La Marjal complix 10 anys: l'escut d'Alacant davant inundacions

Una dècada d'ste espai pioner, referent en sostenibilitat i biodiversitat que va canviar la manera de gestionar l'aigua a Alacant

Guardar

Parc inundable de La Marjal a Alacant
Parc inundable de La Marjal a Alacant

El Parc inundable La Marjal d'Alacant, en el cor de la Platja de Sant Joan, celebra este 2025 el seu desé aniversari. Es tracta d'una infraestructura que, al llarg de l'última dècada, s'ha consolidat com a obra pionera des del punt de vista hidràulic i de prevenció d'inundacions i, també, com un espai d'esplai ciutadà i de protecció per a la biodiversitat.

"Vull felicitar els tècnics municipals i d'Aigües per l'excel·lent treball realitzat en l'execució i manteniment d'este parc, que posiciona a Alacant en el que és i en el que vol continuar sent", ha destacat Barcala, que ha definit a la Marjal "com un exemple d'èxit de la col·laboració públic-privada i de com volem continuar transformant la ciutat".

El primer edil ha afegit que el parc inundable ha solucionat els problemes d'inundacions en la zona del Clot 1 i tot el seu entorn de la Platja de Sant Joan i ha recordat que l'Ajuntament i Aigües treballen ja en la construcció de noves infraestructures hidràuliques "per a continuar reforçant la seguretat de les persones, els béns i la nostra badia". En concret, el nou Pla General d'Ordenació Urbana contempla la creació de tres nous parcs inundables i 12 depòsits anticontaminació i de retenció.

Programa d'actes

El desé aniversari de La Marjal s'estendrà al llarg de 2025 amb actes de diferent naturalesa. Estos són les principals activitats que es duran a terme amb motiu d'esta efemèride:

  • 24 de març: Mesa Cientificotècnica sobre "Solucions basades en la naturalesa" en el centre de Col·legi Provincial d'Arquitectes d'Alacant. Trobada d'experts per a analitzar l'impacte del parc.
  • Juny (data per determinar): Acte de reconeixement a persones i institucions clau en la creació del parc.
  • Octubre (data per determinar): Jornada lúdica oberta a la ciutadania amb activitats d'oci per a gaudir de l'entorn.

Així mateix, al llarg de l'any, el parc seguirà amb la seua activitat habitual, oferint visites guiades amb reserva prèvia a través de la web d'Aigües d'Alacant, a com a jornades d'anellament d'ocells, que seran anunciades en xarxes socials i pantalles informatives del parc. A més, La Marjal continuarà formant part de la Xarxa de Senderes Urbanes d'Alacant, consolidant-se com un espai natural de referència a la ciutat.

Com a part de la commemoració, es presentarà la identitat visual del 10é aniversari del parc, reflectint el seu paper clau en la gestió sostenible de l'aigua i la biodiversitat. Esta nova imatge reforçarà el seu impacte tant en l'àmbit digital com en materials físics, destacant la seua evolució i rellevància en l'última dècada.

Grans xifres

Promogut conjuntament per l'Ajuntament d'Alacant i Aigües d'Alacant, La Marjal va ser inaugurada al març de 2015 i dóna solució als problemes d'inundacions en una de les àrees d'urbanització de la platja de Sant Joan d'Alacant, generant una nova zona verda per al gaudi dels seus veïns i fomentant la biodiversitat.

En el seu aspecte hidràulic, el parc és capaç de retindre fins a 45.000 m³ enfront d'una pluja d'alta intensitat, i posteriorment, derivar el cabal de pluja a la xarxa de drenatge o a la depuradora. Gràcies a això, s'ha solucionat mitjançant una solució innovadora totalment diferent a les tradicionals de depòsits tancats o canals d'evacuació a la mar, un gran problema d'inundacions en la zona de platja de Sant Joan.

La idea essencial de l'obra executada està basada en el funcionament regulador de les marjals, tan freqüents en tot el litoral mediterrani i a la platja de Sant Joan abans de la seua transformació agrícola i, sobretot, urbana. Amb un pressupost de 3,67 milions d'euros, la solució destaca per l'aprofitament del moviment de terres, els 65.000 m³ excavats per a crear el bol central van ser reutilitzats en la seua major part per a crear els vessants laterals.

Gràcies a la instal·lació de noves captacions i col·lectors amb diàmetres de fins a dos metres, durant els episodis de pluja de molt forta intensitat en els quals la capacitat de la xarxa de drenatge resulta insuficient i es venien produint problemes d'inundació, el parc funciona com a depòsit retenidor d'eixos volums, evitant els citats problemes d'inundació i danys associats en la zona urbana annexa.

L'ompliment del parc es produix lentament, gràcies a la seua gran superfície. En el seu nivell màxim d'ompliment, l'aigua inunda les zones de prada de gespa i vegetació que circumden l'estany major. Posteriorment, l'aigua pot ser reutilitzada mitjançant el seu bombament a la depuradora, per al seu posterior ús com a aigua de reg.

A més, la instal·lació del parc està dotada de múltiples equips com ara limnímetres, bombes de recirculació, telecomandament, sondes d'ultrasò per a control d'algues, sistemes d'alerta per a avís d'evacuació en situació d'entrada d'aigua, cambres de control en col·lector d'entrada, sistemes de ventilació de l'aigua ornamental per a millora de la seua qualitat, comportes per a control del buidatge, etc.

Volums recollits

Des de la seua inauguració al març de 2015, el parc ha emmagatzemat un total de 58.350 m³ d'aigua (2015 - febrer 2025). Alguns dels episodis més destacats han sigut:

  • 13 de març de 2017: 15.500 m³ d'aigua recollits.
  • 21 d'agost de 2019: 22.000 m³ d'aigua recollits (el major volum fins hui)

Finalment, cal destacar que, amb l'objectiu de coordinar la informació i les accions a adoptar en moments de precipitacions, es va elaborar un document de coordinació d'alertes, que es compartix de manera permanent amb policia local i els serveis tècnics municipals. Per a això, s'utilitza un programari especialitzat que integra:

  • Dades de nivells en col·lectors.
  • Previsions de pluja.
  • Valors reals de pluviòmetres en la zona.
  • Alertes en temps real (inici de pluja i entrada d'aigua al parc).

Tot això està centralitzat en el Centre de Control de Xarxa d'Aigües d'Alacant, que facilita la presa de decisions a cada moment.

Destacats