La mobilitat en L’Alcoià, El Comtat i la Marina Alta experimentarà un canvi profund amb l'entrada en vigor del servici BUSCO. Es tracta d'una nova xarxa de transport públic que reorganitza i amplia les connexions per carretera entre més d'una trentena de municipis d'Alacant a través d'11 línies amb un model mixt que combina rutes fixes amb trams a demanda per a aquelles zones amb una menor densitat de població.
La Generalitat Valenciana ha posat en marxa este sistema, operat per Vectalia, a través d'un contracte d'emergència fins que s'aprove definitivament la concessió. Tal com ha detallat la Conselleria de Transports, este servici incorpora millores en freqüències, horaris, cobertura i sostenibilitat per a “transformar la mobilitat en la zona”.
En concret, la xarxa s'articula amb noves parades, més horaris en caps de setmana i festius, i la possibilitat de sol·licitar trajectes personalitzats en municipis de l'interior d'Alacant on fins ara no arribava cap autobús. “BUSCO millora, de mitjana, en un 70% el servici que es venia prestant i permet una connectivitat més eficient i accessible en l'entorn rural i urbà”, assenyala el conseller de l'àrea Vicente Martínez Mus.

Primeres connexions per a 12 pobles de l'interior
El desplegament de BUSCO permet per primera vegada l'accés al transport públic a 12 xicotets municipis de muntanya: Alcosser, Alcoleja, Balones, Benifallim, Benilloba, Benimassot, Fageca, Famorca, Gorga, Penàguila, Quatretondeta i Tollos. Això sí, en estos casos el servici no opera amb rutes regulars, sinó mitjançant reserva prèvia per a "respondre a la baixa demanda sense renunciar a la cobertura territorial".
A més, BUSCO connecta localitats com Alcoi, Muro, Cocentaina, Banyeres de Mariola, Villena i Dénia, i millora la freqüència de pas, especialment en els trajectes de major demanda. En este sentit, en l'eix Alcoi-Muro, els autobusos passen ara amb una freqüència de 30 minuts.

Estes són totes les línies del servici BUSCO
- Línia 1 - Alcoi-Cocentaina-Muro: cada 30 minuts des de les 5:30h en Muro i les 6:00h en Alcoi; cada hora els dissabtes; i cada 2 hores diumenges i festius.

- Línia 2 - Alcoi-Cocentaina-Muro (per l’Alcúdia i l’Alqueria d’Asnar): tres servicis al dia de dilluns a dissabte i un únic servici diumenges i festius.

- Línia 3 - Alcoi-Banyeres de Mariola: dos serveis de dilluns a divendres i un els dissabtes, diumenges i festius.

- Línia 4 - Alcoi-Benilloba-Gorga-Famorca (a demanda): telefonant al telèfon 965520562 amb 24 hores d'antelació (de 9:00h a 13:00h de dilluns a divendres) per a reservar plaça.

- Línia 5 - Banyeres de Mariola-Muro (per Bocairent, Alfafara i Agres): un servici d'anada i tornada laborables i dissabtes (7:00h des de Banyeres i 15:00h des de Muro).

- Línia 6A - Muro-Planes: un únic servici d'anada i tornada (6:30h des de Planes i 7:05h des de Muro de dilluns a divendres i a les 7:00h —Planes— i les 14:30 —Muro— els dissabtes.

- Línia 6B - Muro-Planes-Pego-Dénia: un servici d'anada i tornada (6:30h des de Muro i 13:00h des de Dénia en dies laborables).

- Línia 6C - Muro-Planes (per Benàmer, Benimarfull, Benillup, Almudaina, Benialfaquí): un servici d'anada i tornada de dilluns a divendres (7:00h des de Planes i 15:30h des de Muro).

- Línia 7 - Muro-L’Orxa: servici d'anada i tornada (7:30h des de L’Orxa i 14:30h des de Muro). La parada en Alcosser és a demanda telefonant al telèfon 965520562 amb 24 hores d'antelació (de 9:00h a 14:30h de dilluns a divendres) per a reservar plaça.

- Línia 8 - Alcoi-Ares: servici d'anada i tornada (7:30h des d'Ares i 13:00h des d'Alcoi). Les parades d'Alcoleja, Penàguila i Benifallim són a demanda telefonant al telèfon 965520562 amb 24 hores d'antelació (de 9:00h a 13:00h de dilluns a divendres) per a reservar plaça.

- Línia 9 - Banyeres de Mariola-Villena: un únic servici d'anada i tornada de dilluns a divendres (8:45h des de Banyeres i 13:00h de Villena).

Bitllets sense canvis i vehicles híbrids
El llançament de BUSCO no requerix canvis per als usuaris habituals del transport públic en la zona. Els títols de transport actuals seguixen sent vàlids i no és necessari adquirir noves targetes ni realitzar tràmits addicionals. L'objectiu, expliquen des de Transports, és facilitar la transició al nou sistema sense afectar els hàbits de viatge.
La flota també incorpora novetats. En les principals línies s'han introduït autobusos híbrids, amb menor impacte ambiental i menors emissions contaminants. Esta renovació tecnològica s'ha concentrat en els trajectes de major afluència, amb la intenció de millorar el confort de l'usuari i reduir el consum de combustible.
El disseny de la xarxa s'ha elaborat sense comptar amb aportacions d'alguns ajuntaments, com el d'Alcoi, que no va participar en el procés anterior, encara que s'obri ara un nou període perquè els consistoris plantegen ajustos o millores. Des de la Conselleria asseguren que es recolliran els suggeriments que puguen millorar l'eficàcia del servici.
Descontent entre els usuaris
El nou contracte d'emergència que regula el transport metropolità a Alcoi i el seu entorn ha sigut rebut amb crítiques per part de treballadors i persones usuàries. Un dels representants del comité d'empresa de Vectalia Fortuny assegura que l'adjudicació —formalitzada per dos anys i operada per l'Alcoiana— ha retallat parades històriques dins del nucli urbà de la capital de la comarca de L'Alcoià.
“L'autobús abans recorria l'eix entre l'estació de tren i el mercat de Sant Roc, amb parades en els dos sentits; ara només per a en l'estació d'autobusos”, denúncia. Este canvi ha provocat protestes veïnals durant la presentació oficial del servici a l'Ajuntament d'Alcoi, davant la dificultat afegida que suposa per a persones que han de desplaçar-se fins a tres quilòmetres per a accedir a les línies d'autobús.

De fet, municipis com Alcoi i Cocentaina retrauen que no s'haja escoltat les peticions dels ajuntaments i s'haja elaborat una xarxa de transport sense comptar amb els usuaris. A més, des del comité es qüestionen els temps de recorregut establits en el nou pla. “S'ha fixat un trajecte de mitja hora (Alcoi-Muro), però ni amb cotxe i sense arreplegar viatgers es pot completar”, assegura el portaveu sindical.
Esta planificació, segons afirmen, està generant retards acumulats i esperes prolongades en les parades. Una situació de malestar veïnal que se suma al neguit laboral de la plantilla amb l'empresa adjudicatària, amb antecedents de sancions i acomiadaments injustificats que, segons apunten els treballadors, afecten també la qualitat del servici.