Els passejos en la Llar Provincial Antonio Fernández Valenzuela es tornen més animats, els riures brollen amb facilitat i fins als més poc inclinats a l'exercici físic comencen a moure's amb una altra actitud. No és màgia; i tampoc un nou programa de gimnàstica. Es tracta de l'arribada d'un peculiar company que no envellix, no es cansa i té una missió clara: posar en marxa als qui havien començat a parar: els robots G02 i Peppers.
Este projecte pioner pretén estimular l'activitat física moderada i la qualitat de vida de les persones majors a través de la implementació de les noves tecnologies. Tots dos assistents, desenvolupats per investigadors de la Universitat d'Alacant, tenen com a objectiu promoure l'envelliment actiu i la reducció del sedentarisme. A més analitzarà si la seua aplicació influïx sobre l'actitud de cap a l'exercici i l'estat d'ànim.
Com són i quina funció tenen?
En concret, G02 té forma de gos i consta de quatre potes articulades, una càmera davantera i un sensor per a la detecció d'obstacles, la qual cosa permet crear mapes en temps real per a un moviment eficient en l'espai del qual disposa. Així mateix, pot ser dirigit per control remot, però també compta amb capacitat per a seguir a la persona que camina gràcies a una xicoteta pinça que se subjecta a la roba de l'usuari.

Tal com han explicat els seus creadors en una presentació promoguda per la Diputació d'Alacant en la Llar Provincial al costat de residents i xiquets i xiquetes de l'Escola Infantil del centre, este robot també realitza altres accions com saludar, saltar, ballar, acatxar-se i manté un sistema de comunicació basat en preguntes senzilles gràcies a la seua intel·ligència artificial incorporada.
Per part seua, l'aplicació del robot assistent Peppers pot ajudar a la formació i millora de la competència digital dels participants en este projecte. L'estudi que s'obtinga d'esta iniciativa servirà com a full de ruta per a futures investigacions en robòtica social, relacionades amb l'envelliment i l'activitat física, destacant la importància del tractament ètic de les dades personals i la personalització dels assistents en funció del context d'ús.
Una aliança intergeneracional
El president de la Diputació, Toni Pérez, ha destacat després de l'acte que esta iniciativa té com a finalitat "acostar-los" la robòtica social per a enfrontar els de la nostra societat. "La tecnologia ha d'estar al servei de les persones i des de la UA continuen investigant i evolucionat per a millorar els seus conceptes, els seus continguts i les seues possibilitats", ha insistit el responsable provincial.
Al seu torn, ha recordat que, actualment, "tenim més projecció de vida i les nostres necessitats també creixen, per tant, estos suports ens ajuden millorar el nostre benestar". Este treball, en el qual han participat deu usuaris en diverses sessions, s'ha desenvolupat en el marc del Sistema d'Ajuda per a Persones de la tercera edat en la convocatòria del programa d'ajudes per a la investigació de l'envelliment de la Fundació ICAR 2023.
L'acte ha comptat amb la presència del diputat de Benestar de les Persones, José Antonio Bermejo, aix
De la mateixa manera, també han estat presents la doctora en Educació i Professora Associada en el Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques de la UA, Rosabel Martínez, i la investigadora prodoctoral en Formació Tecnòloga Superior en el Departament de Filologia Catalana de la UA, Verónica Onrubia.