L'Associació de Dany Cerebral Adquirit d'Alacant (ADACEA) ha presentat en el matí d'este dilluns 18 de novembre el seu Calendari Solidari 2025. La iniciativa complix la seua quarta edició després de celebrar el vinté aniversari del col·lectiu durant este 2024 i perseguix donar a conéixer la labor de l'entitat i recaptar fons per al finançament i el desenrotllament dels diferents programes i projectes per a proporcionar una vida “completa i digna” a les persones amb Dany Cerebral Adquirit.
L'acte, que ha tingut lloc en el palau provincial de la Diputació d'Alacant, ha comptat amb la intervenció de María del Carmen Ferrer, presidenta de l'associació, Loreto Serrano, diputada de Benestar Social, la regidora de Benestar Social d'Alacant, Begoña León, i la també regidora i portaveu del consistori alacantí, Cristina Cutanda. En esta ocasió, l'almanac solidari ha optat per una temàtica centrada en pel·lícules de cinema.
Així, el calendari, que ha comptat amb la implicació i compromís de particulars, institucions i empreses, pretendre ser “un homenatge a històries que inspiren, emocionen i connecten a les persones”, ha assenyalat la presidenta d'ADACEA Alacant. En concret, cada mes de l'any està il·lustrat amb fotografies creatives que recreen escenes icòniques de pel·lícules clàssiques i modernes, amb un toc original i divertit que integra a persones afectades per dany cerebral adquirit i professionals de l'associació.
“El projecte no sols rendix tribut a la màgia del cinema, sinó que també simbolitza la capacitat de superar adversitats i reinventar-se després d'un dany cerebral adquirit, transmetent un missatge positiu i optimista”, ha apuntat Ferrar. La presidenta de l'associació ha apuntat que ictus, traumatismes, anòxies, tumors cerebrals, infeccions, consum de tòxics i epilèpsies són les principals causes de dany cerebral adquirit.
Els calendaris solidaris es podran adquirir a un preu de 5 euros en la web www.adaceaalicante.org i en punts físics de venda com a Alacant, en la seua seu del carrer Pare Recaredo de los Rios, 52; a Sant Vicent del Raspeig, en Centre d'Atenció Diürna (C/ Petrer, 2) i a Elx, en la seua seu de l'Avd. Llauradors 1. L'associació ADACEA compta ja amb més de 420 associats i 30 professionals, i la recaptació es destina íntegrament a finançar els diferents programes que desenrotlla.
Suport institucional
“Per a la Diputació d'Alacant és una satisfacció poder col·laborar amb ADACEA en el desenrotllament dels múltiples programes i activitats que impulsa esta entitat per a millorar la qualitat de vida de les persones que patixen dany cerebral adquirit i els seus familiars”, ha indicat Serrano, qui també ha posat en valor el paper de l'associacionisme.
Les ajudes de la institució provincial a esta associació al llarg d'enguany superen els 50.000 euros i han permés finançar, segons fonts provincials, la rehabilitació psicosocial i estimulació cognitiva dels associats, trobades d'oci i convivència, la contractació d'una treballadora social i monitora ocupacional o la compra d'un equip de pressoteràpia i un ordinador. Al seu veus, l'any passat van poder comprar una furgoneta adaptada gràcies a una subvenció de la Diputació.
Per part seua, la regidora de Benestar Social, Begoña León, ha agraït a ADACEA la labor que realitza en benefici del col·lectiu i ha traslladat tot el “suport de l'Ajuntament d'Alacant per a desenrotllar diferents iniciatives i fer visible esta malaltia que ens pot arribar a afectar a qualsevol”.