L'Hospital de Sant Joan realitza una fita mèdica insòlita a Alacant

L'equip de coordinació de trasplantaments conclou la primera donació cardíaca en asistòlia controlada de la província

Guardar

Part de l'equip de trasplantaments a l'Hospital de Sant Joan
Part de l'equip de trasplantaments a l'Hospital de Sant Joan

L'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant ha entrat en la història de la medicina després de dur a terme per primera vegada a la província d'Alacant una donació cardíaca en asistòlia controlada o mort circulatòria. El centre hospitalari es va iniciar en este model de donació el gener de 2022 i gràcies a això ha pogut duplicar el nombre de donacions multiorgàniques en 2023 i, en sis mesos ja ha superat les xifres totals de l'any anterior.

La mèdica intensiva Miriam Ruiz, integrant de l'equip de coordinació de trasplantaments a l'Hospital de Sant Joan ha explicat que “l'extracció cardíaca és més complicada que en qualsevol altre òrgan, en esta mena de donació, pel risc de lesió isquèmica durant la interrupció de la circulació sanguínia en el moment de l'asistòlia. Hem pogut aconseguir esta fita gràcies a l'aplicació d'un estricte i meticulós protocol i als avanços tecnològics dels sistemes de perfusió regional”.

És la primera vegada que, en una d'estes donacions multiorgàniques en asistòlia controlada, al costat d'altres tres òrgans, s'ha pogut extraure el cor. Com en altres ocasions, s'ha traslladat fins a l'Hospital de Sant Joan d'Alacant un equip ECMO mòbil (una màquina d'oxigenació per membrana extracorpòria que preserva els òrgans amb el flux sanguini i la temperatura adequada) procedent de l'Hospital La Fe de València.

Segons ha destacat l'infermer supervisor d'UCI, un altre dels coordinadors de trasplantaments de l'Hospital de Sant Joan d'Alacant, Miguel Ángel Fernández, “ha sigut un repte logístic d'indubtable envergadura dut a terme amb l'ajuda de la coordinació autonòmica de trasplantaments i l'Organització Nacional de Trasplantaments”.

Cal tindre en compte que, en la donació cardíaca, el mateix equip de professionals que realitza l'extracció, és el que posteriorment duu a terme el trasplantament. Així, s'han traslladat fins a l'Hospital de Sant Joan dos cirurgians cardíacs, dos infermeres perfusionistes, una anestesiòloga especialista en cirurgia cardíaca i una coordinadora de trasplantaments procedents de La Fe, únic hospital autonòmic que realitza trasplantaments de cor.

En total han intervingut en esta donació multiorgànica 28 sanitaris de diferents hospitals amb atenció directa al procés de donació, a més dels radiòlegs, immunòlegs, personal de laboratori o conductors d'ambulàncies, entre altres. Han sigut 48 hores d'intens treball de l'equip de coordinació de trasplantaments en tasques relacionades amb el procés de donació. “La nostra màxima satisfacció és saber que, gràcies a la generositat i solidaritat del donant i la seua família, quatre persones que estaven en llista d'espera han pogut ser trasplantades”, ha indicat Fernández.

Al costat de la intensiva Miriam Ruiz i l'infermer supervisor d'UCI Miguel Ángel Fernández, són també coordinadors de trasplantaments a l'Hospital de Sant Joan la supervisora d'infermeria d'Oncologia Lorena Santonja i Elena Sánchez Pérez, infermera de gestió de llits.

Destacats