Societat

Alacant es mobilitza contra la massificació turística

L'associació veïnal ‘Alacant, on vas?’ convoca una manifestació per a este dissabte per a demandar límits al turisme descontrolat i protegir la qualitat de vida en els barris

1 minut

Un carrer al centre històric d'Alacant

Alacant està vivint un moment crucial en la seua relació amb el turisme. És innegable que es tracta d'un important motor econòmic —no l'únic—, però l'increment massiu de visitants està començant a generar preocupació i inquietud entre els veïns i veïnes pels seus efectes adversos en matèria d'habitatge, precarització laboral i medi ambient. Moltes ciutats d'Espanya com Màlaga Barcelona, Tenerife o Las Palmas han cridat "prou" davant la proliferació d'una indústria turística descontrolada que posa en escac la qualitat de vida dels residents. I ara és Alacant la que a través d'una recent associació veïnal intenta trobar solucions.

Així, la intenció de 'Alacant, on vas?' no tracta d'acabar amb el turisme, sinó buscar un enfocament d'equilibri que permeta protegir tant al teixit social i al comerç local com a l'entorn. "Ens volem desmarcar de discursos que qualifiquen estes mobilitzacions de 'turismofobia', simplement considerem que el que han de fer les administracions és posar límits, que no puga haver una espècie de barra lliure amb les conseqüències que comporta", comenta Salva Cobo, un dels portaveus de l'associació, a preguntes d'Alacant Extra.

En este sentit, una de les primeres iniciatives del col·lectiu veïnal ha sigut la convocatòria d'una manifestació este dissabte 13 de juliol per a exigir mesures que regulen i limiten la massificació turística en la ciutat. "Pensem que era important visibilizar el descontent i demostrar que a Alacant hi ha veïns i veïnes que no estem conformes amb el curs que està prenent la indústria turística en la ciutat", apunta Cobo. La mobilització partirà des de la Plaça d'Espanya a les 19:30 hores i recorrerà diversos punts cèntrics de la ciutat com la Rambla camí de la Porta del Mar, enfront de l'hotel Meliá.

Una preocupació en tres eixos

L'associació va sorgir al març de forma coral després que diversos veïns de diferents barris d'Alacant convocaren una trobada oberta en la llibreria Fahrenheit 451. Més de 60 persones es van reunir per a abordar els problemes derivats del turisme. "Va ser bastant sorprenent per a una ciutat com Alacant, especialment amb una trobada informal que no va impulsar cap organització consolidada", explica Salva Cobo. Esta primera trobada va permetre als veïns compartir les seues preocupacions, especialment en relació a l'augment dels preus de l'habitatge i la convivència amb pisos turístics.

Precisament, este és un dels eixos temàtics en els quals l'associació està treballant per a identificar i analitzar els impactes negatius del turisme a Alacant. En concret, Cobo assenyala que s'han creat diversos grups de treball i un d'ells és el de l'habitatge. "L'impacte del turisme té conseqüències dramàtiques en l'accés a un habitatge econòmic, perquè els preus han crescut exponencialment en els barris amb la majoria dels immobles destinats a pisos turístics o al lloguer per temporada", afirma.

D'altra banda, un altre dels punts sobre els quals se centra el treball de 'Alacant, on vas?', que compta amb diferents sensibilitats entre els seus integrants, és l'àmbit laboral i econòmic. Encara que admeten que es troben en una fase molt incipient, les primeres reflexions sobre la riquesa que genera el turisme destaquen que es concentra en mans d'uns pocs grups empresarials i les condicions laborals són paupèrrimes. "Alguns informes d'Universitats avalen que només el 20 % de la riquesa va als sous dels treballadors, mentre que el 80 % va als empresaris", afig Cobo.

Pancartes per a la manisfestación d'est sábado

A més, el tercer punt sobre el qual busca trobar solucions i aportar reflexions l'associació són les conseqüències mediambientals del turisme, encara que reconeixen que estos efectes no són tan visibles en el dia a dia. No obstant això, subratllen la importància de considerar la contaminació de les aigües i la destrucció del patrimoni i de terres fèrtils.

Plataforma oberta lliure de "politització"

Una de les característiques distintives d'esta nova plataforma és la seua obertura i inclusivitat. En este sentit, el portaveu de l'associació emfatitza a Alacant Extra que es tracta d'un espai "alié a partits polítics”. En definitiva, un lloc en el qual qualsevol alacantí o alacantina preocupat pels efectes negatius del turisme pot participar. "Convidem a tota la gent tinga estes inquietuds que vinga a la mobilització i que, a més, participe en les nostres trobades, perquè són públics i oberts", sosté.

De fet, el col·lectiu ha creat un formulari en línia en la seua pàgina web per a arreplegar opinions, encara que subratllen la importància de la participació presencial en les reunions per a retroalimentar-se i aportar.

En paral·lel, l'associació explica que de moment no ha tingut un contacte formal amb l'Ajuntament d'Alacant. No obstant això, Cobo expressa cert pessimisme respecte a la disposició del consistori per a dialogar, citant una recent declaració de la regidora de Turisme, Ana Poquet, qui afirmava que Alacant no “té problemes amb els pisos turístics”. "Ens fa ser pessimistes respecte a quin pot ser el posicionament de l'Ajuntament en un hipotètic diàleg", conclou Cobo, encara que no descarten treballar en esta línia en el futur.

Alacant Extra ha consultat a l'Ajuntament sobre la seua postura, però de moment no volen realitzar cap valoració sobre esta qüestió.

Etiquetes: