El conflicte per la implantació del Grau de Medicina en la Universitat d'Alacant continua més viu que mai després de l'inici del nou curs acadèmic. La posició de la UA és ferma quant a la legitimitat del projecte, la Universitat Miguel Hernandez, l'altre agent implicat, manté la seua denúncia en els tribunals, i la Generalitat Valenciana planteja un model de col·laboració interuniversitària per a la formació sanitària en la província d'Alacant. I en el centre de tot, un alumnat que viu amb certa incertesa la resolució del procés pese a les "garanties de continuïtat" oferides pel Consell.
El Consell de Govern de la UA, encapçalat per la rectora Empare Navarro, ha manifestat la seua postura clara i unànime en defensa de la implantació del Grau de Medicina. En un comunicat emés després d'una reunió extraordinària celebrada en el matí d'este dimarts 10 de setembre, la UA va reiterar la "legalitat i legitimitat" del projecte. "El grau compta amb la qualitat i rigurosidad dels estudis que s'impartixen en la UA, per la qual cosa defensem la integritat per a decidir la nostra oferta acadèmica", exposa Navarro.
En esta línia, el Consell de Govern defensa l'autonomia universitària per a demanar el grau de Medicina i implantar-ho, "d'acord amb la legislació pertinent, tant autonòmica com a estatal", assevera la rectora. No obstant això, un dels punts de major fricció entre la institució acadèmica i la Generalitat radica en el que Navarro considera com a "incongruències" en la postura del president Carlos Mazón. D'una banda, el cap del Consell assegura que el grau de Medicina en la UA seguirà avant, però per un altre, la Generalitat s'ha aplanat en el procés judicial que podria implicar la seua nul·litat.
"Ens queda el dubte de si quan parla del grau en Medicina de la UA és el grau tal com ho coneixem, o un hipotètic grau interuniversitari compartit amb la Miguel Hernández, la qual cosa requeriria una modificació de tots dos graus i un procés diferent al manteniment, tal qual, del grau de Medicina en la UA", advertix. "Estic confusa respecte al que Mazón va voler transmetre encara que agraïsc cert missatge de tranquil·litat", insistix.
El grau interuniversitari és la solució?
Davant la preocupació de l'alumnat en l'inici del curs acadèmic, Carlos Mazón ha adoptat un discurs conciliador, assegurant que la voluntat política és que la Universitat d'Alacant impartisca el Grau de Medicina i que els estudiants tenen garantida la seua seguretat acadèmica “amb independència de la resolució judicial”. No obstant això, reitera la seua proposta d'un campus interuniversitari sanitari a la província, en el qual participaria també la Universitat Miguel Hernández d'Elx.
“L'objectiu és augmentar les possibilitats formatives i els recursos dels estudiants i que pogueren fer pràctiques en tots els hospitals de la província, públics i privats”, afirma Mazón. No obstant això, sembla no haver convençut a Navarro, qui rebutja qualsevol solució que implique renunciar a l'autonomia del Grau de Medicina de la UA.
La rectora de la Universitat d'Alacant considera “més factible” esta idea a nivell de màster o doctorat, però no en graus consolidats com a Medicina. “Plantejar que modificarem tots els títols en l'àmbit de salut per a fer-los interuniversitaris és de tal calat que soc incapaç de dir que es puga fer. El més senzill és, si es vol compartir un grau, que es comence pels no implantats i s'utilitze com a prova pilot entre les dos universitats". Així, Navarro estima que el "millor" per als graus ja implantats és "col·laborar, compartir i, a partir d'ací, anar escalant”.
A l'espera de la resolució judicial
En el rerefons del conflicte es troba la UMH, que va presentar una demanda judicial contra la UA per la implantació del Grau de Medicina, argumentant que la seua oferta ja cobria les necessitats de la província. La postura de la UMH ha sigut un factor clau en les decisions de la Generalitat, que ha optat per aplanar-se en el procés judicial en lloc de mantindre una postura activa en defensa del decret que atorgava el grau a la UA.
Mazón ha defés la decisió de la Generalitat argumentant que es van detectar "irregularitats" en l'expedient que va concedir estos estudis universitaris. Encara així, insistix que si els tribunals determinen que el decret que va autoritzar la titulació és invàlid, el Consell no dubtaria a reiniciar el procés per a assegurar que la UA puga continuar oferint la titulació. "Si la resolució judicial decreta que el decret es va concedir malament, precipitadament o incomplint alguna part del procés, la Generalitat tornaria a posar-lo en marxa per a fer-lo bé i amb totes les garanties legals", declara.