Alacant s'engalana per a la romeria de la Santa Faç amb els novedosos tapissos florals en el Barri antic

Els motius florals decoren el pas de La Pelegrina pels carrers del centre històric i es preparen les més de 15.000 canyes de romer que es repartixen este dijous

Guardar

decoración santa faz
decoración santa faz

La ciutat d'Alacant es prepara per a viure una de les jornades més esperades per tots els alacantins i alacantines: la romeria de la Santa Faç. Este dijous 11 d'abril es realitzarà la tradicional Pelegrina, però els primers vestigis d'esta festivitat amb més de 500 anys d'història ja es poden observar en el Barri antic. Una trentena de tapissos florals engalanen des d'este dimarts cap dels punts pels quals transcorrerà la peregrinació des de la Cocatedral de Sant Nicolau de Bari fins al Caseriu de la Santa Faç. En concret, estos nous ornaments introduïts en este 2024, es poden apreciar a l'altura de la Porta Negra de la cocatedral i els carrers Sant Nicolau, Major i la Vilavella fins a la basílica de Santa Maria. La resta dels adorns es recuperen una vegada realitzada tota la romeria al carrer Canterac, la per als vianants que conduïx a la plaça de Luis Foglietti on se situa el Caseriu i el Monestir. A més, tal com ha avançat l'Ajuntament estos motius florals es podran visitar fins al diumenge 14 d'abril. romería Santa Faztapices Santa Faz L'ornament vegetal d'estos tapissos de Santa Faç està fet a base de fulles, yedra i margarida. Tot això entrellaçat sobre un teixit de ràfia. En el centre estan situats uns rebosters de color bordeus sobre els quals destaquen l'escut d'Alacant i una imatge de la Santa Faç. Per part seua, quinze mil canyes amb romer es repartiran a partir de les 7 hores d'este dijous. En total, el repartiment de deu mil d'estes es produirà en els baixos de la Plaça de l'Ajuntament, mentres que les altres 5.000, en la mateixa concatedral de Sant Nicolau.

Exposició històrica i virtual

La història de la Santa Faç es podrà conéixer en profunditat a través dels finestrals de l'Arxiu Municipal d'Alacant. Així, s'han situat un total de huit panells explicatius amb fotografies i documents que es remunten al segle XVIII que es podran contemplar fins al dilluns 15 d'abril. Al seu torn, les sales de l'Arxiu exposen rogacions antigues, fotografies, gravats i documents ordenats per dècades. Entre elles, destaquen les fotografies de Francisco Sánchez del trasllat de la relíquia en 1942 des de la cocatedral de Sant Nicolau, on es trobava des de 1939, al Monestir de la Santa Faç. També una sèrie de reportatges dels anys 50 als anys 90 del segle XX que transmeten sentir popular i la devoció per la relíquia, així com les fires i mercats ambulants que s'instal·len coincidint amb la romeria. A més, l'exposició també es pot gaudir de manera virtual amb un recorregut per la història de La Pelegrina a través de fotografies en la pàgina web de l'Ajuntament d'Alacant.

Pelegrina Escolar

Més enllà dels nous tapissos de la Santa Faç, esta setmana també està protagonitzada per la Pelegrina Escolar. Prop de 3.400 escolars participen este dimarts i dimecres en la novena edició d'esta iniciativa conjunta del bisbat d'Oriola-Alacant i l'Ajuntament. Els alumnes procedixen de vint centres educatius i set col·legis diocesans de la ciutat. S'ha convertit ja en una cita ineludible per a conéixer la tradició i la història de la segona romeria més multitudinària d'Espanya després de El Rocío. A més, este dimecres s'entregaran els premis del concurs de dibuix “Mirades de la Santa Faç” organitzat per la Regidoria de Cultura. Al concurs s'han presentat un total de 640 alumnes de col·legis públics, concertats i privats de la ciutat d'Alacant. Els guanyadors i finalistes rebran un estoig de Belles arts i un taulell amb la reproducció del seu dibuix. A més, totes les obres formaran part d'una exposició en el marc de la celebració de la Santa Faç.

Arxivat a:

Destacats