Alacant

Alacant acull les primeres jornades crítiques contra el turisme massiu

Este dijous 26 i el dissabte 28 es duran a terme xarrades, debats i esdeveniments culturals que centren la mirada en el model turístic de la ciutat d'Alacant

1 minut

Cartell durant la manifestació del passat 13 de juliol a Alacant

El debat sobre el turisme massiu i les seues conseqüències per a la població local és necessari en diverses ciutats d'Espanya. Alacant no és l'excepció. Després de la manifestació del passat 13 de juliol, en la qual centenars de persones van recórrer els carrers del centre per a protestar contra la saturació turística, la plataforma Alacant, on vas?, que lidera este moviment, ha organitzat les primeres Jornades Crítiques Contra la Turistificación.

Estos col·loquis tindran lloc amb motiu del Dia Mundial del Turisme i busquen oferir un espai de reflexió i debat sobre l'impacte del turisme en la vida dels alacantins i alacantines. Així, les jornades es duran a terme este dijous 26 en la llibreria Fahrenheit451 i el dissabte 28 de setembre en l'Hort Comunitari de Carolines a través de xarrades, debats i esdeveniments culturals.

La massificació turística és un problema global amb impacte local. La problemàtica d'un turisme descontrolat implica la pujada del cost de la vida, la pèrdua d'identitat dels barris, la precarització de l'ocupació i la conversió d'habitatges en pisos turístics que encarixen els lloguers i expulsen als veïns i veïnes. En este sentit, el moviment crític que promou la plataforma advoca per posar fre a la saturació existent actualment i buscar solucions "sostenibles".

Manifestació contra el turisme massiu a Alacant

Un dels principis de la plataforma Alacant, on vas? és buscar l'equilibri entre l'activitat turística legítima i la convivència veïnal. Un discurs que sembla que va calant també a poc a poc en l'actual equip de govern de l'Ajuntament d'Alacant. En l'acte institucional celebrat amb motiu del Dia Mundial del Turisme, l'alcalde Luis Barcala va explicar que "la nostra responsabilitat consistix a governar pensant en el mitjà i llarg termini per a garantir un sector estable de creixement sostingut i sostenible".

Així mateix, el primer edil també va destacar que “no volem bambolles turístiques, sinó que Alacant es consolide com un model turístic de referència”. D'esta manera, Barcala va recordar durant l'acte les mesures que s'estan duent a terme com a regulació dels espais públics per a “fer-ho compatible amb el legítim interés de les empreses del sector “i també en el “reforç del control” dels apartaments turístics adherint-se al Decret llei 9/2024 del Consell. No obstant això, la plataforma considera les actuacions municipals i autonòmiques com a “insuficients”.

Programa i objectius de les jornades

Encara queda molt camí per recórrer per a tractar d'atallar la problemàtica, i estes primeres jornades obrin un espai de reflexió. La iniciativa d'Alacant, on vas? comença este mateix dijous 26 a partir de les 19 hores. La llibreria Fahrenheit451 serà l'escenari de l'acte titulat 'Turisme: Treballs de Merda', on la periodista malaguenya Ana Geranios presentarà el seu llibre Estiu sense vacances. Les filles de la Costa del Sol.

En l'obra, la seua autora exposa les dures condicions laborals en el sector turístic, i com moltes persones que treballen en ell a penes poden sobreviure amb prou faenes, en lloc de prosperar. Esta esdeveniment obrirà un debat sobre la precarització laboral en el sector turístic i les realitats que enfronten els qui depenen d'ell.

Per part seua, el dissabte 28 a les 18:30h l'Hort Comunitari de Carolinas acollirà el debat 'Pisos turístics. Què fer amb ells?'. En este espai de diàleg obert a tots els veïns i veïnes que decidisquen acudir, els assistents podran intercanviar opinions sobre els problemes que generen els habitatges destinats a ús turístic, com ara l'encariment dels lloguers i l'expulsió de veïns tradicionals dels seus barris. La idea és posar sobre la taula les conseqüències de l'especulació en matèria d'habitatge i plantejar solucions comunes.

Una vegada finalitze esta xarrada-debat, de 20:30h a 23 hores, i en el mateix espai de l'Hort Comunitari de Carolinas, tindrà lloc la festa 'Alacant, hey, ánde vas!'. En este cas, es tracta d'una trobada festiva amb picaeta, menjar, beguda, música i una rifa. Este esdeveniment pretén, a més de recaptar fons per a les activitats de la plataforma, crear un espai informal on les persones puguen connectar-se, relaxar-se i continuar debatent sobre el futur del turisme a Alacant en un ambient més distés.

Dos models enfrontats

La regidora de Turisme, Ana Poquet, reitera que "Alacant és tot turisme" i oferix xifres que, segons el seu punto de vista, avalen esta afirmació: aporta a l'economia de la ciutat entre el 15 i el 20% del PIB, i un percentatge similar per a l'ocupació; entre gener i agost s'han allotjat en hotels i apartaments més de 750.000 persones, la qual cosa suposa un 10% més que en el mateix període de 2023; i la previsió és que més de 225.000 creueristes facen escala en la capital de la Costa Blanca. Per part seua, l'edil subratlla que el Castell de Santa Bàrbara acabarà l'any fregant el milió de visitants, “un altre rècord històric”.

Però la ‘borratxera’ de dades és, precisament, un dels focus de lluita de la plataforma ‘Alacant, on vas?’. Eixe bon estat de salut turística de la ciutat és insostenible en el temps si no s'establix un model controlat. És per això que l'associació convida a tots els alacantins i alacantines a participar en estes jornades crítiques, amb l'objectiu de reflexionar sobre la problemàtica i involucrar-se de manera activa en la busca d'alternatives que no perpetuen un model de turisme massiu, sinó que aposten per un “desenrotllament respectuós amb la vida quotidiana de la ciutat”.

Etiquetes: