La neteja als carrers d'Alacant està en procés d'experimentar una transformació. Però a més de l'esforç de barredoras, operaris i nous contenidors, el vertader canvi requerix la col·laboració de veïns i veïnes. Amb este esperit naix la campanya "Fem Alacant més neta", una iniciativa de l'Ajuntament que reforça els serveis municipals de neteja i, al mateix temps, fa una crida a la consciència ciutadana.
El vicealcalde i regidor de Neteja Viària i Gestió de Residus, Manuel Villar, ressalta que "des de l'Ajuntament hem anat introduint millores i ajustos en el servei, però la consciència cívica és imprescindible". És per això que el responsable de l'àrea apel·la a la col·laboració ciutadana en "assumptes molt bàsics com baixar el fem fora de l'horari, deixar bosses o cartons fora del contenidor o tirar al sòl burilles, xiclets o papers".
En este sentit, Villar recorda que "en 2024 hem doblegat el nombre de sancions i renovat l'ordenança municipal de neteja amb major inspecció i elevant les quanties de les multes en els aspectes que més preocupen els alacantins segons l'enquesta realitzada pel servei". L'edil emfatitza, entre altres, no recollir els excrements de les mascotes o deixar abandonats estris sense avisar al servei de recollida.
Més personal, més recursos, més neteja
Un dels pilars d'esta campanya és la millora dels recursos municipals. La responsable de comunicació de Netial, Isabel Luján, explica que en este últim any amb la renovació de la contracta, l'Ajuntament ha dut a terme l'adquisició de 300 nous vehicles "més eficients i sostenibles", ha augmentat el nombre de professionals fins més de 350, aix

A més, l'empresa adjudicatària del servei també ha distribuït 2.200 nous contenidors per a facilitar la recollida selectiva d'envasos i paper, s'ha desplegat en tota la ciutat el contenidor marró per a la recollida del residu orgànic –que a més permet reduir l'import de la nova taxes de fems que va entrar en vigor este 2025–, i s'ha activat un nou servei de retirada d'estris més "còmode, fàcil i gratuït".
La lluita contra l'incivisme
La campanya es recolza en la necessitat que estos recursos vagen acompanyats d'una resposta ciutadana. "Podem tindre la millor maquinària i els millors equips, però sense col·laboració no hi ha neteja que valga", subratlla Villar. Per això, el seu disseny s'articula des d'un to implicativo utilitzant el "nosaltres" i anticipant la informació en xifres sobre les millores que l'Ajuntament d'Alacant ja ha posat en marxa.
El que es demana en els diferents missatges és, per tant, evitar que les mascotes embruten els carrers, no tirar xiclets i burilles al sòl, utilitzar sempre les papereres i els contenidors i demanar cita prèvia per a la recollida d'estris en el telèfon que Netial ha posat a la seua disposició. Luján ha apel·lat a la "corresponsabilitat" d'Ajuntament, empresa i usuaris per a aconseguir l'objectiu de mantindre la ciutat neta.

"Hem dissenyat una campanya conciliadora, pròxima i directa", explica Lucía de la Vega, responsable de l'agència alacantina Gettingbetter, encarregada del projecte. "Volem que els alacantins se senten part del canvi", emfatitza. Aix
Totes les escenes estan recreades en el context dels carrers d'Alacant, on es poden reconéixer la plaça d'Estels, Mercat, Esplanada o el castell de Santa Bàrbara. S'utilitzen fons plans i molt coloristes, i es treballa sobre quatre missatges específics associats als principals problemes detectats, sempre sota un lema comú: "Fem Alacant més neta" i mantenint una invitació a l'acció "comencem hui?".