La mobilitat sostenible és un pilar clau en la transformació urbana moderna, ja que contribuix a la reducció d'emissions de gasos contaminants, disminuix la congestió del tràfic i millora la salut dels ciutadans. Optar per mitjans de transport alternatius com l'ús de la bicicleta, els vehicles elèctrics o caminar, no solament ajuda a preservar el medi ambient, sinó que també millora la qualitat de vida en les ciutats. Les àrees urbanes amb menor ús de vehicles privats són més habitables, menys sorolloses i compten amb espais públics més accessibles i assegurances.
En este context, la Setmana Europea de la Mobilitat s'ha consolidat com un esdeveniment fonamental per a conscienciar sobre estos temes. I una ciutat com Alacant no faltarà a la cita entre este dilluns 16 i el diumenge 29 de setembre amb un variat programa d'activitats gratuïtes que busca fomentar l'ús de mitjans de transport més sostenibles i promoure una cultura de mobilitat responsable. La iniciativa inclou tallers i rutes per als vianants, així com a esdeveniments familiars de gran envergadura com la Ciclovía Litoral i l'XI Dia de la Bici.
Tallers per a reparar bicicletes
La Setmana de la Mobilitat s'inicia amb una nova edició dels tallers d'assessorament per a aprendre a reparar bicicletes i conduir patinets elèctrics de forma segura en horari de 9h a 14h i de 17h a 20 hores. Estos tallers estan oberts a persones de totes les edats i no requerixen inscripció prèvia, facilitant que qualsevol ciutadà puga millorar les seues habilitats. En este sentit, l'activitat es desenvoluparà en la plaça de la Vinya (dilluns 16), en la carpa situada en el mercat ambulant de Teulada (dimarts 17), en la confluència de la glorieta Esportista Sergio Cardell amb Historiador Vicente Ramos (dimecres 18), en la calle Pare Esplá (dijous 19) i en la plaça de l'Ajuntament (divendres 20).
En paral·lel, i després de l'èxit de la passada edició, este 2024 es duran a terme en les mateixes ubicacions classes per a aprendre a conduir patinets elèctrics en la ciutat. L'horari d'estos tallers serà de 17 a 20 hores i està dirigit a majors de 16 anys. En este cas, comptarà amb una part teòrica que abordarà qüestions com l'ús del casc, velocitats, edat mínima, utilització del mòbil i auriculars; i una part pràctica en un itinerari supervisat per la Brigada Ciclista de la Policia Local. Igual que en altres activitats, serà necessària la inscripció en la web de la Setmana de la Mobilitat d'Alacant.
Rutes per als vianants i activitats ciclistes
Un altre dels atractius de la programació són les rutes per als vianants per diferents zones emblemàtiques d'Alacant. Estes rutes estan pensades perquè els participants redescobrisquen la ciutat des d'una perspectiva més tranquil·la i propera a l'entorn. El dimarts 17 de setembre es realitzarà la primera ruta pels parcs singulars del centre, partint des de la plaça del Paseíto de Ramiro. El dimecres 18, el recorregut s'estendrà per l'acabada d'estrenar via verda i les platges de l'Almadrava i l'Albufereta, amb eixida des de l'Estació de la Marina. Finalment, el dijous 19, els interessats podran realitzar una ruta cultural pel casc antic i el barri de SantaCreu , començant des de la plaça de l'Ajuntament.
Al seu torn, el divendres 20 de setembre amb la Jornada Biciescuela, on els estudiants de secundària tindran l'oportunitat de recórrer la ciutat amb bicicleta, sota la supervisió de la Brigada Ciclista. Esta activitat busca no solament fomentar l'ús de la bicicleta entre els més joves, sinó també educar-los en la convivència en la via pública i en les bones pràctiques de seguretat vial.
El dissabte 21 de setembre es desenvoluparà la tradicional Yincana Torres de l'Horta, un esdeveniment familiar pensat per a ciclistes i usuaris de vehicles de mobilitat personal. Amb un recorregut de 13 quilòmetres a través dels camins rurals de Benimagrell i l'Horta, esta activitat combina esport i diversió en incloure proves d'habilitat que els participants hauran de superar. Les eixides tindran lloc a les 10h i 11.30 del matí, amb premis i segells en les cartilles dels participants que superen les diferents proves.
I, per descomptat, entre els esdeveniments principals es troba la Ciclovía Litoral, programada per al diumenge 22 de setembre. Durant este dia, el tram que connecta la Porta del Mar amb l'avinguda de la Vila Joiosa es tancarà al tràfic, la qual cosa permetrà als ciclistes recórrer lliurement la costa d'Alacant, gaudint de les magnífiques vistes de la badia. En paral·lel, l'avinguda Juan Bautista Lafora es transformarà en un espai lúdic, amb activitats familiars que inclou música en directe, jocs per als més xicotets, un rocòdrom i circuits de "bicis boges". Esta jornada s'organitza en col·laboració amb la Fundació Lukas, que també fomentarà la mobilitat inclusiva amb bicicletes adaptades.
L'XI Dia de la Bici tancarà la programació
La Setmana Europea de la Mobilitat culminarà el diumenge 29 de setembre amb l'esperat XI Dia de la Bici, organitzat en col·laboració amb Cadena 100. Este esdeveniment, pensat per a gaudir en família, comptarà amb dos recorreguts: un d'infantil i un altre general. El recorregut infantil, dissenyat per a xiquets majors de 8 anys, començarà a les 10.30 del matí en el carrer el Camp de Mirra, i seguirà per un circuit delimitat per l'avinguda Doctor Jiménez Díaz i entrada en l'aparcament del carrer Teulada.
Per la seua banda, el recorregut general tindrà una forma circular i començarà a les 11 hores des del carrer Teulada, travessant punts clau com la Gran Via, Esportista Navarro Olcina, Pare Esplá, avinguda de Denia, Jovellanos, Juan Baptista Lafora, plaça Porta del Mar, passeig Conde de Vallellano, avinguda de Loring, Pintor Aparicio, avinguda Eusebio Sempere, Catedràtic Soler, Alcalde Lorenzo Carbonell i Gran Via fins al punt d'inici.