Alacant

VÍDEO: les tradicionals canyes de la Santa Faç ja esperen als alacantins

Les primeres canyes de romer han arribat este matí a l'Ajuntament d'Alacant i esperen l'inici de La Pelegrina este dijous

2 minuts

llegada cañas santa faz
La ciutat d'Alacant ultima els preparatius per a viure una nova edició d'un dels seus dies més esperats: la romeria de la Santa Faç. Al llarg dels seus cinc segles d'història, un dels senyals d'identitat d'esta jornada festiva en la capital alacantina són les canyes de romer. En total, abans de l'inici de la Pelegrina es repartixen més de 15.000 canyes tant a l'Ajuntament de l'Alacant com a la porta de la cocatedral de Sant Nicolau de Bari. Milers d'alacantins i alacantines matinen cada any el dia de la Santa Faç per a realitzar la caminada fins al Monestir acompanyats d'este significatiu element.Així, les primeres unitats d'estes emblemàtiques canyes encapçalades amb la tradicional punta de romer ha començat a arribar en el matí d'este dimecres a la porta principal de la Casa Consistorial. Este ha sigut el moment en el qual els operaris municipals han descarregat part de les canyes de la Santa Faç que demà es convertiran en protagonistes en la peregrinació a través de l'avinguda de Dénia:[video width="848" height="480" mp4="https://alicantextra.com/wp-content/uploads/2024/04/llegada-cañas-santa-faz.mp4"][/video]Però el trajecte principal, amb l'eixida oficial marcada per a les 8h del matí, també s'endinsa durant la primera part de la ruta pel Barri antic de la ciutat d'Alacant. Un racó històric que este 2024 presenta una nova decoració amb motius florals per diferents carrers del centre tradicional de la capital alacantina.

Essència de la Santa Faç

Les canyes de romer és una de les tradicions més recognoscibles de la Pelegrina, però també tanca altres com la vestimenta i la gastronomia. A més de les canyes, molt pelegrins porten una brusa negra, corprén que s'utilitzava en l'horta llevantina, igual que el “mocaor”, un mocador de quadres que sol emportar-se nuat al coll i que antany sèrbia per a protegir-se del sol i la calor.Al seu torn, a mig camí de la Santa Faç haurem de desprendre'ns per uns minuts de la nostra canya per a realitzar la que popularment es coneix com la “paraeta”. En este punt, deternerse és quasi una obligació per als alacantins i alacantines per a menjar rotllos de mistela, anís o vi, un dels dolços casolans més famosos de Setmana Santa i de la Comunitat Valenciana. Així mateix, s'acompanya amb una copita de Mistela, un vi dolç originari de la província d'Alacant que dona eixe últim impuls als pelegrins.

Etiquetes: