En el marc del Dia Mundial del Glaucoma, Alacant posa en marxa una nova campanya de revisions oculars gratuïtes per a conscienciar sobre la importància de la detecció precoç d'esta malaltia silenciosa. L'Ajuntament, la Fundació Jorge Alió i la Universitat d'Alacant (UA) col·laboren perquè els ciutadans puguen sotmetre's a estes proves especialitzades dimecres que ve 12 de març en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.
Enguany, com a gran novetat, s'incorpora l'avaluació del camp visual mitjançant realitat virtual. Així ho han presentat este matí les tres entitats que promouen esta campanya per a detectar el glaucoma a Alacant. Així, la regidoria de Benestar Social s'ha encarregat de difondre la jornada en centres socials, socioeducatius i de majors del municipi.
En la campanya de revisions realitzada en 2024, van participar 160 persones i es va detectar un 15% de casos positius de glaucoma. En paral·lel, Creu Roja a Alacant col·laborarà amb l'aportació de quatre voluntaris per a atendre les persones interessades en la campanya.
Segona causa de ceguesa en el món
L'objectiu, ha assegurat la regidora Begoña León, és "contribuir al fet que l'assistència siga la màxima possible, ja que és una gran oportunitat perquè els alacantins es revisen la vista i cuiden la seua salut visual, que a vegades és la gran oblidada”. En esta línia, la presidenta executiva de la Fundació Jorge Alió, María López, ha destacat que "previndre i detectar a temps el glaucoma és clau per a una bona salut visual”.

A més, ha recordat que “és una patologia causada per la pujada de la tensió de l'ull que provoca mal al nervi òptic i és la segona causa de ceguesa en el món”. Té especial incidència entre la població de més de 45 anys, sobretot en dones, i es coneix com a “ceguesa silenciosa”, perquè no provoca símptomes fins que està en fase avançada, per la qual cosa el diagnòstic primerenc és "crucial" per a evitar la pèrdua de visió.
Revisions amb realitat virtual
Les revisions gratuïtes es duran a terme per part d'estudiants voluntaris del Grau en Òptica i Optometria de la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant (UA), sota la direcció de la doctora Mar Seguí i la col·laboració del doctor David Piñero, que s'encarrega de la formació de l'alumnat.
En este sentit, la degana de la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant (UA), Magdalena García Irles, ha destacat el valuós que és per als alumnes la participació en esta campanya, “des del punt de vista formatiu, per l'oportunitat que els oferix de treballar amb professionals i instrumental de primer orde, així com per al foment de l'ètica professional”.
El professor David Piñero ha explicat que les proves consistixen en el mesurament de la tensió intraocular, l'anàlisi del fons retinal i del segment interior de l'ull i, com a novetat enguany, també una avaluació del camp visual, gràcies a la incorporació d'un aparell que utilitza realitat virtual.