Alacant redefinix la zona blava i taronja: barris, places i novetats

El nou pla per a l'estacionament regulat ajusta la seua expansió prevista a la ciutat i prioritza la gratuïtat per a residents

Guardar

Parquímetro de una zona azul
Parquímetro de una zona azul

Frenada a la nova zona blava i taronja a Alacant. L'Ajuntament ha modificat els seus plans inicials respecte a l'ampliació de l'estacionament regulat (ORA) a la ciutat. El creixement en el nombre de places s'establix finalment en unes 3.000, que se sumaran a les més de 1.800 que ja estan en ús, i es garantix la gratuïtat per als residents. A més, s'han descartat barris contemplats en un primer moment.

El vicealcalde i portaveu de l'equip de govern, Manuel Villar, va confirmar este dimarts els canvis en el projecte i va assegurar que "la idea fonamental és defensar als veïns i veïnes". En este sentit, va destacar que la implantació del nou sistema ORA a Alacant respon a la necessitat d'ordenar l'estacionament en aquelles zones amb una alta demanda, així com millorar i facilitar l'accessibilitat i l'aparcament per als residents.

Tráfico en la zona de la avenida de Jovellanos en Alicante
Trànsit en la zona de l'avinguda de Jovellanos a Alacant

És per això que l'Ajuntament ha decidit que totes les places de zona taronja, tant les existents com les prop de 2.500 de nova creació que s'inclouen en la mesura, siguen gratuïtes en tota la ciutat, eliminant el cost actual de 0,30 euros diaris. A més, els residents empadronats en estes àrees podran estacionar als seus carrers o en barris confrontants fins a cinc dies consecutius sense necessitat de moure el vehicle.

Barris inclosos

En la proposta inicial presentada al novembre de 2024, l'estudi de viabilitat anunciat pel regidor Carlos de Juan contemplava l'ampliació de les zones blava i taronja en barris com a Sant Blas, Campoamor, Altell, Carolinas Baixes, El Pla-Hospital i Platja de Sant Joan. No obstant això, l'Ajuntament ha exclòs estes àrees del pla després que una desena d'associacions veïns crearen una plataforma per a oposar-se a la mesura.

Manuel Villar assegura que en estos barris "no hi haurà una sola plaça ni blava ni taronja". Toto i aixó, la regulació s'aplicarà en altres zones on es considera "necessari" millorar la mobilitat i la disponibilitat d'aparcament. Les noves places regulades es concentraran en Benalúa, Alipark i Princesa Mercedes. També s'estendran a una àrea més amplia les existents en el les zones perimetrals del Centre Tradicional alacantí.

En total, dels 3.000 estacionaments 2.500 seran de zona taronja gratuïta i els 500 restants estaran subjectes a pagament. L'equip de govern apunta que un dels motius que han portat a la implantació d'estes noves places en Alipark i Princesa Mercedes és la construcció de la Ciutat de la Justícia. Este gran complex judicial, asseguren, modificarà les necessitats d'aparcament amb una major afluència de treballadors i professionals.

Aparcaments dissuasius

A més de la regulació de l'estacionament, el portaveu municipal ha avançat que l'Ajuntament estudia la possibilitat d'ampliar la xarxa d'aparcaments dissuasius en el perímetre urbà d'Alacant amb l'objectiu de reduir el trànsit en el centre de la ciutat. Estos espais estaran connectats amb el transport públic (autobús o tramvia) per a fomentar el seu ús per a accedir a les zones més transitades en detriment del cotxe.

Varios coches estacionados
Diversos cotxes estacionats

Encara que de moment no s'han detallat les ubicacions, Manuel Villar va assegurar que el govern municipal planteja fins a sis possibles emplaçaments. Actualment, la ciutat ja compta amb tres aparcaments d'estes característiques en funcionament: dos en el barri de Sant Gabriel i un altre en Platja de Sant Joan pròxim a un node de mobilitat com la Plaça La Corunya amb diverses línies d'autobús (21 i 22) i la parada del TRAM (L4 i L5).

El nou model d'estacionament regulat d'Alacant està pendent de l'aprovació de la Junta de Contractació abans de la licitació del servei. El govern municipal no contempla la possibilitat d'una consulta ciutadana vinculant, "no és una possibilitat que estiga sobre la taula", assenyala Manuel Villar. Per contra, que afirma que es durà a terme un procés participatiu amb els veïns abans de la implantació definitiva del sistema.

"Poca transparencia"

El vicealcalde va acusar l'oposició de difondre “informació falsa” sobre les futures mesures i generar “alarma social”. No obstant això, els grups progressistes consideren que l'equip de govern ha exercit “poca o nul·la transparència” a l'hora d'exposar els seus plans per a les zones blava i taronja de la ciutat. Així, la portaveu del PSOE, Ana Barceló, assenyala al govern municipal per “crear un autèntic embolic amb l'estacionament regulat”.

“El que han de fer –continua Barceló– és aclarir on van exactament les places, en quins carrers i en quins barris”. A més, la regidora socialista insistix que en el projecte de viabilitat d'ampliació d'estes places s'exposaven dos escenaris: crear 4.950 o 7.808. “Ara volen variar eixes xifres, però si és així, el projecte tindrà problemes, perquè no respon a la viabilitat econòmica que es va plantejar inicialment”, apunta.

Al seu torn, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, coincidix en "l'opacitat” del govern municipal i assenyala que “el Partit Popular governa com si fora seua la ciutat, amb manipulacions, amb mentides i amb falta d'informació”. Mas recorda que “fa més de quatre mesos van anunciar un estudi per a ampliar la zona blava i taronja a 8.000 places i ara ens acusa l'oposició i als veïns de generar alarma i de soltar faules”.

Destacats