Alacant

Els veïns d'Alacant definixen les prioritats del Parc Central

L'Ajuntament i Avant recullen les peticions, dubtes i aspiracions veïnals sobre zones verdes, mobilitat i usos d'este espai natural en una trobada participativa

1 minut

La regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, atén els veïns en l'acte sobre el Parc Central

La ciutat d'Alacant continua immersa en el procés de consulta i participació ciutadana que ha de definir les prioritats dels veïns i veïnes per a la redacció del projecte d'una de les grans inversions i reivindicacions: el Parc Central. Esta gran pulmó verd es convertirà en un dels eixos estratègics principals en el nou model de ciutat de cara al futur. És per això que un centenar d'alacantins i alacantines van acudir este dimarts 16 de juliol a la segona jornada participativa organitzada per l'Ajuntament i Avant per a resoldre dubtes i recaptar les peticions dels assistents.

La trobada va tindre lloc en l'antiga cotxera del tramvia i va comptar amb la participació de la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, la directora general de Pla General i de Planejament Urbanístic de l'Ajuntament d'Alacant, Leticia Martín, el director d'Avant, Javier Martínez Barco, i l'arquitecta encarregada de la consulta pública, Esmeralda Martínez Salvador. La jornada va tindre una dinàmica participativa en la qual els assistents havien d'escriure en post its de colors aquelles qüestions d'infraestructures, mobilitat i usos que volen mantindre en el Parc Central i el seu entorn, la qual cosa els agradaria eliminar, així com el que desitgen incorporar.

Posteriorment, estes aportacions es van debatre i es van recollir per a incorporar-les al procés participatiu, que ja compta amb més de 2.000 enquestes realitzades. El manteniment i integració del Pont Rojo, la garantia d'establir connexions entre els barris, l'aposta per un parc lineal amb les menors interrupcions possibles, els blocs alts d'habitatges que ocupen el menor espai possible i se situen de forma estratègica van ser alguns dels assumptes que es van posar sobre la taula.

Trobada participativa sobre el Parc Central

A més, la trobada va ser l'escenari per a explicar als assistents les línies fonamentals del procés d'ordenació del Parc Central i les característiques prefixades del sector, que es troba en la fase de tramitació del pla d'ordenació detallada. En esta línia, Gómez va transmetre que "estem en el moment de decidir el disseny i els usos que tindrà este projecte crucial per a Alacant". Així mateix, l'edil responsable de l'àrea d'Urbanisme va exposar i va aclarir que "estes decisions han de comptar amb els condicionants prèviament aprovats per les tres administracions implicades: Govern central, Generalitat i Ajuntament".

La prioritat del consistori, apunten fonts municipals, és la creació d'un gran parc que connecte la perifèria amb el centre i interconnecte els barris entre sí, i que s'incloguen dotacions que "cobrisquen les manques existents". En este sentit, la directora general de Planejament, Leticia Martín, va apuntar que entre la xarxa verda primària i la secundària s'ha compromés l'execució d'almenys 156.000 metres quadrats d'infraestructures verdes en el sector. Per la seua banda, el director d'Avant, Javier Martínez Barco, va posar l'accent en la "importància de la participació ciutadana en este moment de la tramitació".

Alta participació amb més de 2.000 enquestes recaptades

La regidora d'Urbanisme explica que esta jornada participativa és un pas més dins del procés de consulta pública sobre l'ordenació del Parc Central. Els ciutadans interessats a aportar les seues opinions poden fer-ho a través de l'enquesta situada en el portal alicanteparquecentral.com, que podrà realitzar-se fins al pròxim 31 de juliol.

Ja són més de 2.200 les enquestes recaptades fins al moment, la qual cosa suposa “la major participació ciutadana de la història d'Alacant, quan encara queda quasi mig mes per davant” i demostra “el gran interés que desperta en la ciutadania este projecte fonamental per a Alacant”, apunta Gómez.

A més, tal com ha avançat l'edil, encara que cal esperar al final del procés de participació per a traure conclusions, les enquestes rebudes marquen ja tendències molt clares en assumptes com la permanència del Pont Roig i la recuperació i posada en valor de la façana de l'Estació de Renfe. Al seu torn, també hi ha una aposta ferma per una gran zona verda amb les mínimes interrupcions possibles.