Alacant incrementa els imports de tots els espectacles pirotècnics per a les festes de Fogueres

L'import de cada mascletà augmenta en 2.500 euros, puja 1.000 euros per als castells de focs artificials i se situa en 7.000 euros per al tret de la palmera

Guardar

hogueras Alicante
hogueras Alicante
L'ajuntament d'Alacant enguany assumirà el cost de tots els espectacles pirotècnics incloent les mascletàs d'Estels que venia sufragant la Federació de Fogueres. Es reforça la dotació econòmica per a garantir la qualitat i així atendre les peticions que realitzaven els professionals del sector que s'ha vist agreujat per la pandèmia i la pujada de costos i materials. S'incorpora, a més, un premi en metàl·lic de 1.000 euros per a la pirotècnia guanyadora del certamen de mascletàs, segons les bases del concurs 'Espectacles Pirotècnics dels Fogueres de Sant Joan'."Era una petició que ens havien fet les empreses del sector, per a poder presentar les seues propostes amb major qualitat. Com és una qüestió lògica i tenint com a objectiu fer costat a la festa i la indústria pirotècnica, s'han augmentat els imports per a rebre mes ofertes que repercutiran en la varietat i el nivell de tots els trets pirotècnics", ha explicat aquest dimecres el regidor de Festes, Manuel Jiménez.Els preus de les mascletàs d'enguany, que seran disparades des del 18 al 24 de juny en la Plaça dels Estels, s'han incrementat dels 6.000 euros del passat any, a 8.500, equiparant-les a les quals es disparen en les Falles de València. Els castells de focs artificials estaven fixats en 2022 en 18.000 euros i el guanyador del concurs va percebre 1.500 euros. Enguany s'incrementa en 1.000 euros cada castell i l'empresa guanyadora rebrà 2.000 euros. Els castells es continuaran disparant des de la platja del Cocó entre el 25 i el 29 de juny. La Palmera de la Nit de Sant Joan, el cost anterior de la qual oscil·lava sobre als 5.000 euros, ix a concurs per 7.000 euros.El concurs engloba la contractació de les mascletàs, els castells de focs artificials i la Palmera. En els últims anys era l'Ajuntament qui contractava el tret dels castells de focs artificials i la Palmera, mentre que la Federació de Fogueres es feia càrrec de les mascletàs.

Les mascletàs

La duració mínima de cada mascletà serà de 5'30'' minuts, sense comptar els trons d'avís. La duració màxima s'estableix en set minuts. El pes màxim autoritzat de la matèria detonant serà de 80 quilos i la matèria reglamentada de 150 quilos. El calibre màxim autoritzat dels trons d'avís i de les carcasses de tro i altres artificis pirotècnics serà de 50 mm. El tro terreste i els volcans tindran un calibre màxim de 50 mm. Està expressament prohibit el tret de canyes voladores.

La Palmera

L'avís del començament de la Palmera el conformaran tres carcasses de tro de 75 mm. Estarà composta per un mínim de 1.000 coets imperial de calibre 20 mm. El color serà blanc i haurà de garantir un llagrimeig intens. A la conclusió del tret s'hauran de disparar dues carcasses de tro de 75 mm com a avís de finalització. El pes total dels artificis pirotècnics haurà de ser superior a 75 kg NEC i igual o inferior a 99 kg NEC. Tindrà una duració mínima de 18 segons. En el moment central del tret, haurà d'aconseguir un radi mínim de 300 metres.

Castells de focs artificials

La duració mínima de cadascun dels castells de focs artificials serà de 15 minuts, descomptant els trons d'avís. Els trets s'hauran d'efectuar ininterrompudament sense solució de continuïtat. El calibre màxim dels artificis pirotècnics serà de 175 mm sense carcasses ni canvis de repetició. Es podran disparar, no obstant això, carcasses de canvis de repetició de calibres que no superen els 125 mm. El conjunt dels artificis pirotècnics que conformen la seqüència de tret haurà d'igualar o superar els 350 kg NEC. Els focs seran, principalment, aeris. Sí que podrà haver-hi focs aquàtics. Els artificis pirotècnics s'orientaran, sempre, a la mar.
Destacats