La Generalitat llança una campanya de vacunació contra la grip en les aules

A partir de l'1 d'octubre, de manera voluntària, es preveu vacunar a uns 72.000 estudiants d'educació infantil i especial mitjançant un mètode intranasal

Guardar

Aula en un col·legi de la Comunitat Valenciana
Aula en un col·legi de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat este dimecres l'inici d'una nova campanya de vacunació contra la grip dirigida a estudiants d'educació infantil i especial en la Comunitat Valenciana. La iniciativa, que començarà l'1 d'octubre, té com a objectiu facilitar la vacunació intranasal del voltant de 72.000 alumnes, evitant així la necessitat de desplaçar-se a centres de salut. Una iniciativa que, segons explica el cap del Consell, també “afavorix la conciliació familiar”.

En concret, la campanya està dirigida als xiquets i xiquetes nascuts en 2020 i 2021 que estiguen matriculats en centres públics i concertats d'educació infantil en la Comunitat Valenciana, així com als estudiants de centres d'educació especial, que poden tindre fins a 22 anys. Encara així, la Generalitat recorda en un comunicat que tan sols es vacunarà a aquells estudiants els pares o els tutors dels quals legals hagen expressat el seu desig de participar en la campanya.

El propòsit principal d'esta campanya és "protegir els menors contra la grip i reduir la propagació del virus, tant frenant els contagis entre ells com evitant la transmissió del virus a persones vulnerables que tenen més risc de patir complicacions", assegura Mazón.

Abans d'implementar esta estratègia es va realitzar una prova pilot en el departament de salut d'Elda i va comptar amb una alta participació. Així, es tracta de la primera campanya de vacunació escolar contra la grip organitzada per la Generalitat, coordinada entre les Conselleries d'Educació i Sanitat. Diferents equips de professionals sanitaris coordinaran amb els centres educatius les jornades de vacunació, que es desenrotllaran dins del marc de la campanya 2024-2025.

Vacunació intranasal

La vacuna administrada en els xiquets i xiquetes d'educació infantil serà de tipus intranasal, trivalent i estarà destinada només a aquells que no presenten contraindicacions. S'aplicarà mitjançant una dosi xicoteta en cada fossa nasal. Per part seua, en els centres d'educació especial es valorarà la possibilitat d'administrar la vacuna intramuscular en alguns casos, així com la vacunació simultània contra la COVID-19.

En este sentit, serà la segona ocasió en què la Generalitat utilitza la vacuna intranasal, indicada per als xiquets de dos a quatre anys, després de la seua introducció en la campanya de 2023. Este tipus de vacuna, administrada com un aerosol nasal, té l'avantatge d'evitar l'ús d'agulles i neutralitza el virus en la mucosa nasal.

Des d'una perspectiva epidemiològica, la vacunació infantil és “essencial” per diverses raons, arreplega la Generalitat en un comunicat. Els menors de cinc anys són els que més es contagien i emmalaltixen de grip cada any, i encara que la majoria dels casos són lleus, alguns requerixen hospitalització.

A més, els xiquets i xiquetes són transmissors efectius del virus, la qual cosa pot posar en risc a persones majors o amb condicions de salut delicades. Protegir els menors de la grip contribuïx a evitar la propagació del virus a estes poblacions vulnerables. De fet, en la campanya anterior, la Comunitat Valenciana ja va incloure la vacunació contra la grip per a xiquets de 6 a 59 mesos, una recomanació que també ha sigut recolzada per la Comissió de Salut Pública per a la temporada 2024-2025.

Destacats