La millor ruta de la cremà: a quina hora cremen les Fogueres Especials

Consulta l'horari aproximat en el qual es calaran foc els deu monuments adults que han participat en la màxima categoria este any 2024

Guardar

Foguera Baver Els Antigons
Foguera Baver Els Antigons

Quan el cel d'Alacant s'il·lumine amb el llançament de la tradicional Palmera des del Castell de Santa Bàrbara just a la mitjanit d'este dilluns 24 de juny serà el moment anunciador de l'inici de la cremà. El foc començarà a apoderar-se de tots els racons de la ciutat amb la crema gradual durant tota la nit dels monuments distribuïts al llarg de la capital alacantina. La complexitat del dispositiu de seguretat, control i extinció provoca que, com cada any, s'hagen establit tres franges horàries per a guiar la cremà.

Tan sols una Foguera coneix amb exactitud quan començarà el protocol perquè la intensa traca, acompanyada de focs artificials, encenga la flama que consumirà en cendres les escenes, figures i escultures foguerils: l'Oficial en la Plaça de l'Ajuntament. El monument de Pedro Espadero cremarà després de la Palmera al costat de les primeres Fogueres incloses en els itineraris dels diferents equips de bombers.

A més de la sempre atractiva cremà oficial, que enguany comptarà amb una banyà de color verd, un altre dels punts d'interés habitual són les Especials. Però, quan cremaran? L'hora exacta en la qual els bombers començaran a preparar el dispositiu i a humitejar l'entorn en les Fogueres Especials és complex de conéixer, encara que a continuació detallarem les franges horàries aproximades en les quals es troben cadascuna d'elles.

Horari de la cremà de les Fogueres Especials 2024

En este sentit, entre les 00.00 hores i la 1:30h de la matinada està previst que es duga a terme la crema de tan sols dos monuments de la màxima categoria: Carolines Altes, que ha quedat en nové lloc en esta edició de 2024, i Sèneca-Autobusos, que es va alçar amb la segona plaça amb el disseny de ‘Comptarem mentides’. El plat fort arribarà en el segon torn, perquè fins a set Fogueres Especials quedaran reduïdes a cendres mentres ressona l'emotiu himne ‘A la llum dels fogueres’.

En concret, entre la 1:30h i les 3 hores de la matinada cremaran els monuments de Baver-Els Antigons (quart lloc), La Ceràmica (cinqué lloc), Diputació-Renfe (sisé lloc), Port d’Alacant (seté lloc), Sagrada Família (huité lloc) i Florida-Plaça La Vinya (desé lloc). El foc també arribarà durant esta franja a la Foguera ‘Geometria Vital’ de Florida-Portazgo, que va aconseguir la victòria en la categoria Especial pel seu disseny innovador i atrevit plagat de crítiques socials i una sàtira fina inconfusible.

Foguera Florida Portazgo 2024
Foguera Florida Portazgo 2024

Per part seua, en l'últim tram entre les 3 hores i les 4:30 hores de la matinada arribarà el torn per a la sorprenent Foguera de Polígon de Sant Blai, que va completar el podi d'Especial d'este any 2024 amb el disseny de 'Raíces' de l'artista foguerer Fran Santonja. Una obra plagada de detalls dedicada a l'essència alacantina i les seues figures més il·lustres com Eusebio Sempere, Gastón Castelló o Emília Varela.

Ruta de la cremà

Atesa la localització de les diferents Fogueres i les franges horàries de la seua cremà, es poden generar diverses rutes per a gaudir del foc en algun dels monuments més cridaners d'este 2024. Així, sempre és recomanable acudir a la plaça de l'Ajuntament per a gaudir de la cremà oficial, encara que el cúmul de gent pot fer més apetibles altres opcions pel centre de la ciutat d'Alacant.

Si vols conformar el teu propi itinerari tenint en compte la possibilitat que algunes d'elles coincidisquen en el temps, pots consultar este mapa per a veure la ubicació de les més de 180 fogueres, adultes i infantils, que desapareixeran entre cendres en la nit d'este dilluns 24 de juny.

Arxivat a:

Destacats