Alacant accelera cap al Parc Central i consulta a la ciutadania

El nou pulmó verd de la ciutat comença el procés de participació prèvia en la qual els veïns podran opinar sobre el disseny, fórmules de mobilitat o equipaments

Guardar

Imatge del possible disseny del futur Parc Central
Imatge del possible disseny del futur Parc Central

Alacant inicia el camí per a eliminar la cicatriu que divideix la ciutat. L'Ajuntament ha anunciat este matí l'inici dels tràmits perquè una de les reivindicacions històriques es convertisca en una realitat en els pròxims anys: el Parc Central. El desenvolupament d'este gran projecte arriba després que el passat 2023 s'aprovara el pla estructural de la zona i ara s'endinsa en l'ordenació detallada dels terrenys de l'OI/2 on s'integrarà este pulmó verd amb una consulta pública a la ciutadania.

El full de ruta situa l'inici de la redacció del Pla d'Actuació Integral (PAI) a l'estiu de 2025. A l'hasí avançat l'alcalde Luis Barcala en la presentació del procés de participació ciutadana al costat del director d'Avant, Javier Martínez Barco, la directora general del PGOU, Leticia Martín, i l'arquitecta Esmeralda Martínez. El primer edil ha destacat que es tracta de "un projecte neuràlgic per a la ciutat" en un entorn que comptarà amb àmplies zones verdes, espais dotacionales i nous habitatges.

El full de ruta situa l'inici de la redacció del Pla d'Actuació Integral (PAI) a l'estiu de 2025. Així ho ha avançat l'alcalde Luis Barcala en la presentació del procés de participació ciutadana al costat del director d'Avant, Javier Martínez Barco, la directora general del PGOU, Leticia Martín, i l'arquitecta Esmeralda Martínez. El primer edil ha destacat que es tracta "d'un projecte neuràlgic per a la ciutat” en un entorn que comptarà amb àmplies zones verdes, espais dotacionals i noves vivendes.

En este sentit, els objectius d'este projecte urbanístic contemplen la creació d'un nou espai públic que vertebre la infraestructura verda municipal i impulse un nou model de mobilitat. a Alacant. Al seu torn, l'alcalde destaca la transformació d'este sector en un espai urbà de referència que interconnecte els barris amb una superfície de 468.925 metres quadrats d'extensió.

El projecte també pretén corregir els dèficits dotacionals dels barris confrontants com a La Florida, Ciutat d'Assís, Sant Blas i Alipark, integrar nous usos i la construcció de prop de 1.500 vivendes, de les quals un 30% seran de protecció pública. D'altra banda, una altra de les peces de l'actuació serà la transformació de l'estació de trens, el projecte dels quals haurà de dur a terme ADIF, i connectar-la amb les diferents modalitats de transport públic en la futura estació intermodal que s'inicia enguany amb la prolongació del TRAM.

L'alcalde intervé en la presentació de la consulta pública del Parc Central
L'alcalde intervé en la presentació de la consulta pública del Parc Central

Procés de consulta pública

El conjunt de veïns i veïnes d'Alacant compten durant este mes de juliol amb la capacitat de deixar la seua opinió i aportar suggeriments sobre diferents qüestions. Esta primera fase de participació oferix l'oportunitat d'accedir a informació detallada sobre el pla d'ordenació del sector en la pàgina web alicanteparquecentral.com. A més, este portal s'ha habilitat específicament per a este procés i des de la qual també es pot respondre l'enquesta de participació.

L'impuls d'esta ferramenta en el procés de consulta pública que es planteja a la ciutadania inclou qüestions com el disseny de les zones verdes, els equipaments que es consideren prioritaris o la tipologia de les vivendes que ha de prevaldre en el nou Parc Central. També sobre les fórmules de mobilitat i l'ordenació del trànsit, on s'incorpora una pregunta sobre el destí que se li ha de donar al Pont Roig.

Alternativa 1 de connexió del parc amb els barris
Alternativa 1 de connexió del parc amb els barris
Alternativa 2 de connexió del parc amb els barris
Alternativa 2 de connexió del parc amb els barris

Esta és la primera pedra metafòrica de la tramitació del pla especial d'ordenació detallada del sector OI/2 Parc Central. L'objectiu és que esta consulta inicial servisca de base per a encaixar les diferents peces en les següents fases, que també comptaran amb la participació activa de la ciutadania. Així, el calendari de passos previstos és el següent: consulta prèvia, avaluació ambiental i territorial estratègica, redacció del pla especial d'ordenació detallada i aprovació fixada per a l'estiu de 2025.

La llum verda a este pla especial permetrà la licitació del disseny del projecte d'urbanització. De moment, ni l'alcalde ni les fonts consultades per este diari han confirmat si els plecs tècnics es duran a terme a través d'un concurs obert a l'estil del Centre de Congressos o si s'apostarà per un concurs per invitació. Encara així, Barcala ha subratllat que el futur disseny del Parc Central el durà a terme un estudi d'arquitectura prestigiós perquè es tracta "d'una infraestructura estratègica en el model de ciutat”.

Vaixell almirall del model de ciutat

En la presentació, l'alcalde ha emmarcat el projecte del Parc Central en el model de ciutat Alacant 4D en el qual treballa l'Ajuntament per als pròxims 25 anys. “És la base que sustentarà el nou Pla General i aposta clarament per la creació de cinturons verds que connecten els barris i els nodes culturals, socials i econòmics”, ha explicat. Així mateix, Barcala ha assenyalat que “el Parc Central és el centre neuràlgic d'esta estratègia, un gran espai verd per a vertebrar barris tradicionalment separats per la bretxa ferroviària”.

Proposta d'equipaments a consulta del Parc Central
Proposta d'equipaments a consulta del Parc Central

Este model de ciutat advoca per una nova mobilitat que tindrà en l'estació intermodal el seu node central a través d'un espai subterrani integrat, polivalent i competent que distribuïsca les principals formes de transport col·lectiu de la ciutat com el tren, el tramvia, els autobusos i els taxis. De fet, el Parc Central és un dels vaixells insígnies d'una ciutat que també ha d'avançar en objectius com el desenvolupament del PGOU, l'esmentat Centre de Congressos, la demandada variant de Torrellano o la prolongació del TRAM cap a la zona sud d'Alacant, la integració del qual en el sector de l'OI/2 és una altra de les qüestions plantejades en la consulta pública.

L'ordenació d'este entorn, qualificat de “buit urbà” per l'Ajuntament en un comunicat, és d'especial transcendència per a Alacant i suposa una tasca pendent des de l'aprovació del Pla General l'any 1987, que va delimitar per a això l'Operació Integrada 2. Després de diversos intents infructuosos al llarg de més de 20 anys, la culminació de la redacció del pla especial d'ordenació estructural del sector l'estiu passat va ser una fita que va establir les bases del projecte per a atorgar el marc normatiu del pla especial d'ordenació detallada que ara es pretén dur a terme.

Destacats