El parc de La Torreta es reactiva: així serà el nou pulmó verd d'Alacant

Les obres comencen (de nou) a finals d'este 2025 després de més de dos anys amb el projecte paralitzat

Guardar

Recreació del parc de La Torreta
Recreació del parc de La Torreta

Quasi mil dies. Eixe és el període de temps que passarà des que es van paralitzar les obres del parc de La Torreta a mitjan 2023 fins a la seua reactivació a la fi d'enguany. Quasi mil dies en què els veïns i veïnes d'este barri d'Alacant han conviscut amb un paisatge urbà marcat per les tanques, el ciment d'estructures inacabades i l'esquelet d'un projecte que semblava oblidat. Quasi mil dies que s'aproximen a la seua final.

L'Ajuntament d'Alacant ha anunciat la licitació d'este pulmó verd a l'oest de la ciutat que comptarà amb un escenari amb graderies; tres zones de jocs infantils que inclouen una tirolina de 28 metres, jocs adaptats i nou grans tobogans; una zona esportiva de calistenia, circuit d'exercicis biosaludables, pistes de petanca i mur d'escalada; a més de zones verdes amb tanques i arbratge i àrees de descans i d'ombra.

Quan estarà acabat?

Tal com va explicar este dimecres el vicealcalde, Manuel Villar, en una reunió amb alguns veïns de La Torreta (PAU 2), la Junta de Govern pretén aprovar el projecte la setmana vinent. Així, el procés de licitació començarà el mes de maig amb l'objectiu que els treballs arranquen a la fi d'este 2025. Si no sorgixen nous contratemps, el parc Illa de Corfú podria obrir les seues portes en l'últim trimestre de 2026.

La trobada també va comptar amb la presència i participació de la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, i la d'Infraestructures i Participació Ciutadana, Cristian García. D'esta manera, els tres edils van desgranar als assistents tots els detalls i terminis del projecte de compleció d'esta futura infraestructura verda de més de 20.000 metres quadrats situada entre les avingudes Illa de Corfú i Esportista Isabel Fernández.

Estat actual del parc de La Torreta
Estat actual del parc de La Torreta

No obstant això, des de l'Associació de Veïns PAU 2 Sant Blai lamenten que en la reunió no va ser present este col·lectiu perquè no van ser informats “després de dos anys sol·licitant reunions a l'Ajuntament”. El seu president, Miguel Ángel Gracia, intervé este dijous en el ple municipal en el qual es tractaran els retards d'esta obra i recorda que al novembre s'emportaria el projecte a Junta de Govern, però “no ho van fer”.

L'empresa contractista va abandonar els treballs en 2023 després de l'augment del preu i que l'Ajuntament es negara a ampliar els terminis d'execució. Malgrat les dates i terminis comunicats per l'Ajuntament, la partida pressupostària d'enguany per a la construcció del parc del PAU 2 només consta l'aportació simbòlica d'un euro.

Diversió en vertical: tobogans, tirolina i jocs adaptats

El disseny del nou parc, amb un pressupost base de 3,6 milions d'euros, busca “trencar amb el convencional” com una gran zona verda amb diferents altures. De fet, s'aprofitaran els desnivells naturals del terreny per a instal·lar nou tobogans que actuaran com a connexions lúdiques entre les diferents terrasses del parc. Una xarxa a la qual se sumarà una tirolina de 28 metres com un dels atractius estrela del recinte.

Així mateix, el nou document tècnic inclou fins a tres zones de jocs infantils amb un enfocament inclusiu. Diversos gronxadors adaptats, panells sonors i passarel·les accessibles permetran que xiquets i xiquetes amb mobilitat reduïda també puguen gaudir de l'espai. A més, s'instal·laran cordes d'escalada al costat dels tobogans, convidant als més xicotets a grimpar pels vessants i multiplicar les possibilitats de joc actiu.

Recreació del mirador superior del parc de La Torreta
Recreació del mirador superior del parc de La Torreta

Esport a l'aire lliure

Però el parc no sols està pensat per al gaudi de xiquets i xiquetes. En la zona de les entrades del sud-oest es desplegaran diferents equipaments esportius perfectament integrats amb les àrees infantils. Així, el projecte inclou zona de cal·listènia, petanca, circuit d'exercicis biosaludables i fins a un mur d'escalada.

El disseny pretén fomentar hàbits saludables entre els usuaris i usuàries a través de camins accessibles i ben distribuïts que faciliten el trànsit intergeneracional i convertix al parc en un punt de trobada comunitària. Este projecte incorpora noves instal·lacions, espais públics oberts, accessibles i lliures de barreres arquitectòniques.

Al seu torn, en el pla visual i estètic, la plantació d'arbres i arbustos no serà arbitrària, sinó que aposta per una distribució cromàtica i estacional. És a dir, les espècies s'agruparan segons el seu color predominant i època de floració, de manera que el parc oferisca un recorregut “estèticament canviant” al llarg de l'any. A més, s'habilitaran àmplies zones d'ombra i àrees de descans amb mobiliari urbà.

Destacats