolzen la seua denúncia, incloent-hi la compareixença de tècnics responsables d'informes negatius emesos prèviament sobre la viabilitat del Grau.

Un impacte econòmic “considerable”

Un altre dels punts destacats pel rector en la seua denúncia és l'elevat cost que comporta la creació del nou Grau en Medicina en la UA. Ruiz estima que el gasto anual ascendiria a uns 10 milions d'euros durant els sis anys que dura el programa, la qual cosa representa una inversió molt major que la requerida per a ampliar les places existents en la Facultat de Medicina de la UMH, situada al campus de Sant Joan d'Alacant. Segons un informe elaborat pel Col·legi d'Economistes d'Alacant, incrementar les places en esta facultat costaria al voltant de 500.000 euros anuals, una quantitat “considerablement inferior” a la que implicaria l'obertura d'un nou grau en la UA.

Quant als estudiants, Ruiz denuncia el que considera una “campanya de desinformació" per part de les autoritats implicades, acusant la UMH de posar en risc la continuïtat dels estudis de 172 alumnes de Medicina en la UA. El rector qualifica estes acusacions de "cíniques" i va assegurar que la UMH no sols no està comprometent els estudis d'estos alumnes, sinó que ha continuat oferint una solució viable i sostenible, basada en la col·laboració entre totes dues universitats.

Etiquetes: