Premis Fernando Albi 2025: un treball sobre la nova taxa de residus i els seus riscos guanya el certamen

El funcionari de l'Ajuntament de Burgos Enrique Martínez Díez és l'autor guanyador

Guardar

Premis Fernando Albi 2025 de la Diputació d'Alacant
Premis Fernando Albi 2025 de la Diputació d'Alacant

El Palau Provincial ha acollit este matí l'acte de lliurament dels Premis Fernando Albi, uns prestigiosos guardons convocats per la Diputació d'Alacant amb la finalitat d'impulsar el desenrotllament d'estudis que posen en valor l'administració local i la labor que realitzen els seus professionals.

El treball “La nova taxa local de gestió de residus derivada de la Llei 7/2022, de 8 d'abril: anàlisi crítica del seu fonament, configuració i repercussions. Una proposta concreta d'aplicació pràctica” d'Enrique Martínez Díez, funcionari dels servicis de Tesoreria de l'Ajuntament de Burgos, s'ha alçat amb el primer premi, dotat amb 10.000 euros.

Així mateix, el jurat ha estimat la concessió d'un accèssit de 3.000 euros a l'obra “Aplicació pràctica de les contraprestacions exigibles per la prestació de servicis locals; taxes, preus públics, prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari i preus privats”, presentada per Miguel Ángel Valenzuela, també funcionari en la Tresoreria de l'Ajuntament de Màlaga.

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, qui ha presidit este acte al costat de la vicepresidenta segona i diputada d'Assistència a Municipis, Marina Sáez, ha destacat la qualitat i el rigor cientificotècnic dels dos estudis “que venen a realitzar una important aportació al món de l'administració local, plantejant, des d'una perspectiva experimental i pràctica, qüestions de gran interés i actualitat”.

En este sentit, el treball guanyador aborda les repercussions de la nova taxa de gestió de residus “inspirada en el principi de qui contamina, paga i basada en el sistema de pagament per generació” que, segons el seu autor, “més enllà de la finalitat ecològica que perseguix, té un més que evident afany recaptatori”, ja que la taxa es veurà incrementada almenys un 70% per a poder cobrir totalment la prestació del servici, tal com establix la llei.

Així mateix, Martínez Deu explica en el seu treball que el sistema de pagament per generació que s'establix, amb mecanismes d'identificació del tipus i quantitat de residus, “pot donar informació que afecte el dret a la intimitat personal i familiar, donant accés a dades sobre hàbits de consum o fins i tot de salut”, al mateix temps que advertix que la transposició de la normativa europea al Dret espanyol, que qüestiona que fora ‘obligatòria’ quant al sistema de pagament per generació, incidix més en la “justícia ambiental” que en la “justícia social” o “justícia tributària”, ja que “no sempre el que més residus genera és el que més renda ingressa o qui més patrimoni posseïx, perquè la generació de residus està vinculada al nombre de membres que posseïx la unitat familiar i molt particularment a la presència de persones amb especials necessitats com a xiquets xicotets, ancians i dependents”.

“Seguint la lògica de la justícia ambiental, les rendes més altes podrien adquirir un cotxe ecològic i pagar menys imposats i les més baixes pagarien majors impostos”, ha exemplificat per a posar de manifest la “injustícia” del sistema.

Com a conclusió, Enrique Martínez sosté que “el que subjau a esta nova taxa de residus és una concepció excessivament obstinada de l'ecologia, que en el seu afany per imprimir un prisma ambientalista a totes les realitats de la vida, oblida que el fi no justifica els mitjans i aparta del centre de la seua raó de ser a la persona per a posar en el seu lloc al medi ambient”, per la qual cosa el funcionari burgalés aposta per “embastar una ecologia integral”.

Estatut Provincial

La concessió d'estos premis coincidix enguany amb el centenari de l'Estatut Provincial, un text jurídic que, tal com ha assenyalat el president Toni Pérez, “suposa un punt d'inflexió en l'evolució de la província i del seu òrgan de govern que és la Diputació, reforçant el seu paper d'assistència als ajuntaments de la província”.

Estos premis, que es van crear en 1973 com a homenatge a les institucions locals i a la figura de l'alacantí Fernando Albi Cholbi, tenen a més com a finalitat fomentar l'estudi de l'administració com una de les línies de treball impulsades per la institució provincial.

“Estem molt orgullosos d'estos guardons que reivindiquen el paper fonamental que executen tant els ajuntaments com les diputacions provincials en favor del municipalisme. Els treballs, originals i inèdits i relacionats amb l'administració local, testimonien l'encomiable tasca de proximitat, immediatesa i efectivitat de la plantilla funcionarial”, ha assenyalat el president, qui ha agraït a tots els participants i membres del jurat la seua participació i implicació en esta iniciativa, organitzada des de l'Àrea d'Assistència a Municipis de la Diputació d'Alacant.

Els nets de Fernando Albi, el director general d'Administració Local, José Antonio Redorat, la vicepresidenta primera, Ana Serna, els diputats Juan de Dios Navarro, Carlos Pastor, José Antonio Bermejo, Antonio Bernabeu, Lourdes Llopis, Paco Cano, Arturo Poquet i Gema Alemán, així com els membres del jurat, han assistit també a esta cerimònia celebrada en el Saló de Plens.

El jurat d'esta última edició, que correspon a l'anualitat de 2024, ha estat presidit pel president Toni Pérez i ha comptat amb la participació com a vocals de la diputada Marina Sáez; el catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alacant, Juan José Díez; els magistrats de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana Edilberto Narbón i Manuel J. Domingo; el president del Col·legi Oficial de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local de la província d'Alacant, Santiago Gómez; el director i la cap del Servici d'Assistència Tècnica i Econòmica de l'Àrea d'Assistència a Municipis, Antonio Verdú i Alicia Hernandis, respectivament; i la directora de l'Àrea del Contenciós i Responsabilitat Patrimonial, Eva Gutiérrez. A més, com a secretària del jurat ha exercit la secretària de la Diputació d'Alacant, Amparo Koninckx.

Destacats