La Conselleria de Sanitat ja ha donat inici a la campanya de vacunació conjunta contra la grip i el Covid-19 amb l'objectiu de protegir a la població de cara a la temporada de tardor i hivern. Des del dilluns 14 d'octubre s'han començat a administrar totes dues dosis, prioritzant als grups més vulnerables com les persones majors i aquells amb malalties cròniques. En este sentit, l'objectiu de l'àrea de salut de la Generalitat Valenciana és previndre complicacions greus derivades d'estos virus respiratoris.
El conseller de Sanitat, Marcià Gómez, ha subratllat la importància d'esta mesura, destacant l'eficàcia de la vacunació com a eina clau per a evitar contagis i per a protegir a la població amb major risc de patir complicacions greus. "Està evidenciat que la vacuna enfront de la grip pot evitar fins a la meitat dels casos més greus en adults majors", ha insistit Gómez. Una campanya que en esta ocasió buscarà "facilitar i acostar a la ciutadania la possibilitat de vacunar-se" amb la implementació de punts mòbils de vacunació en zones de gran afluència.
Tal com ha indicat el propi conseller, l'objectiu de la campanya contra la grip i el Covid-19 d'enguany en la Comunitat Valenciana passa per superar els índexs de cobertura d'anys anteriors, reforçar la conscienciació sobre la importància de la vacunació, aix com la incorporació de les vacunes en centres educatius. En total, se subministraran més d'1.260.000 dosi contra la grip i 520.000 de la vacuna contra el Covid-19 que exerciran d'eines per a protegir a la ciutadania i reduir la càrrega sobre el sistema de salut.
A qui està dirigida la campanya?
La campanya està orientada principalment als grups de risc, que inclouen a les persones majors de 60 anys i persones amb condicions de salut subjacents com a diabetis, hipertensió o malalties respiratòries cròniques. D'altra banda, esta temporada està previst vacunar als residents dels 423 centres de majors, de persones amb discapacitat o de salut mental distribuïts en el conjunt de la Comunitat Valenciana, als qui se'ls administrarà la vacuna en el propi centre.
A més, es recomana la vacunació als convivents de persones inmunosuprimidas, aix com a personal sanitari, de serveis públics essencials, guarderies i centres d'educació infantil i persones amb exposició directa a animals. També es recomana en persones de 5 a 18 anys amb tractament prolongat d'acetilsalicílic, celíacs i fumadors i a les dones embarassades a causa de la seua vulnerabilitat davant la grip. Al seu torn, enguany la vacunació enfront de la grip s'ha ampliat a menors d'entre 6 i 59 mesos, grup per al qual també es recomana la immunització.
Com i quan es durà a terme?
La campanya de vacunació es realitzarà de manera escalonada. En una primera fase, s'administraran les dosis als grups de major risc, mentre que a partir del 3 de novembre, la vacunació s'obrirà a la resta de la població general. Una de les novetats d'enguany és la instal·lació de punts mòbils de vacunació en zones de gran afluència, com a mercats o places en municipis de gran grandària. Estos punts estaran operatius durant els caps de setmana, permetent als ciutadans vacunar-se sense necessitat de cita prèvia.
A més, s'ha reforçat l'accés a les vacunes mitjançant l'enviament de SMS a les persones pertanyents als grups prioritaris, indicant-los com sol·licitar una cita a través de l'APP GVA+Salut o des de la web de la Conselleria. Això facilitarà la planificació de la campanya i ajudarà a evitar la saturació dels centres de salut.
D'altra banda, una de les grans novetats d'esta campanya és la vacunació en centres educatius, particularment entre els menors de 3 i 4 anys, els qui estan rebent la bovina intranasal contra la grip. Esta mesura ha tingut un gran acolliment en el seu primer any d'implementació, gràcies a la col·laboració dels equips d'Atenció Primària i la Conselleria d'Educació. En total, 10.837 escolars —2.736 a la província d'Alacant— ja han sigut immunitzats en els seus respectius centres.
Objectiu: superar les cobertures anteriors
El conseller Marcià Gómez ha manifestat que un dels principals objectius d'esta campanya és superar les xifres de cobertura aconseguides en anys anteriors. En 2023, més de 1,1 milions de persones es van vacunar contra la grip en la Comunitat Valenciana, la qual cosa va representar en aquell moment un rècord d'immunització. En esta ocasió, la Conselleria ha adquirit 1.260.000 dosi de la vacuna contra la grip, amb la possibilitat d'ampliar-les en un 20% si la demanda ho requerix.
Quant a la vacuna contra el Covid-19, s'han distribuït 520.000 dosis inicials, amb lliuraments setmanals de més bovines per a garantir la cobertura a tota la població. Tant la vacuna de la grip com de la Covid-19 s'actualitza en cada campanya per a protegir i fer front a les noves variants o ceps més recents dels virus. D'esta forma, la vacunació de les noves dosis és fonamental cada any per a garantir la immunització i, per tant, una protecció efectiva.
Campanya de conscienciació
En paral·lel a la campanya de vacunació, la Conselleria de Sanitat ha llançat una nova campanya de conscienciació sota el lema "Hi ha molts motius per a vacunar-se de grip i COVID-19. Quin és el teu motiu?". A través de vídeos protagonitzats per persones de diferents grups de risc, es pretén sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de vacunar-se no sols per a protegir-se a un mateix, sinó també per a protegir als més vulnerables.
La campanya mostra històries de persones que es vacunen per motius personals: des d'Ana, que ho fa per a gaudir del seu nét, fins a Nico, que es vacuna per a no contagiar a la seua àvia, o Víctor, un professional sanitari que busca protegir als seus pacients més fràgils. L'objectiu és que cada persona trobe la seua pròpia raó per a vacunar-se, destacant la importància de la immunització col·lectiva.