Alacant viu un ‘boom’ del turisme de creuers. En els últims anys ha experimentat un creixement exponencial amb rècord de viatgers, i les previsions d'este 2025 apunten que no perdrà eixa senda amb més de 100 embarcacions ja confirmades. I encara que una part dels turistes aprofiten per a visitar altres municipis de la província amb excursions programades, la majoria aprofiten la jornada sense eixir de la ciutat.
El 96% d'eixes persones consideren que Alacant és una destinació turística poc o gens saturada. Així es desprén de l'Estudi d'Impacte Econòmic i Social de Creuers presentat per l'Associació Alacant Costa Blanca, Turisme i Creuers. L'informe revela, a més, que l'impacte econòmic del sector en 2024 va ser superior als 65 milions d'euros, un 42% més que l'any anterior.
Els creueristes destaquen la qualitat de la destinació, l'absència d'aglomeracions i la bona organització, segons assenyala l'estudi. Alguns dels aspectes més valorats són seguretat, neteja, oferta cultural, bon clima i la qualitat de la terminal de creuers. L'anàlisi subratlla que, en paraules dels visitants, la ciutat és “bonica i preciosa”.
Com valoren els creueristes la ciutat d'Alacant?
L'Estudi d'Impacte Econòmic i Social del Sector de Creuers ha sigut elaborat a partir de 4.150 enquestes realitzades a peu de vaixell. El 82% correspon a persones que han visitat la pròpia capital alacantina, mentre que el 18% restant ha viatjat per la província. Entre les valoracions destaquen que el 74% repetirà l'experiència, dels quals el 72,6% ho farien amb estades més llargues i el 27,4% restant de nou en un creuer.
Estos són els aspectes millor valorats segons l'experiència dels creueristes en una escala del 0 al 5:
- Seguretat (4,67).
- Neteja (4,61).
- Accessibilitat (4,46).
- Oferta cultural (4,42).
- Mobilitat (4,36).
- Terminal de creuers (4,27).
- Oferta gastronòmica (4,08).
- Oferta turística general (3,8).
”Els creueristes han ressaltat aspectes com la neteja viària, puja 2 dècimes respecte a l'anterior estudi, els jardins ben cuidats i la bona senyalització en anglés”, ha assenyalat Roberto Martínez, president de l'Associació Alacant Costa Blanca, Turisme i Creuers.
No obstant això, l'estudi també identifica algunes àrees de millora. Els creueristes assenyalen com a deficiències la limitada disponibilitat de wifi, l'escassa oferta comercial, la presència de persones sense llar als carrers, la falta de zones d'ombra, així com la poca disponibilitat de taxis.

Més de 100 escales
Al llarg del passat any es van registrar 100 escales de 23 navilieres diferents —sent port base de MSC— amb un total de 235.000 creueristes. Per a 2025, les previsions es mantenen, per ara, en 104 creuers amb 250.000 viatgers, unes xifres que creixen “gràcies a l'arribada de bucs de major grandària”, ha explicat Roberto Martínez.
De fet, l'Autoritat Portuària ha anunciat la injecció de més d'un milió d'euros per a un nou sistema d'atracada dels creuers en el port. En concret, es construiran dos "ducs d'alba" en el moll 14 per a un millor amarratge d'estos bucs de gran grandària. Esta actuació se suma a la remodelació completa de la terminal, que ha creat una gran línia d'atracada de 930 metres, una zona comercial i un edifici de dos plantes.
La despesa mitjana d'un creuerista a Alacant, se situa en 80,18 euros. La dada ascendix a 319,36 euros en el cas dels bucs que partixen de la ciutat com a port base —20 en 2024—, i de 120 euros de cada tripulant que baixa a terra, un 74% del total (80.000). A més, l'informe reflectix que els creueristes són majorment persones entre 45 i 60 anys i procedixen, principalment, de Regne Unit, Estats Units, Espanya, Alemanya, Itàlia i Portugal.
Col·laboració publicoprivada
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marian Cano, destaca la bona evolució que mostra el turisme de creuers a Alacant. “La ciutat porta diversos anys creixent en el sector i està preparada, a més de que compta amb el compromís públic i privat d'administracions, entitats i empreses perquè encara resulte més atractiva per als creueristes impulsant un turisme reglat i sostenible”, afig Cano.
Per la seua banda, la regidora de Turisme, Ana Poquet, ressalta el paper que exercixen els creueristes com a prescriptors d'Alacant en les seues ciutats d'origen. L'edil valora com a “molt positiva” la imatge que s'emporten els turistes de la ciutat i l'evolució del turisme de creuers, però sobretot el seu impacte en la generació de riquesa i impuls a l'economia.
A més, subratlla que “des de l'Ajuntament seguim treballant per un model turístic que genere riquesa però que siga integrador, respectuós i sostenible”. En paral·lel, ressalta les millores introduïdes davant les peticions obtingudes dels creueristes com l'obertura del Castell de Santa Bàrbara una hora abans i la compra anticipada d'entrades. També l'avançament de l'horari de la llançadora i la seua entrada fins a la terminal de creuers.
Finalment, la regidora de Comerç, Lidia López, posa en valor iniciatives locals com el segell “Alacant Cruise Friendly”. Es tracta d'un programa per a sensibilitzar dels beneficis del turisme de creuers i al qual ja s'han adherit 71 establiments generant diferents rutes comercials. “La intenció és que quan els creueristes arriben a port sàpien on acudir a realitzar les seues compres”, conclou la responsable de l'àrea de Comerç.