Alacant 'enfortix' el seu pulmó verd amb una activitat de reforestació i senderisme

La Muntanya Orgegia acull l'onzena edició de la iniciativa 'Alacant Renaix' amb una jornada familiar per a plantar més de 2.000 arbres

Guardar

Reforestació del Mont Orgegia a Alacant
Reforestació del Mont Orgegia a Alacant

La ciutat d'Alacant durà a terme una nova jornada de reforestació en la Muntanya Orgegia en el marc del projecte Alacant Renaix. La iniciativa, organitzada per l'associació Enamorats d'Alacant, té com a objectiu la recuperació i ampliació dels espais forestals a la ciutat. En esta edició, la reforestació abasta una extensió de 10.000 metres quadrats amb la plantació de 2.000 arbres i arbustos autòctons.

L'activitat, que també inclou la sembra de llavors de diverses espècies mediterrànies, es realitzarà el dissabte 1 de març i està oberta a totes les persones interessades a participar mitjançant inscripció prèvia en la web www.alicanterenace.es. S'estima l'assistència de 2.000 voluntaris, entre els quals s'inclouen grups de Scouts, persones en risc d'exclusió social i persones amb diversitat funcional.

Al seu torn, l'organització preveu que un 65% dels participants siguen xiquets i xiquetes, amb l'objectiu de fomentar la conscienciació ambiental des d'edats primerenques. De fet, l'esdeveniment comptarà també amb tallers formatius dissenyats per a incidir en la importància de cuidar l'entorn mentre es gaudix d'activitats en contacte amb la naturalesa. La jornada gratuïta de reforestació de la Muntanya Orgegia se celebrarà de 10h a 13 hores.

Activitats complementàries de conscienciació

A més de la plantació d'arbres i els tallers educatius, la jornada de reforestació estarà acompanyada d'un esmorzar gratuït amb fruita i beguda i de diferents activitats didàctiques dirigides a tots els públics. Entre les propostes programades destaquen:

  • Elaboració de bombes de llavors: una tècnica utilitzada per a la reforestació de zones de difícil accés.
  • Creació de menjadores i nius per a ocells i ratapinyades: una iniciativa per a fomentar la biodiversitat a l'entorn de la Muntanya Orgegia.
  • Taller de pintura amb fulles: una activitat creativa centrada en el reconeixement de la flora local.
  • Pintacaras amb motius d'insectes: una proposta lúdica per a sensibilitzar als més xicotets sobre la importància dels pol·linitzadors en els ecosistemes.
  • Ruta senderista per la Muntanya Orgegia per a conéixer millor la riquesa natural de l'entorn.

Recursos tècnics

L'Ajuntament d'Alacant col·laborarà amb la jornada proporcionant suport tècnic i material necessari per al seu desenvolupament. Entre els recursos que es posaran a la disposició dels participants s'inclouen cubs, aixades i infraestructures de reg per degoteig, garantint el manteniment de les àrees reforestades a llarg termini. A més, l'administració també subministrarà els plançons i llavors destinats a la reforestació.

El projecte Alacant Renaix celebra este 2025 la seua onzena edició, consolidant-se com una de les iniciatives ambientals més importants de la ciutat. Des del seu inici, l'associació Enamorats d'Alacant ha treballat en la recuperació d'espais verds en col·laboració amb l'Ajuntament i diversos col·lectius ciutadans.

Daniel Aguilar, director del projecte, ha destacat la trajectòria d'esta iniciativa: "Este esdeveniment no sols busca recuperar la Muntanya Orgegia, sinó també involucrar a la societat en la protecció de l'entorn natural". Per part seua, el vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha subratllat que "la col·laboració entre l'administració, les associacions i la ciutadania permet millorar i preservar els nostres espais naturals".

Esta acció forma part de l'estratègia municipal per a potenciar la sostenibilitat i la conservació dels ecosistemes urbans, alineant-se amb l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. En particular, la reforestació contribuix als objectius de lluita contra el canvi climàtic (ODS 13), la protecció i restauració dels ecosistemes terrestres (ODS 15) i l'enfortiment d'aliances entre diversos actors socials (ODS 17).

Destacats