Elx

La transformació de Porfirio Pascual a Elx començarà després d'estiu: així serà la reforma integral del barri

El projecte contempla la rehabilitació de 18 edificis i 302 vivendes amb un cost total de 13 milions d'euros i l'objectiu de finalitzar les obres el juny de 2026

Guardar

12.Elche tejado e instalaciones
12.Elche tejado e instalaciones

Els tràmits per a dur a terme la renovació completa del barri de Porfirio Pascual, en la riba esquerra del riu Vinalopó al seu pas per Elx, entren en la seua fase final. Sens dubte, es tracta d'una de les actuacions més ambicioses en matèria urbanística per part de l'Ajuntament, que compta amb una important injecció de capital dels fons Next Generation de la UE. No sols suposa la regeneració urbana integral de tot l'entorn, carrers, parcs o interseccions, sinó que les obres inclouen la rehabilitació global de les estructures i les façanes dels edificis d'un total de quaranta comunitats de veïns.

En concret, el projecte contempla diferents actuacions individualitzades en fins a 18 edificis i 302 vivendes d'esta zona nord de la ciutat il·licitana, al costat de l'extrem este del barri de Carrús. De fet, la complexitat d'esta reurbanització global ha dilatat els processos per a la redacció dels plecs, però tant el consistori com l'empresa municipal Pimesa han accelerat perquè la licitació es tramite amb “caràcter d'urgència”. Així ho confirma el regidor d'Estratègia Municipal, Francisco Soler, al mateix temps que estima la previsió que les obres puguen començar durant el mes de novembre.

En esta línia, la Junta de Govern té previst aprovar el projecte per als 18 blocs. No obstant això, la part definitiva del trajecte administratiu no serà excessivament fluida, ja que cada comunitat de propietaris ha de donar el vistiplau de manera particular perquè l'estat dels immobles és diferent en cada cas. Encara que els detalls individuals donen com a resultat quaranta actuacions diferents, els pilars del projecte seran comuns: eficiència energètica, panells solars, reparació d'elements estructurals i la instal·lació d'ascensors exteriors per a accedir als replans de les vivendes.

Més de 13 milions d'inversió

La transformació integral del barri de Porfirio Pascual suposa un desemborsament important per a les arques públiques amb un pressupost que supera lleugerament els 13 milions d'euros. Així i tot, tres quartes parts de la inversió (un 76%) arribarà a través del finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea. “Estem fent un pas important, previ a la fase definitiva, perquè la rehabilitació del barri es convertisca en una realitat”, sosté Francisco Soler.

Així mateix, l'edil desgrana les aportacions de manera detallada, situant l'import de les ajudes europees en 9,9 milions, l'aportació municipal pròxima a 1,95 milions i la quantitat restant, entorn d'1 milió, que es repartirà a parts iguals entre tots els veïns. En concret, s'estima que cada pis ha d'aportar uns 7.000 euros, encara que en aquells casos més vulnerables o amb dificultats econòmiques la mateixa Generalitat Valenciana va anunciar una línia de subvencions per a fer front a part d'eixa quantitat.

La complexa actuació de rehabilitació dels edificis és la més costosa amb un import que ascendix a 11,5 milions d'euros, mentres que 1,2 milions es destinaran a la regeneració urbana del barri. Finalment, al voltant de 200.000 ja s'han executat per a la instal·lació de l'oficina de rehabilitació per a informar sobre esta qüestió.

Una data marcada en roig: 30 de juny de 2026

La urgència per accelerar els tràmits ve supeditada als temps marcats per la mateixa Unió Europea. No hi ha marge d'error: les obres han d'estar finalitzades, com a més tard, el 30 de juny de 2026. Això suposa que el procés de licitació, adjudicació i inici dels treballs de rehabilitació ha de ser a contrarellotge. El Consell d'administració de Pimesa, promotora de les obres, compta amb aprovar la contracta en un mes, adjudicar la contracta a la constructora amb millor qualificació entre octubre i novembre i iniciar les actuacions al novembre. “Eixa és el nostre full de ruta i els plaços acabaran complint-se” afirma Soler. En este sentit, el gerent de Pimesa, Antonio Martínez, assenyala que el compromís és finalitzar l'actuació el juny de 2026 i avança que durant el procés de licitació “es prevaldrà aquelles empreses que oferisquen terminis raonables dins d'este marc temporal”. També seran decisives les propostes que tinguen en compte les condicions de vida dels veïns del barri durant l'execució de les obres.

Rehabilitació completa i regeneració urbana

El gruix del projecte de rehabilitació contempla el reforç de l'aïllament de les façanes dels edificis, la substitució de les fusteries exteriors, així com la instal·lació de doble vidre. Així mateix, les cobertes comptaran amb plaques solars fotovoltaiques per a “contribuir a la generació d'aigua calenta sanitària”. També s'eliminaran els danys estructurals produïts per la presència d'humitats, la substitució dels baixants de sanejament i pluvials, amb l'eliminació del fibrociment existent, i la renovació de la il·luminació. Finalment, s'instal·laran ascensors en les façanes posteriors dels edificis. Segons detalla l'edil Francisco Soler, la reforma del barri Porfirio Pascual suposa un estalvi en el consum d'energia superior al 60%, permetent un ús més eficaç dels recursos, millorant la sostenibilitat mediambiental i un estalvi econòmic per a les persones residents. A més, Soler destaca “la millora en les condicions de seguretat, salubritat, habitabilitat i accessibilitat universal en els edificis i el seu entorn residencial”.

En paral·lel a les actuacions en els immobles, es durà a terme una completa regeneració urbana de tot l'entorn d'este barri il·licità. El regidor d'Estratègia Municipal explica que ja s'ha aprovat la contractació de la direcció tècnica per a la redacció d'este projecte. Així, es pretenen realitzar actuacions de clavegueram, xarxa d'aigua potable, asfaltat o soterrament de les actuals línies elèctriques. En este cas, Soler subratlla que implica “modernes infraestructures, equipaments i servicis per al barri, que es traduïxen en el desenvolupament social i la qualitat de vida de les persones”.

Destacats