Després del primer any de mandat d'esta legislatura, l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha fet un balanç “positiu” de la gestió, les iniciatives i els projectes duts a terme al llarg d'este període. El primer edil ha incidit en la projecció futura de la ciutat a través del model Alacant 4D i ha avançat que es preveu un creixement pròxim als 140.000 habitants fins a arribar al mig milió en els pròxims 25 anys.
Així, Barcala ha defés que Alacant viu “el millor moment de la seua història” i ha posat en valor la redacció del Pla General d'Ordenació Urbana, que es presentarà durant la tardor, i que pretén respondre en matèria de vivenda, infraestructures i planificació a eixe presumible creixement de població. “Totes les inversions, el desenvolupament i tota la transformació va orientada a eixe escenari a 25 anys vista. Ningú serà capaç de predir el futur, però hem de fer un pronòstic”, ha subratllat.
En este sentit, el primer edil ha recalcat la importància de "l'ambiciós projecte d'inversions per a transformar la ciutat, amb actuacions en tots els barris i increment de servicis públics com la neteja, transport o seguretat”. Al seu torn, ha emfatitzat la calendarització de la carrera professional del funcionariat o la implantació dels alts càrrecs directius en el consistori, així com la política de vivenda.
De fet, Barcala ha subratllat que “un dels principals objectius és pal·liar la dificultat d'accés a la vivenda per a tothom, particularment per als joves”, i ha avançat que planegen impulsar la construcció de 6.000 vivendes en este mandat, de les quals prop de 1.500 estaran subjectes a preu públic i la resta de preu lliure; així com altres projectes de vivendes socials dins del Pla Viu de la Generalitat amb la posada a la disposició de l'administració autonòmica de huit parcel·les municipals.
Ampliar el sòl turístic
Un altre dels temes tractats ha sigut el turisme. En esta línia, Barcala ha enaltit la “bona salut" del sector, amb un augment de rendibilitat que considera que la ciutat està aprofitant. Així mateix, ha esmentat la Càtedra Turisme Ciutat d'Alacant, per a basar les decisions en estudis científics, i ha avançat que la pròxima tardor es presentarà el Baròmetre Turisme Alacant per a “tindre dades reals i contrastades que permeten prendre les millors decisions possibles”.
D'altra banda, l'alcalde també ha assenyalat que treballen amb la Generalitat per a “generar sòl turístic de qualitat” destinats a usos alojativos. Per a això, el Pla General dissenyarà zones reservades a ús hoteler i ha tornat a posar damunt de la taula la Càtedra per a recordar que s'encarregarà de l'estudi sobre la capacitat de les vivendes turístiques per a conéixer “on podrien estar els límits i quines són les mesures per a la regularització del sector”.
Quant a urbanisme, Barcala ha sostingut que les actuacions busquen realitzar “una ciutat cada vegada més amable, per als vianants, més pensant en les persones i en el vianant”. En este sentit, l'alcalde aposta per una ciutat “policèntrica” amb els barris com a unitats de convivència connectats a través de zones verdes i amb dotacions que els facen pràcticament autosuficients. A més, ha avançat reforços també en l'àmbit del transport públic i la intenció de traslladar el trànsit del front litoral a l'interior convertint l'A70 en una ronda metropolitana, que se sume a una nova ronda en l'A79, la conclusió de la Via Parc i la Gran Via.
La variant de Torrellano, una prioritat
Pel que respecta a la reivindicació de la variant de Torrellano, l'ha qualificada de “prioritat absolut” i ha defés que “tots els passos donats fins ara no cauen en sac foradat”. “Continuem avançant en la direcció de l'execució de la variant de Torrellano com a única la solució per a Alacant; no a l'electrificació o alternatives provisionals”. Així mateix, ha anunciat que en els pròxims dies s'iniciarà un procés de consulta ciutadana per al desenvolupament del pla especial detallat del Parc Central i ha sostingut que treballaran “per accelerar al màxim els terminis inicialment previstos”.
D'altra banda, ha afirmat que la ciutat compta amb més de 3 milions de metres quadrats de zones verdes amb 123.000 arbres, i que s'han plantat “més de 15.000 unitats en els últims quatre anys”, així com la creació d'espais bioclimàtics. També ha citat l'electromovilitat en el transport públic amb autobús urbà i ha indicat que treballen en el desenvolupament del Pla d'Implantació de la Zona de Baixes Emissions.
En definitiva, Barcala ha sostingut que ha sigut un primer any de legislatura “molt productiu”, amb projectes que ja han vist la llum i amb la posada en marxa d'uns altres que “permetran continuar dissenyant eixa ciutat d'Alacant més moderna que volem tots i cap a la qual pas a pas ens anem dirigint. Un primer any en què hem continuat avançant en el desenvolupament urbà, econòmic i social de la nostra ciutat”.
Reaccions del bloc progressista
Els portaveus dels grups de l'oposició d'esquerres han criticat el balanç realitzat pel primer edil. La portaveu del grup municipal socialista, Ana Barceló, ha acusat el govern municipal de no impulsar “mesures per a reduir la bretxa social, combatre la desigualtat entre els barris, facilitar l'accés a la vivenda o impulsar els grans projectes, que continuen bloquejats”.
Per part seua, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, ha criticat el que ha qualificat de “míting electoral” i ha censurat la falta de concreció de Barcala sobre els projectes. Per això, ha exigit que, en un mes, faça un debat de l'estat de la ciutat amb l'oposició. “Sembla que en comptes d'un alcalde és un promotor urbanístic, vol construir 2.000 vivendes a l'any, quan en sis anys no ha construït ni una”, ha denunciat.
Finalment, el portaveu municipal d'Esquerra Unida Podem, Manolo Copé, ha acusat Barcala de “maltractar a les treballadores i treballadors públics” i de no tindre un model de ciutat, al mateix temps que “continua talant arbres indiscriminadament”. A més, ha censurat que el seu “únic model per al turisme és la sobreexplotació i no és capaç de posar límit ni als pisos turístics ni a l'arribada massiva de creuers”.