Alacant reforça el programa de Cohesió Social des de l'Escola i l'amplia als col·legis de la zona nord

Este servei, que passa de 9.500 a més de 13.000 beneficiaris, afavorix la integració intercultural d'alumnat d'origen migrant en 10 centres educatius

Guardar

Alumnos en un colegio
Alumnos en un colegio

L'Ajuntament d'Alacant ha acordat la convocatòria d'un concurs per a contractar el nou programa de Cohesió Social des de l'Escola, dirigit a l'alumnat d'origen migrant. Este servei, que presta la regidoria de Drets Públics, passa de 9.500 beneficiaris a més de 13.000, estenent-lo a la zona nord i ampliant la cobertura a 10 centres educatius, enfront dels huit que participaven fins ara. La licitació partix d'un pressupost base de 232.458 euros per al seu desenvolupament durant dos anys.

La regidora de Drets Públics, Begoña León, explica que el programa de cohesió social des de l'escola "treballa amb alumnat de més de 60 nacionalitats i ha demostrat la seua eficàcia en el foment de la integració sociocultural de l'alumnat migrant i del seu entorn, ja que treballa des dels centres educatius, però no sols amb els alumnes, sinó també amb les seues famílies i amb tot el personal del centre, tant docent com no docent".

Les activitats d'este programa estan dirigides a la resolució pacífica de conflictes i a facilitar el diàleg i la convivència de les diferents cultures que conviuen en l'entorn escolar, a través de la cohesió social i la participació activa. Fins ara, el programa es desenvolupava en huit col·legis públics. Amb el nou contracte, la cobertura s'estendrà a deu col·legis, cinc d'ells en la zona centre-est (Manjón Cervantes, Pedro Duque, 9 d' Octubre, Carlos Arniches i Sant Roque) i altres cinc de la zona nord (Lucentum, La nostra Senyora de la Pau, Verge del Remei, Gloria Fuertes i Muntanya Benacantil).

Mediació, sensibilització, formació i participació
Es tracta d'una acció integral de gestió socioeducativa, desenvolupada en els centres escolars, que ha fet de pont i ha contribuït a disminuir les desigualtats i a atendre necessitats de les persones beneficiàries: alumnes, les seues famílies, AMPA, claustre, conserges, monitors de menjador o monitors d'activitats extraescolars.

Les actuacions es desenvolupen en els àmbits de l'educació formal i no formal, el suport familiar i l'acció de foment de la participació dels treballadors dels centres. El programa consistix en el desenvolupament d'actuacions socioeducatives com a complement de les desenvolupades pels centres educatius per a l'atenció a la diversitat cultural present en estos.

La metodologia d'acció és integral i adaptada a la situació i a les necessitats de cada usuari participant. Els continguts educatius es referixen a les quatre àrees d'intervenció: la implantació d'un servei de mediació intercultural integral ambulant i permanent; el desenvolupament d'activitats complementàries formatives, segons les necessitats de cada grup, per a afavorir els vincles positius amb el procés d'ensenyament-aprenentatge; l'oferta d'activitats de sensibilització i foment de la interculturalitat i coneixement de la realitat migratòria; i l'organització d'activitats amb famílies per a afavorir la seua participació en els centres i el coneixement de recursos d'interés en els seus barris i en el seu municipi.

Destacats