Alacant estrenarà tres noves línies d'autobús l'1 de febrer

La nova contracta de transports de la capital inclou novetats com una major freqüència i durarà 10 anys

Guardar

AUTOBÚS URBANO ALICANTE
AUTOBÚS URBANO ALICANTE
Hui s'han presentat a l'Ajuntament d'Alacant les novetats que portarà amb si la nova contracta de transports de la ciutat. Aquesta adjudicació durarà els pròxims 10 anys i començarà dimecres que ve 1 de febrer. Entre els grans canvis que suposa aquest acord, destaquen les noves línies d'autobús, com són la 14, que recorrerà la Gran Via i la 28 que donarà servei a la zona de Sant Joan i el Cap de l'Horta i la 7P que connectarà la ciutat amb els polígons industrials. Així mateix, la freqüència d'algunes línies ja consolidades s'ha reduït.Quant al nou autobús 14, es tracta d'una línia circular que ve a substituir a les antigues 6A i 6B, que deixen de funcionar. Aquest nou transport recorrerà tota la Gran Via, tenint la primera parada en Jesuïtes de l'Avinguda de Dénia i arribant fins a la Plaça de la Vinya, passant també per Illa de Corfú i el barri de la Florida. A més, tindrà una freqüència de 25 minuts que no variarà tampoc en caps de setmana, ni festius.El regidor de Transport, Manuel Villar, ha declarat que la idea que tenen des de l'ajuntament amb aquesta línia és que connecte amb tots i cadascun dels autobusos que baixen al centre de la ciutat perquè es puga servir d'ajuda per a arribar a les zones més allunyades.Així mateix, l'altra nova línia circular, la 28, derivarà a la línia 22 cap al PAU 5, que no tenia connexió per autobús fins ara. A més, també provoca que la línia 9 que va des del centre d'Alacant fins a la platja de Sant Joan tinga un recorregut molt més directe i una major freqüència.La línia 28 funcionarà cada dia amb una repetició de 20 minuts els dies laborals i 30 els caps de setmana i festius. Quant al seu recorregut, connecta l'Hospital de Sant Joan, Vicent Hipòlit, Miriam Blasco, Cap de l'Horta i l'Avinguda de les Nacions. Villar ha manifestat que es tracta d'un "servei necessari" perquè ve a actuar en la zona més poblada d'Alacant que no tenia línia d'autobús.En relació amb la nova línia 7P, es tracta d'un desdoblament de l'antiga 7 que passarà per les avingudes d'Aguilera i d'Oriola i arribarà fins als polígons tant de Pla de la Vallonga com de Les Talaies. A més, aquesta línia també servirà per a donar un millor servei a algunes partides com pot ser El Rebolledo. Tindrà una freqüència d'1 hora i només estarà disponible els dies laborals.La línia 7 continuarà passant pel barri de Princesa Mercedes i pel Centre Penitenciari, però a més connectarà amb el Centre de salut i d'especialitats de *Babel, amb el Centre Comercial Porta d'Alacant i tindrà parades amb transbord amb les línies 2, 3, 4 i 14.La línia 22, gràcies a la implantació de la nova 28 oferirà un nou servei al PAU 5. Tindrà parades en Plaça de la Corunya, Avinguda Costa Blanca, la glorieta de la Democràcia, Maestre José Garberí i l'avinguda de la Constitució. Villar s'ha mostrat convençut que aquesta línia serà un èxit, ja que aquesta zona no tenia abans cap mena de connexió amb la ciutat.

Altres canvis importants dels nous autobusos

A més de les novetats en les línies ja comentades, hi haurà altres autobusos que tinguen també canvis significatius:
 • Línia 11 i 11H: La línia 11H canviarà el seu itinerari els dies laborables i passarà, en lloc de per Pintor Xavier Soler, per Vicent Reyes, Cristóbal Pardo i León de Nicaragua, a més tindrà nova capçalera en Colònia Requena. Quant a la línia 11, aquesta mantindrà les seues parades els caps de setmana i ja no passarà per Divina Pastora.
 • Línia 9: L'autobús del barri de Carolines ja no passarà per la Plaça Santa Teresa, les Cigarreres, ni Poeta Zorrilla. Ara, quan viatge en el sentit Nacions, anirà per l'Avinguda de Xixona i girarà per Jaume Segarra fins a Pius XII, on recupera el seu itinerari habitual. Així mateix, en l'altre sentit ja no passarà per Sant Mateu i el farà pels carrers *Góngora, Amadeu de Savoia, el Pinós i pel carril bus de Maestre Alonso i Xixona fins a arribar a Plaça d'Espanya.
 • Línia 27: Tindrà la seua nova capçalera Estels i deixa de passar per Catedràtic Soler, Alcalde Carbonell i Avinguda de Mèxic. En canvi, des d'Óscar Esplá anirà fins a Casa Mediterrani i per l'Avinguda d'Elx, on tornarà al seu itinerari usual.
 • Línia 12: Prolonga el seu itinerari d'Estels a Porta de la Mar, encara que aquest canvia en el barri de Joan Pau II, on la parada Creu Roja es farà en el sentit Porta de la Mar i la parada Lluís Rivera en el de Joan Pau II. A més, deixa de passar per Antonio Martín Trenco i passarà per Pintor Gisbert.
 • Línia 5: En el sentit Rambla, deixa de passar per Ordinari dels Rius. En canvi, donarà servei al Centre de Salut de Sant Blai i passarà per Antonio Martín Trenco i Sant Joan Baptista, on recuperarà el seu itinerari usual.
 • Línia 10: Aquest servei canviarà el seu recorregut al voltant del Centre comercial Vistahermosa. Ara anirà des de Plaça Castalla, passant per Pintor Amorós i per darrere del centre comercial.
Així mateix, la llançadora al Castell (CSB) també pateix canvis. Es prolongarà des de la plaça Gómez Ulla (MARQ) fins a Porta de la Mar per a facilitar l'accés al Castell de Santa Bàrbara, a més s'habilitaran les parades de MARQ-Castell (TRAM), Postiguet-Passarel·la i Porta de la Mar. Aquesta llançadora tindrà una freqüència variable que s'optimitzarà en els mesos de temporada alta.

Canvis en les línies nocturnes

Aquesta nova contracta també porta millores en les línies nocturnes d'Alacant. Quant a la 3N, ara serà molt més directa unint Porta de la Mar amb Plaça de Lluna, la qual cosa augmentarà la seua freqüència entorn al cap de 40 minuts. Així mateix, la línia 22N ara eixirà de Porta de la Mar i tindrà l'itinerari habitual de la línia diürna 22.D'altra banda, es crea la línia 13N, que permetrà aqueix augment de freqüència de l'autobús 3N, ja que ve a substituir-li en la part nord, també eixirà de Porta de la Mar.

Altres novetats

Si bé aqueixos són tots els canvis que porta per a les línies d'autobús la nova contracta adjudicada a UTE MIA, també hi ha altres novetats significatives, entre elles es pot destacar:
 • Una freqüència major en les línies 1, 2, 3, 6, 8, 10 i 12 que veuran reduïts els seus temps d'espera gràcies a tots els canvis i les noves línies.
 • Les línies, a més de mantenir el número com sempre, vindran identificades per colors perquè siga més fàcil reconéixer cada autobús.
 • Es podrà trobar en les parades plans esquemàtics de les línies, com es fa amb el metre de grans ciutats.
 • Les parades perden el seu número i ara estaran identificades només pel nom.
 • La nova aplicació permetrà recarregar els bons directament des del telèfon sense necessitat d'anar a un local autoritzat, així com consultar informació en temps real sobre les línies d'autobusos.

Cap a un transport més sostenible

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha anunciat que s'estan treballant perquè més de la meitat de la flota d'autobusos de la ciutat siguen híbrids o totalment elèctrics, encara que ha advertit que això s'anirà implementant al llarg dels pròxims anys.A més, s'ha mostrat molt satisfet amb aquesta nova contracta, ja que ha assegurat que es tracta d'un "gran pas" cap a la digitalització i la modernització del transport públic alacantí que és cada vegada més eficaç.
Destacats