Alacant conquista el cim gastronòmic en 2025

La ciutat serà la Capital Espanyola de la Gastronomia i prepara un ampli programa d'activitats

Guardar

Plat gourmet en un restaurant d'Alacant
Plat gourmet en un restaurant d'Alacant

La riquesa culinària i la tradició de cada plat ha consolidat a Alacant com una destinació turística imprescindible per als amants de la gastronomia. Els arrossos alacantins i un rebost mediterrani privilegiat que combina productes frescos de la mar i de l'horta, han convertit a la ciutat en un reclam per als qui busquen experiències culinàries. Una identitat pròpia que seduix a milers de visitants i que li ha catapultat com a Capital Espanyola de la Gastronomia en 2025.

Així ho ha anunciat este dimarts 26 de novembre la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET) i la Federació Espanyola d'Hostaleria. Després de quedar-se a les portes d'aconseguir-ho en 2024, Alacant aconseguix ara un reconeixement que marca una fita en la seua projecció com a referent culinari. A més, l'alcalde, Luis Barcala, assenyala que esta capitalitat generarà més de 15 milions d'euros d'impacte en promoció i difusió.

D'esta manera, Alacant pren el relleu d'Oviedo i es prepara per a un any ple de sabors, innovació i promoció turística a través d'un ampli programa d'activitats per al públic en general i per a professionals del sector. Una “gran notícia” que ha anat acompanyada de l'enquesta de la revista Forbes que ha tornat a situar a la capital alacantina entre les tres millors ciutats per a viure, després de València i Màlaga.

Gastronomia i turisme: un binomi estratègic

El primer edil reconeix que el nomenament d'Alacant com a Capital Espanyola de la Gastronomia suposarà “un abans i un després” i suposa un impuls en "l'aposta estratègica” turística de la gastronomia en la qual el Patronat de Turisme porta anys treballant. “És una gran notícia que reconeix la nostra cuina singular, la qualitat dels productes locals i l'esforç dels nostres hostalers”, subratlla Barcala.

De fet, diversos estudis arrepleguen que entre el 25% i el 40% dels viatgers trien el seu destí en funció de l'oferta gastronòmica, i un 26% del gasto turístic es destina a gaudir dels plats típics i el menjar local. En este sentit, la gastronomia alacantina ha sigut durant anys un motor clau per a atraure turistes com un paradís de sabors, des dels peixos frescos de la llotja fins a les coques, vins o dolços com el torró de Xixona.

La regidora de Turisme, Ana Poquet, ha mostrat el seu entusiasme pel nomenament: “Estem feliços per este reconeixement i amb moltes ganes d'implementar el programa d'activitats dissenyat per a maximitzar esta oportunitat al costat del sector hostaler”. Entre les iniciatives previstes s'inclouen showcookings, rutes gastronòmiques i esdeveniments en fires internacionals, amb l'objectiu de posicionar Alacant com una referència culinària.

El sector hostaler, que genera un terç de l'ocupació a la ciutat, serà un dels grans protagonistes en este impuls en el qual es pretén realitzar, almenys, una activitat mensual al carrer. El programa, apunten fonts municipals, buscaran exaltar la versatilitat de la gastronomia alacantina, amb els arrossos com a plat estrela, sense deixar de costat altres “joies locals” com el calder o les salaons.

Arxivat a:

Destacats