Els 'hippies' de l'Esplanada tanquen sense nova ubicació definida

Els comerciants convoquen una manifestació este diumenge 19 de gener per a exigir la continuïtat de la seua activitat en un "espai adequat"

Guardar

Mercat ambulant dels 'hippies' a l'Esplanada d'Alacant
Mercat ambulant dels 'hippies' a l'Esplanada d'Alacant

S'ha acabat. Les persianes dels llocs d'artesania de l'Esplanada han tancat després de 40 anys. Este dimecres 15 de gener ha sigut l'últim dia d'activitat comercial dels coneguts popularment com els 'hippies'. Un mercat que durant dècades ha sigut part del paisatge cultural i turístic de la ciutat, però que haurà d'abandonar este espai en el cor d'Alacant sense conéixer encara quina serà la seua nova ubicació.

Tal com recull l'última moratòria d'urgència aprovada per l'Ajuntament a l'octubre, la venda de productes ja no està permesa encara que els comerciants romandran en el passeig de l'Esplanada fins al 31 de gener per a desmuntar les seues casetes. Enmig d'esta situació, i amb un futur molt incert per davant, l'Associació de Venedors ha convocat una nova protesta el diumenge 19 de gener a les 12 hores.

El motiu de la manifestació és tan evident com comprensible: fer soroll, pressionar i exigir una reubicació alternativa en un espai adequat a les característiques dels llocs per a garantir la continuïtat de la seua activitat econòmica. L'estira-i-arronsa entre Ajuntament i venedors es produix des que en 2022 el Consell de Comerç avalara el desallotjament d'este mercat artesanal. Des de llavors, cap proposta s'ha materialitzat.

Acords incomplits i demandes de reubicació

En 2022, consistori i associació van acordar reubicar el mercat en l'aparcament del Postiguet, però esta opció mai va arribar a concretar-se. Més endavant, i amb la urgència dels terminis per al desallotjament estrenyent després de diverses moratòries, la Regidoria d'Ocupació de Via Pública va proposar el trasllat a l'espigó del Postiguet. Eixa opció semblava definitiva, però discrepàncies per veure a qui corresponia demanar l'autorització a Costas la va traure de l'equació.

Plano con la propuesta del espigón del Postiguet pra reubicar los puestos de los 'hippies'
Pla amb la proposta de l'espigolén del Postiguet pra reubicar els llocs dels 'hippies'

Els comerciants critiquen que se'ls va prometre "una nova ubicació i no un tancament". L'última alternativa plantejada per l'Ajuntament era en el passeig marítim, entre la Llotja del Peix i el parc infantil de jocs i xicotetes atraccions. No obstant això, este espai va ser rebutjat pels venedors argumentant en un informe que no complix amb els requisits de seguretat al no haver-hi "espai suficient" per al pas de clients en instal·lar les casetes.

Així mateix, consideren que el mercat artesanal no és únicament una font de manteniment per a més de 60 famílies, sinó també un atractiu turístic clau en el centre d'Alacant des de 1979. Així, exposen que qualsevol nova ubicació hauria de garantir elements com a “alta afluència, accessibilitat i seguretat per a venedors i clients”. No obstant això, insistixen que estes demandes no han sigut ateses en cap de les propostes plantejades.

"Encara són a temps"

La portaveu municipal i regidora d'Ocupació de Via Pública, Cristina Cutanda, defensa la decisió de desallotjar els llocs de l'Esplanada per a "recuperar un espai emblemàtic per als alacantins". A més, reitera que la Llotja del Peix continua sent una opció "vàlida i prou àmplia" per a albergar el mercat artesanal. "Encara tenen temps per a sol·licitar l'espai oferit per l'Autoritat Portuària", assenyala.

L'edil també afig que "ens han fet arribar un escrit al·legant falta de seguretat, però no està signat per cap tècnic. Els venedors tenen l'oportunitat d'organitzar eixe espai, que és bastant gran –postil·la–, com ells consideren". A més, recorda que el ple municipal va aprovar el pagament d'una quota simbòlica de 23 euros mensuals per a la instal·lació de les casetes a l'Esplanada, un cost que ara considera "excessivament baix" en comparació amb altres mercats de la ciutat.

Reaccions de l'oposició

Des de l'oposició, les crítiques se centren en la gestió de l'equip de govern. Trini Amorós, regidora socialista, acusa el PP d'utilitzar als tècnics municipals com a “escuts humans” per a justificar la mesura. “El que han de fer és admetre que este mercat no encaixa en el seu model de ciutat, però que ho diguen clarament”, reclama al mateix temps que demanda una alternativa consensuada que garantisca la seua continuïtat.

Així mateix, qüestiona la falta de control municipal que, segons ella, ha permés que el mercat perda el seu “caràcter artesanal”. Per part seua, Rafa Mas, portaveu de Compromís, també s'ha pronunciat en suport als venedors. “Estem parlant de més de 60 famílies que depenen d'esta activitat. Este mercat porta dècades sent un punt de referència a Alacant, i no es pot desmantellar sense oferir una solució viable”, subratlla.

Destacats