La província d'Alacant és un dels territoris turístics per excel·lència. Factors com el bon clima durant la major part de l'any, els inesgotables dies de sol, i les extensions quilomètriques de platges d'arena fina i impressionants cales recòndites han convertit a la Costa Blanca en un dels destins més concorreguts. Elements als quals també se suma una gastronomia de primera qualitat i una gran oferta cultural i patrimonial. Però si existix un diamant en brut encara per acabar de polir eixe és el magnífic turisme d'interior en una província que és la segona més muntanyenca d'Espanya. Des dels seus inicis, este tipus de turisme enfocat en el descans, la tranquil·litat o experiències de caràcter esportiu en plena naturalesa va sorgir com una alternativa al turisme de sol i platja, capitanejat pel motor d'una ciutat com Benidorm. "Sovint queda en segon pla enfront del turisme de costa, però continuem lluitant per augmentar el seu reconeixement”, assenyala el president de l'associació Turisme Alacant Interior, Ramón Reche. Unes paraules a les quals reivindica també l'oferta d'interior com una alternativa única al mateix temps que reconeix el seu excel·lent paper com a complement a les platges. En esta mateixa línia, el director del Patronat de Turisme Costa Blanca, José Mancebo destaca les línies d'actuació que des de l'any 2015 es realitzen des de l'entitat provincial per a vertebrar l'oferta interior i integrar-la en el seu conjunt: “L'enfocament ha sigut posar un èmfasi particular a estilitzar nostres totes línies de productes turístics i a destacar l'interior com un producte específic dins de la nostra oferta”. Així i tot, des del sector argumenten que encara queda camí per recórrer “en matèria de promoció i de diàleg directe amb les parts implicades”, apunta Reche.
El repte de la desestacionalització
L'impacte de l'època de la pandèmia va suposar un increment exponencial per al turisme d'interior, però des de l'associació empresarial subratllen que va ser “passatger”: “El creixement durant els anys 2020 i 2021, condicionats per la pandèmia i l'ímpetu de les persones per evitar les aglomeracions i les zones no més massificades, no ha acabat per consolidar-se en els anys posteriors. La gran majoria dels turistes han tornat als seus destins habituals en la costa”, exposa Reche al mateix temps que reconeix que encara que hi ha hagut una evolució encara no ha aconseguit la consolidació esperada. Una situació que es reflectix en les dades d'ocupació en temporades fora d'estiu o Nadal. Encara que esdeveniments festius i culturals com les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi suposen un dinamitzador de la zona amb més del 90% d'ocupació, la desestacionalització continua sent el principal repte. "Fora de la temporada alta o esdeveniments puntuals els hotels es mantenen entorn d'un 30%, per la qual cosa necessitem treballar per a augmentar l'ocupació i mantindre establiments dignes durant tot l'any”, explica el president de Turisme Alacant Interior. En total, l'interior de la província d'Alacant compta amb 68 hotels (4.418 places) i 27 hostals (800 places). Des del Patronat Costa Blanca apunten que hi ha hagut un increment interanual de places del 2% i del 2,7%. No obstant això, el gran increment d'oferta s'ha produït entre els apartaments turístics (amb un 8,7% i 21.295 places), les cases rurals (amb un 7% i 2.296 places) i els càmpings (amb un 5% i 6.058 places). "S'ha avançat en la professionalització de l'oferta turística de l'interior, amb l'arribada de nous negocis i empresaris locals i estrangers que estan invertint en este sector”, assenyala Mancebo.
La naturalesa com a element diferencial
Tots els actors implicats, tant les institucions com el sector privat, coincidixen que una de les bondats més importants del turisme a la província d'Alacant és la diversitat geogràfica i paisatgística. "El territori oferix una heterogeneïtat impressionant, des de muntanyes i serres fins a parcs naturals i zones costaneres, la qual cosa permet una àmplia gamma d'activitats tant a l'aire lliure com d'oci”, ressalta Mancebo. I esta qüestió, el segell definitori de l'atractiu de l'interior passa pels seus recursos naturals únics. Una identitat natural que s'entrellaça a la perfecció amb el turisme esportiu, les rutes o les escapades. La província alacantina compta amb un total de 219 senderes homologades i 66 àrees recreatives en plena naturalesa, així com la Gran Ruta Costa Blanca Interior, una travessia de més de 432 quilòmetres dividida en 20 etapes que permet explorar la diversitat paisatgística i cultural. Alacant és, a més, la segona província més muntanyenca d'Espanya amb un total de 60 cimeres per damunt dels 1000 metres, la qual cosa la fa ideal per a la pràctica d'esports com l'escalada, a través de vies equipades, rocòdroms i vies ferrata, o el cicloturisme. “Sense oblidar-nos dels parcs naturals protegits a la província, com pot ser el de la Font Roja o la Serra de Mariola”, matisa Ramón Reche. En este sentit, un dels grans atractius de l'interior de la província d'Alacant és precisament eixe gran llenç que proporciona l'abrupte territori per a convertir-se en una referència com a escenari predilecte per al turisme actiu. “És una joia que moltes vegades fins i tot els mateixos alacantins desconeixen. Falta fer un pas en difusió”, sosté Reche.
Experiències més sofisticades
A més de la naturalesa, les festes i la gastronomia són un altre dels principals segells de l'interior de la província d'Alacant. I en els últims anys s'està consolidant una oferta d'experiències més sofisticades en paral·lel a la professionalització del sector. “L'interior està sent capaç de vertebrar la seua oferta amb una clara evolució feia l'especialització a través d'interessants propostes que s'allunyen de models uniformes i busquen una major diferenciació i qualitat de l'experiència”, subratlla Mancebo. “Són activitats que han arribat per a quedar-se”, postil·la per la seua part el responsable de l'associació turística. Així, elements nous com l'oleoturisme o enoturisme s'han integrat com una aresta més a Alacant. “Cada vegada són més habituals les rutes oleoturístiques, en la qual les persones realitzen un tast d'olis, una posterior visita a l'Almàssera i després pernocten en algun dels establiments. Alguna cosa que també succeïx amb el vi en els cellers de la zona i a la gent els encanta”, explica Reche. Experiències que segons Mancebo “aporten valor” i potencien al conjunt de la Costa Blanca amb una oferta molt més diversificada i completa per a atraure turistes en diferents àmbits.