Cau una banda de tràfic de drogues i persones a Alacant

L'organització transportava substàncies estupefaents i migrants en 'narcolanxes' entre la capital alacantina i Algèria

Guardar

banda narcolanchas policia
banda narcolanchas policia
La Policia Nacional i la Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han desarticulat una xarxa criminal establida a Alacant que es dedicava a transportar drogues, principalment cocaïna i pastilles sintètiques, a través de narcolanxes des de la costa alacantina fins a Algèria. Una vegada allí, la banda descarregava el carregament i emprenia el trajecte de tornada amb migrants il·legals als quals arribaven a cobrar entre 6.000 i 10.000 euros. Els agents han detingut a set persones, de nacionalitat algeriana, marroquina i espanyola, en el marc d'esta operació, encara que segons apunten fonts policials no descarten més detencions pròximament.Els grups de Policia Nacional especialitzats en la investigació de xarxes i organitzacions van establir un operatiu conjunt amb vigilàncies en zones costaneres d'Alacant en les quals s'havien detectat moviments de narcolanxes. Finalment, les perquisicions van permetre localitzar una finca que feia de garatge per a estes embarcacions. Després de les detencions, els agents han dut a terme una inspecció en la qual s'han confiscat tres llanxes semirígides de més de huit metres d'eslora i dotades amb motors de més de 200 CV de potència cadascun.A més, en el seu interior s'han trobat repartides un total de 41 garrafes de gasolina que també van ser intervingudes, així com tres vehicles d'alta gamma, telèfons mòbils, dispositius GPS i ferramentes per a la reparació de les embarcacions. Així mateix, s'han localitzat 11 bidons que contenien diferents tipus de components químics “molt inflamables”, utilitzats presumptament per a la preparació de substàncies estupefaents. Alguna de les llanxes confiscades en l'operació policial

Gran estructura logística

L'estructura organitzativa del grup criminal investigat la formaven principalment ciutadans d'origen algerià i marroquí, diversos espanyols donaven suport logístic a l'hora d'arreplegar i depositar les embarcacions després de la navegació. D'esta manera, fonts policials qualifiquen a la xarxa amb un “caràcter internacional” pels seus vincles necessaris a Algèria per a publicitar-se, aconseguir i organitzar als immigrants il·legals per a portar-los fins a les costes espanyoles, previ pagament "d'altes” quantitats de diners.L'organització estava assentada a Espanya, on tenien la seua base d'operacions. No obstant això, la capacitat econòmica provenia d'una empresa amb seu a França. La xarxa disposava d'un “clar repartiment” de funcions amb labors d'intermediació, compra i recollida d'embarcacions, elaboració de les substàncies estupefaents, així com el procés per a preparar les narcollanxes, embarcar i marxar del litoral alacantí.La Policia sosté que es tractava d'una estructura logística “summament planificada” per al que comptava amb un depòsit privat de vehicles que feia les funcions de guarderia i una empresa de grues per a exercir els trasllats de les embarcacions a l'hora de mobilitzar-les, amb el que simulaven transports legals a plena llum del dia.A més, comptaven amb nombrosos recursos humans en l'operativa criminal com a gruistes, pataquers, mecànics, personal de contra vigilància, pilots i personal dedicat a l'avarada de les embarcacions, així com una gran capacitat de sintetitzar droga o adquirir-la per al seu trasllat.La investigació ha constatat “plenament” que, després de diverses vigilàncies i seguiments, que “almenys” es van arribar a utilitzar d'esta manera dos embarcacions que van eixir de la província d'Alacant, una de les quals ha sigut interceptada en una platja d'Almeria quan transportava 25 migrants d'origen algerià.

Set detinguts

Una vegada realitzades les investigacions necessàries, s'ha dut a terme la fase d'explotació de l'operació en la qual han participat agents de Policia Nacional i Vigilància Duanera, per al que s'ha establit un dispositiu que ha permés la detenció de set persones per delictes d'afavoriment a la immigració il·legal, pertinença a organització criminal, delicte contra la salut pública i contraban. Les persones detingudes són homes d'entre 40 i 58 anys, però l'operació continua oberta i no es descarten més detencions futures.
Destacats