Societat

Així serà la nova rotonda interior en l'accés principal de la UA

El projecte estarà llest en el segon trimestre de 2025 i el nou disseny permetrà als conductors eixir del recinte universitari sense travessar-lo

1 minut

Disseny de la nova rotonda de la UA

La circulació de vehicles a l'interior de la Universitat d'Alacant és un dels maldecaps de la institució. L'accés des de la glorieta 'intel·ligent' de la A-7 obligava a recórrer el campus fins a l'eixida situada en la parada del TRAM i l'emblemàtica escultura 'Dibuixar l'espai'. No obstant això, la UA ha presentat el projecte d'una nova rotonda que començarà a construir-se en l'estiu de 2025 i que permetrà triar entre accedir directament al campus o eixir sense necessitat de travessar-lo.

Esta infraestructura, proposta dins dels pressupostos participatius de 2024, cerca facilitar la mobilitat i reduir les emissions de CO₂ en el recinte universitari. Salvador Ivorra, vicerector d'Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, ha explicat que el projecte, dissenyat per l'enginyer de Camins Jaime Alonso, té com a objectiu optimitzar el trànsit dins del campus, especialment per a aquells que només necessiten deixar a estudiants, amics o companys sense recórrer llargues distàncies. La iniciativa permetrà tornar directament a l'eixida afavorint la fluïdesa del trànsit en la UA.

Presentació del projecte de la nova rotonda en la UA

La nova glorieta se situarà en un punt estratègic prop de l'accés des de l'autovia, permetent que els vehicles que accedisquen a la universitat puguen continuar cap a l'interior del campus o prendre l'eixida de nou de manera directa. Este sistema nou busca evitar que els conductors hagen de recórrer "innecessàriament" tot el recinte quan sol arreplegaran o deixar passatgers, un problema habitual per als qui porten a estudiants i empleats en hores punta.

A més, el projecte inclou la construcció d'un vial de càrrega i descàrrega pròxim a l'aparcament d'autobusos, amb capacitat per a albergar entre 5 i 6 vehicles al mateix temps. Este vial es distingirà de la resta de l'asfalt per la seua superfície rugosa i el seu color diferent, la qual cosa facilitarà la seua identificació. Estarà delimitat per una tanca per a separar el flux de vehicles en espera del trànsit d'eixida. Tot el disseny s'ha realitzat tenint en compte la sostenibilitat, minimitzant l'impacte ambiental i ajudant a reduir les emissions de CO₂ que genera la circulació interna del campus.

Noves incorporacions i millores en l'eixida del campus

Un dels aspectes més innovadors de la rotonda és el carril d'incorporació des del pàrquing número 1, que permetrà una eixida "ràpida i fluida" Este carril es mantindrà tancat en circumstàncies normals i només serà utilitzat en situacions excepcionals, com a evacuacions o quan l'acumulació de trànsit ho requerisca. Tal com ha revelat la UA, este enfocament flexible garantix que el campus estiga preparat per a adaptar-se a diferents situacions de trànsit sense generar retencions addicionals.

Imatge renderitzada de la nova rotonda interior de la Universitat d'Alacant

L'execució de les obres està prevista per a agost de 2025, un mes de menor afluència de vehicles al campus. El cost total de la construcció s'ha estimat en 200.000 euros, una inversió que busca no sols millorar la comoditat dels usuaris del campus, sinó també avançar cap als objectius de sostenibilitat marcats per la universitat.

El disseny de la glorieta és el resultat d'un detallat estudi de trànsit realitzat durant l'últim any. Per a això, es van implementar càmeres de seguretat per a registrar el flux de cotxes en intervals de 15 minuts, permetent obtindre dades precises sobre la quantitat de vehicles que accedixen, ixen o creuen el campus. A partir d'estes dades, es van aplicar tècniques de simulació d'Enginyeria del Trànsit per a determinar la millor alternativa, amb especial atenció a evitar embotellaments i facilitar la mobilitat en tot moment.

Participació de la comunitat universitària

La proposta original d'esta glorieta va ser presentada pels professors Ramón Maestre López-Salazar, Eduardo Gras Moreno i Enrique Aparicio Arias, del departament d'Expressió Gràfica, Composició i Projectes de l'Escola Politècnica Superior. Després de la seua aprovació en els pressupostos participatius de 2024, l'equip tècnic de la UA ha treballat en el seu desenrotllament al llarg de l'últim any, comptant amb la col·laboració d'experts en Enginyeria Civil de la universitat, com els professors Luis Bañón i Luis Rodríguez, tots dos enginyers de Camins, Canals i Ports.

La rotonda ha sigut un dels projectes més sol·licitats en els pressupostos participatius de la Universitat d'Alacant. Esta iniciativa és pionera en l'àmbit universitari i suposa una ferramenta perquè el conjunt de la comunitat universitària puga proposar i votar projectes que busquen millorar les infraestructures del campus. Les propostes es financen amb els comptes generals de la universitat, la qual cosa fomenta una participació activa i democràtica en la presa de decisions sobre el futur de la UA.