La selectivitat del pròxim curs acadèmic 2025-2026 arriba amb novetats a la província d'Alacant. La Universitat d'Alacant (UA) ha decidit centralitzar les Proves d'Accés (PAU) en el campus principal de Sant Vicent del Raspeig a partir de 2026. Esta reestructuració, que s'ha anunciat menys d'una setmana després de la publicació de les notes de tall de 2025, implica la eliminació de la històrica seu externa a Alcoi.
Així, els estudiants de l'Alcoià i El Comtat hauran de desplaçar-se de nou fins a Alacant per a fer els exàmens després de més de dos dècades. La decisió ha generat un gran malestar en les comarques afectades i ha avivat una tempesta educativa en què els municipis d'Alcoi, Cocentaina i Muro d'Alcoi s'han aliat per a exigir a l'entitat universitària la revocació d'esta mesura i el manteniment de la seu.
La UA argumenta en una carta enviada als centres educatius de la zona que la centralització de les PAU respon a “un compromís amb la seguretat, l'equitat i la qualitat organitzativa". L'epístola, firmada pel vicerector d'Estudiants i Ocupació, Raül Ruiz Callado, i el director del Secretariat d'Accés i Orientació Universitària, Juan Matías Sepulcre, destaca que el campus alacantí és “un entorn segur, accessible, coordinat i amb experiència en processos avaluadors multitudinaris”.
Més control i millors recursos
La decisió afecta a una mica més de 400 estudiants, aproximadament el 10% del total del districte universitari de la UA en la convocatòria ordinària celebrada a començaments del mes de juny, i un 8,9% en l'extraordinària de juliol. Fins ara, este alumnat feia les proves en la seu d'Alcoi, on s'establien dos tribunals en juny i un en juliol. A partir de 2026, tot l'estudiantat d'estes comarques serà derivat al campus de Sant Vicent.
Estos són els centres afectats per municipis:
- Alcoi: CIPFP Batoi; Col·legi La Salle, Escola d’Art i Superior de Disseny, IES Andreu Sempere, IES Pare Vitòria, Col·legi Sant Roc i IES Cotes Baixes.
- Muro d'Alcoi: IES Serra Mariola.
- Cocentaina: IES Pare Arques.
- Banyeres de Mariola: IES Professor Manuel Broseta.
El vicerector Ruiz Callado subratlla que la nova organització permetrà “implantar protocols homogenis i supervisats en una única seu equipada amb tots els recursos humans, tècnics i psicosocials necessaris”. A més, afig en un comunicat que replicar eixe mateix nivell de garantia en seus externes com la d'Alcoi “suposa una sobrecàrrega de recursos que pot comprometre l'eficàcia del sistema avaluador”.
D'esta forma, des de la UA també s'insistix que este nou model unificat permet racionalitzar recursos públics, reduir costos i facilitar el “trànsit” de l'alumnat cap al seu futur entorn acadèmic. “La immersió primerenca en el campus universitari pot contribuir a una adaptació més fluida i ràpida a l'inici de la vida universitària”, assenyala Ruiz Callado.
Descontent en els municipis
Les localitats perjudicades per este canvi —Alcoi, Cocentaina i Muro— han reaccionat conjuntament en contra d'este anunci. L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, considera que “després d'anys d'organització exemplar, esta mesura representa una involució i un greuge per a l'alumnat de les nostres comarques”. Francés defén la continuïtat d'una seu que permet fer les proves “amb una logística modèlica i consolidada”.
Així mateix, el primer edil alcoià recorda que la ciutat compta amb dos campus universitaris —el de la Universitat Politècnica de València i el de la mateixa Universitat d'Alacant—, cosa que al seu juí hauria de ser facultatiu per a “mantindre l'autonomia organitzativa del territori i garantir l'equitat territorial en l'accés a la universitat”.
"Contradiu els principis d'equitat educativa"
Per la seua banda, l'alcalde de Cocentaina, Rubén Muñoz, rebutja esta decisió perquè “no es pot justificar per motius de seguretat i equitat quan s'obliga l'alumnat a desplaçar-se 60 quilòmetres per a fer les proves”. En esta línia, asevera que “no és equitatiu ni raonable des del punt de vista social, emocional i econòmic" i qüestiona el model de centralització.
“Si apliquem eixe argument, podríem concentrar totes les PAU a València. Però la funció d'una universitat pública és vertebrar el territori i facilitar l'accés, no complicar-ho”. De fet, l'alcalde Muro, Vicent Molina, posa el focus en la mobilitat al no existir una connexió directa per transport públic entre Muro d'Alcoi i Sant Vicent del Raspeig.
“No entenem que s'antepose una qüestió tècnica als drets de l'alumnat rural. És una política que castiga a qui no viu en la capital i suposa una complicació per a les famílies”, subratlla. Segons Molina, l'eliminació de la seu d'Alcoi contradix els principis d'equitat educativa i accés universal que ha de defendre una institució pública.
Proposta de diàleg
El Consell Escolar Municipal d'Alcoi va expressar este dimarts el seu rebuig unànime a la mesura i ha acordat traslladar formalment la seua postura en contra a la UA. En paral·lel, els tres ajuntaments implicats han sol·licitat a la universitat obrir un procés de diàleg amb els centres afectats, les administracions locals i la comunitat educativa per a “reconduir” la situació. Insistixen que encara hi ha marge per a reconsiderar la decisió.
Al seu torn, han reiterat el seu “compromís amb la defensa de l'alumnat” i han enviat un escrit conjunt a la Universitat d'Alacant sol·licitant el manteniment de la seu dels exàmens de les PAU a Alcoi. Consideren que, encara que es tracte d'una reorganització interna per part de la institució acadèmica, el seu impacte a la comarca “és profundament social i educatiu” i que es tinga en compte les necessitats del territori i de l'estudiantat.