El nombre de víctimes mortals per la DANA s'eleva a 70 persones

Les pluges torrencials, les "més adverses del segle" segons l'Aemet, han deixat diversos municipis incomunicats

Guardar

Una de les inundacions produïdes en la Comunitat Valenciana
Una de les inundacions produïdes en la Comunitat Valenciana

La gota freda d'este passat dimarts 29 d'octubre s'ha convertit en una catàstrofe de dimensions enormes a la província de València. Un episodi de fortes pluges torrencials que ha assolat les comarques de l'interior i l'àrea metropolitana de la capital del Túria, on s'han arribat a acumular més de 400 litres per metre quadrat en municipis com Utiel, Requena o Chiva. Els forts corrents d'aigua per les crescudes de rius i barrancs han provocat inundacions desoladores que han negat localitats senceres deixant-les incomunicades i han atrapat a milers de persones en les carreteres.

Després d'un primer balanç provisional de víctimes mortals que el xifrava en 51 persones i una segona actualització que augmentava el número a 62, el Cecopi acaba de notificar que la xifra total, de moment, s'eleva fins a les 70 persones mortes després de “localitzar diversos cossos sense vida després d'accedir a alguns dels llocs més afectats per la DANA”. Des d'última hora d'este dimarts es va activar el Procediment de Múltiples Víctimes per a "avançar-se als aspectes de medicina legal i d'identificació" de les víctimes.

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, no ha facilitat més dades sobre les víctimes per “respecte a les famílies” i espera que els morts no continuen augmentant en les pròximes hores, encara que no descarta cap possibilitat perquè hi ha municipis als equips d'emergències encara no han pogut entrar. Les autoritats estan iniciant, en estos moments, el procés d'alçament i identificació de les víctimes.

"Estem en un moment molt complicat, però insistisc, s'arribarà a tots els llocs. Hem començat a rescatar, hem començat a accedir a llocs on fins fa ben poc no es podia accedir, però hi ha llocs on encara no s'ha pogut arribar per inaccessibilitat absoluta en estos moments", subratllava Mazón passada la mitjanit.

En este sentit, la Generalitat ha activat un telèfon per a l'atenció de familiars de les persones desaparegudes: es tracta del 900 365 112. Des de l'administració autonòmica es demana que es reserve esta línia únicament per a donar informació sobre aquell familiar amb el qual no es puga contactar. D'esta forma, Mazón ha insistit que per a una situació d'emergència es recomana continuar telefonant al 112, un servei que ha rebut més de 10.000 crides des d'ahir a la vesprada i en el qual hi ha centenars d'actuacions directes.

Evitar desplaçaments

El Centre de Coordinació d'Emergències ha tornat a enviar, a primera hora d'este dimecres, un nou avís Es-Alert a la població per a informar els habitants de les províncies de València i Castelló que eviten els desplaçaments per carretera a conseqüència de la DANA. Es tracta d'un sistema d'avís que ja es va llançar a les 20h del dimarts, encara que en eixos moments moltes persones de l'àrea metropolitana de la capital valenciana es trobaven tornant o eixint de la ciutat des dels seus respectius llocs de treball.

Per part seua, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha subratllat que és una qüestió "vital i necessària" que la població intente no eixir a les carreteres. Així, Bernabé ha assegurat que "pràcticament totes" les vies principals i secundàries de la província estan tallades, per la qual cosa ha insistit: "No és una mera recomanació, és una necessitat per a garantir la seguretat de les persones que estan en la carretera i de les persones que han d'acudir a rescatar a altres persones que estan en municipis als quals encara no han pogut arribar. És una recomanació absolutament necessària i imprescindible".

A més, el president de la Generalitat afirma que tots els efectius es troben “preparats i llestos” per a actuar i, si no estan podent arribar a alguns llocs, és perquè, "o bé hi ha col·lapse en les comunicacions, o bé perquè són zones negades”. De fet, totes les unitats de la Unitat Militar d'Emergències (UME) es troben desplegades a la província de València i durant este dimecres tenen previst continuar amb les labors d'evacuació, busca de desapareguts i tasques de buidatge d'aigüa.

L'ajuda també està arribant des de diferents comunitats autònomes espanyoles com Andalusia, Catalunya, Madrid o Aragó, que han posat a la disposició de les autoritats valències tots els seus mitjans aeris per a facilitar les tasques de rescat. Així mateix, des del Consorci de Bombers de la Província d'Alacant també han enviat cobertura. Quatre bombes rurals pesades i 12 efectius dels parcs de Dénia, Benidorm, Cocentaina i Elda han partit cap a la província de València en el matí d'este dimecres.

La pitjor gota freda del segle

Tal com arreplega l'Agència Estatal de Meteorologia en un comunicat emés en el seu perfil de la xarxa social X, la Comunitat Valenciana ha registrat la gota freda "més adversa" del segle, amb un impacte i registres superiors a la DANA de setembre de 2019 i a l'altura dels dos grans temporals dels anys huitanta, el d'octubre de 1982, la pantanada de Tous, i el de novembre de 1987.

Així mateix, l'AEMET assenyala que "hi haurà temps per a fer una valoració més profunda", però indica que han de fer "una primera valoració subjectiva des d'un punt de vista climàtic d'este catastròfic episodi de pluges torrencials que ha afectat la província de València". Es tracta de "la major quantitat de precipitació en 24 hores en la Comunitat Valenciana des de la gota freda de l'11 de setembre de 1996, quan es van acumular 520 l/m² en Tavernes". La diferència és que en aquella ocasió va ser prop del litoral, però esta vegada les pluges s'han acumulat a l'interior i han generat greus desbordaments en el camí de l'aigua cap a la mar.

Així, l'Agència Estatal recorda que la gota freda de 1982 "va descarregar amb intensitat torrencial més al sud que el que l'ha fet esta de 2024, afectant la zona del Queixal de Corts i al marge dret del Xúquer". Per part seua, la gota freda de novembre de 1987 "també va afectar la mitat sud de la província de València, sobretot a la Safor i Vall d'Albaida i, l'endemà a la Ribera i també a la Vega Baixa".

L'octubre de 2000 va haver-hi també un episodi de pluges torrencials, que és el que "més volum de precipitació va acumular en la Comunitat Valenciana, però va ser una gota freda molt prolongada, de diversos dies, i menys catastròfica que la de 1982, 1987 i 2024". Per tant, ha sigut "un temporal històric, a l'altura dels grans temporals mediterranis i entre els tres més intensos de l'últim segle en la Comunitat Valenciana".

Destacats